Kersen van de SGP
Het nadeel van maandagcolumnist zijn is dat je eigenlijk nooit eens lekker actueel kunt inha(k)ken op de SGP. De gereformeerde partij is 365 dagen per jaar in voor belachelijke uitspraken. Behalve op zondag dus. Laat ik mij maar eens niks aantrekken van de actualiteit. Deo volente. En omdat ik het wil.
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij stelde dat verkrachtingen zelden tot zwangerschap leiden. Later specificeerde hij dit, op basis van Amerikaans onderzoek, door aan te geven dat in 0,5 procent van de verkrachtingsgevallen de vrouw zwanger wordt. Dit is ongeveer gelijk met het percentage Nederlanders dat het een goed idee vindt om Patty Brard en Pernille La Lau een eigen talkshow te geven. Maar dat terzijde. Nrc.next checkte er weer lustig op los en kwam tot de conclusie dat andere onderzoeken aangaven dat 4 tot 8 procent van de verkrachtingen leidt tot een zwangerschap.
Van der Staaij had dus gelogen, of in ieder geval aan ‘Cherry Picking' gedaan. Dat betekent dat hij gegevens gebruikt die hem wel erg goed uitkwamen. Is dat erg? Als we kijken naar de presentatie van de CPB-cijfers dan zien we dat andere partijen ook selectief zijn in de informatie die zij gebruiken. We hadden een hoop winnaars. PVV was de kampioen op de korte termijn, ‘de crisis is immers nu, niet in 2040’, de VVD focust zich op de staatsschuld en kroonde zich tot kampioen boekhouden, GroenLinks won goud bij file bestrijden, D66 triomfeert bij onderwijs en SP is kampioen herverdelen. Zo wisten de politici een enigszins teleurstellende sportzomer goed te maken.
Cherry Picking hoort bij politiek. Iedere politicus zoekt informatie uit die zijn argumenten of visie op de wereld ondersteunt. De discussie behoort dan ook niet te zijn hoe groot de kans is op zwangerschap bij een verkrachting. De vraag is natuurlijk: vinden we dat een vrouw die buiten haar wens om, en door een zwaar misdrijf, zwanger is geworden abortus mag plegen? Het overgrote deel van de Nederlanders vindt van wel. De SGP niet. Zij is onder alle omstandigheden tegen abortus. Bovendien, stellen sommige SGP’ers, dat verkrachtingszwangerschappen maar goed zijn voor 0,25 procent van de abortussen (wie checkt deze kers?). Hoe dan ook, statistieken zijn voor de SGP niet leidend. Richtinggevend is het woord van God, of hun interpretatie ervan. Al bijna 100 jaar.
Bijna een eeuw lang is de SGP tegen abortus, euthanasie, vrouwen in de politiek en het homohuwelijk. Op al deze punten denkt het merendeel van de Nederlanders het tegenovergestelde. Hiermee is de SGP inmiddels verworden tot de lakmoesproef van de Nederlandse democratie. Kunnen wij de intoleranten tolereren?
De enige vraag die dan nog rest is waarom de SGP extra beveiliging heeft geregeld voor Kees van der Staaij. Als God de enige is die over leven en dood gaat, zou de fractievoorzitter zich toch onbevreesd over straat moeten kunnen bewegen. Bovendien acht ik de kans dat een gek de SGP-leider omlegt zeer klein. Zo'n 0,5 procent schat ik.