Astmapatinten ontstemd over politieke uitsluiting

Het Astma Fonds, binnenkort het Longfonds, beklaagt zich dat de belangen van longpatiënten stelselmatig worden genegeerd in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. “Partijprogramma's worden geschreven in stoffige zaaltjes en politieke debatten worden doorgaans gehouden in slecht geventileerde achterkamertjes. Het lijkt wel alsof het hele systeem erop is gericht om ons buiten de deur te houden“, aldus Astma Fonds-woordvoerder Jelmer de Regt. Hij noemt het “onbestaanbaar” dat Nederlandse politici terughoudend zijn in het verstrekken van luchtsteun terwijl Srebrenica nog vers in het geheugen ligt.

Politici wuiven de kritiek weg, maar wijzen ook op de praktische problemen die het onderhandelen met astmatische en andere longpatiënten met zich meebrengen. D66'er Kees Verhoeven geeft aan dat de partij waarde hecht aan de opvattingen van longpatiënten. “Voor ons is iedereen gelijk, maar we moeten ons beseffen dat we in tijden van crisis snel moeten besluiten. Gestroomlijnde discussies zijn van essentieel belang. Deelnemers die doorlopend naar hun inhalator grijpen en rochelende geluiden maken staan een overzichtelijk debat en effectieve besluitvorming in de weg”.

De Regt stelt echter dat partijen meegaan in de populistische hetze tegen voorvechters van schone lucht. “Sinds Wilders paffend in de tuin van het Catshuis stond, durft niemand het nog voor ons op te nemen.” Het toestaan van roken in kleine cafés noemt de woordvoerder als voornaamste uitvloeisel van de wens van politici om het rokersvolk terwille te zijn. Dat een ondernemerspartij als de VVD uitbaters van kleine uitspanningen tegemoet wil komen snapt De Regt nog. Het Astma Fonds is dan ook meer teleurgesteld in de houding van de PvdA die 'zich niet hard zou maken voor een algeheel rookverbod'. De PvdA houdt zich op de vlakte en 'stelt dat het moeilijk is om iedereen tevreden te stellen'. “Ook claustrofoben klagen over de achterkamertjes, maar bij een manifestatie op de Dam doe je mensen met pleinvrees tekort”, aldus de PvdA. De Regt schampert dat de sociaal-democraten er goed aan doen om de Internationale te vervangen door Queen's Another One Bites The Dust.

Het ontbreken van een algeheel rookverbod heeft desastreuze gevolgen volgens de belangenvereniging. Niet alleen worden longpatiënten uitgesloten van de politieke discussie, zo hebben ze ook niks meer te vertellen aan de borreltafel in kleine cafés. Het Astma Fonds stelt dat iedereen weet dat daar de echte maatschappelijke discussies plaatsvinden. “Longpatiënten zijn zo aangewezen op sfeerloze grand cafés en koffiehuizen. Dit is in feite een uitsluiting van deelname aan het politieke verkeer. Je kunt niet verwachten dat mensen een fatsoenlijke opinie vormen over ontwikkelingshulp terwijl Jamie Cullum op de achtergrond klinkt.”