column
Iets van waarde

Normaal gesproken probeer ik behoorlijk politiek correcte columns te schrijven. Ik zoek naar paradoxen en dilemmas die de mensheid op zal moeten lossen, en schets met mijn woorden wat beelden van hoe het af zou kunnen lopen. Ik doe meestal mijn best om mijn mening niet op te dringen, en hoop dat mensen gaan nadenken over wat ik schrijf en hun eigen mening vormen. Als ik vandaag lichtelijk gefrustreerd overkom, excuses.
Laatst kwam ik hem namelijk weer ergens tegen, de term "mensonwaardig bestaan". Wat heb ik een gruwelijke hekel aan die term. En dat terwijl ik toch in veel van mijn columns juist met de vraag bezig ben: "Wat wil dat eigenlijk zeggen, een menswaardig bestaan?" Mijn frustratie komt dan ook voort uit het structurele wangebruik van de term.
Ik kan me best veel vormen van een mensonwaardig bestaan voorstellen. Genadeloos onderdrukt worden door een tiran (een dictator of echtgenoot ofzo). Op je twaalfde gevangen en verkocht worden door een mensenhandelaar, en sindsdien structureel verkracht worden. Door je eigen ouders opgesloten worden in een kelder omdat ze eigenlijk geen kind wilden. Dag in, dag uit aan dataprocessing doen om een betonnen blok in Almere te kunnen betalen en om de kapitalistische motor draaiende te houden. Er zijn te veel gruwelijke voorbeelden.
Maar ik word zo chagrijnig van de goedbedoelende kutwijven en klootmongolen die luxe als maatstaf van menswaardigheid gebruiken. Met een inzicht dat lijkt te zijn vastgeroest sinds de koloniale dagen waarin de barbaarse negers als handelswaar werden beschouwd, oordelen ze over de paupers van de aarde. Met vliegtuigen en cameraploegen trekken ze naar gebieden waar een uitgeholde boomstam als een luxe vervoersmiddel wordt beschouwd, en laten ons zien dat er in het betreffende dorp niet eens een cola automaat staat. "Mensen," ze kijkt droevig de camera in ('t kan ook een man zijn, maar ik zie Floortje Dessing voor me), "de armoede hier is echt niet voor te stellen - mensonwaardig."
Wie denkt dat de kwaliteit van bestaan afhangt van wereldse bezittingen, moet zelf eens heel hard nadenken over zijn bestaan. Wat moet je in Cambodja met een centrale verwarming? Waarom zou een Afrikaans kind, met een safaripark ter grootte van een gemiddeld Europees land als achtertuin, zich moeten vermaken met een Playstation? Honderden jaren geleden werden deze mensen al te vuur en te zwaard bekeerd tot het Christendom, en tegenwoordig gaan we gewoon lekker door met het opdringen van onze nieuwe religie, het consumentisme. We vertellen ze wat ze moeten begeren, en als ze het hier komen halen schoppen we ze het liefst zo snel mogelijk terug naar de rimboe. Wat we hier hebben is van ons, verdomme.
Dat er hulpverleners naar de zogenaamde ontwikkelingslanden trekken kan ik nog begrijpen (de term derde wereld landen, die impliceert dat we het ook over derderangs mensen hebben, is de laatste tijd in onbruik geraakt - er is dus toch een zekere vooruitgang). Met onze fantastische kennis kunnen we er menselijk lijden verlichten door bijvoorbeeld ziektes te bestrijden, mensen leren lezen en schrijven, en misschien kunnen we nog wat diplomatie bedrijven tussen oorlogvoerende stammen. Maar waar halen we toch de arrogantie vandaan om te proberen deze mensen te verwestersen? Alsof wij zo'n perfecte maatschappij hebben...
Terwijl de frase "dit land gaat volledig naar de klote" steeds vaker te lezen is in de reacties onder nieuwsberichten over de gebeurtenissen in ons land, hebben we toch nog het gore lef om culturen die niet ten onder gaan aan hun eigen decadentie zielig te vinden. Sterker nog, de westerse overheden en multinationals doen wat ze kunnen om ook deze cultureel rijke volkeren te standaardiseren in een poging respectievelijk de afzetmarkt en het handelsoverschot te vergroten.
Duizenden, zo niet tienduizenden jaren hebben ze hun beschaving op een relatief stabiel niveau weten te houden, wat blijkbaar een voldoende menswaardig bestaan was om te overleven. En dan komen wij, met onze cultuur als een zon die in een nova aan het veranderen is, zichzelf van binnenuit opbrandend, oncontroleerbaar uitdijend, en alles wat het bij dat uitdijen tegenkomt wegvagend.
In 1954 schreef Robert Ruark het boek Something of Value, over de problemen van Afrika in het algemeen en Kenya in het bijzonder. Hij opent het boek met een Basuto spreekwoord: "Als men zijn traditionele levensgewoonten en van oudsher bestaande zeden verwerpt, moet men er eerst zeker van zijn daarvoor iets van waarde te kunnen stellen." Ik betwijfel of onze SUV's met 21" verchroomde velgen en met diamanten ingelegde Nokia's aan die voorwaarde voldoen.
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
Tegenwoordig wordt je verwacht om in auto's met 'drugsdealer'wielen te rijden, en het woord BLING zal wel opgenomen worden in de nieuwe VanDale. foto
Zelf heb ik vorige week maar weer eens een boek gekocht. In de winkel keken ze mij aan met grote verbazing...een boek, die verkochten ze niet vaak meer aan mensen onder de dertig... foto
Die mensen hebben een andere manier van leven en kunnen daar heel gelukkig mee zijn.
alleen denk ook eens aan de positieve onderdelen van onze samenleving. we hebben een geavanceerde zorgsector. ziekenhuizen zijn hier voor iedereen betaalbaar (of bijna iedereen) en van heel hoog niveau. We kunnen eten krijgen wanneer we wat willen. We hoeven er nooit bang voor te zijn dat een storm, een aardbeving, of iets anders wat verwoestend is onze huizen omver werpt en we (eventueel tijdelijk) dakloos zijn. We worden ook nog eens goed voorgelicht over wat te doen om ziektes zoals AIDS te voorkomen en zijn er ook de middelen om dit te voorkomen. In Afrika is het veel al zo dat veel mensen het wel weten, maar veel mensen hebben een geloof waarvan dat niet mag, of niet de middelen om maatregelen te nemen.
Een playstation, SUV met 21" velgen en *vul hier iets in* zijn natuurlijk overbodige luxe. Maar dat is niet wat ze (meestal) bedoelen met een mensonterend bestaan.
Misschien dat het over een paar jaar wel het geval is, aangezien bijna elke kind van tussen de 12 en 18 wel een playstation, xbox, gamecube of PC thuis heeft staan en dat dus als primaire levensbehoefte gaat zien.
Maar ik geloof niet dat ze het in 3de wereldlanden net zo goed hebben als hier. Daarvoor zijn er in die landen veel te veel onzekerheden.
Komakie: "Van sneeuwballen gooien komt boemsen!"
Shaun Farmer: "That's gnarly"
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
Yes, I live so true, without my lover. But tell me if the sky is blue, how old are you?
Proud member of the UVT vinyl-crew
Slouches towards Bethlehem to be born?
column is wel goed, alleen eindigt het ietwat abrupt.
goed gedaan!
Ik hoop dat je dit onderwerp nog verder uitdiept in de toekomst.
Maar ik denk wel dat je gelijk hebt.. Iets wat je niet hebt kun je ook niet missen..
Netjes hoor
Ik denk er ook zo over, maar het is me nog niet gelukt het zo goed onder woorden te brengen...!
Net zoals het fantastische geschenk dat de missionarissen mensen van 3de "wereldlanden" gaven, schaamte foto
Behalve dan dat er een paar regageerde met dat wij in het Westen ook veel voordelen hebben als een geavanceerde zorgsector enz. Daar ben ik het wel mee eens maar mijn mening is:
Zoals jij het mooi zegt..een nieuwe religie: consumentisme..Het is tegenwoordig allemaal gebaseerd op materialisme...In afrika hebben ze dat niet.....ze zijn arm, want er is uberhaupt geen geld..hoe kan je dan arm zijn? Ze hebben geen zorgsector....hun land is ook niet dichtbevolkt doordat sterfte en geboorte in balans blijft. Begrijp me niet verkeerd, de ziektes die bestaan vind ik ook niet leuk...
Men moet men in elkaars waarden laten...Als dat decennia's en eeuwen geleden ook gezegd werd dan zou je stukken minder rotzooi op de wereld hebben als nu...We zijn bezig ons eigen bestaan uit te roeien..( we zullen mogelijk tegen die tijd wel kunnen immigreren naar mars). Onze aarde (onlangs gelezen in een wetenschappelijk onderzoek) is bestemd voor 1 miljard mensen...en geen zes...daarom zitten we op elkaars lip en gaan we ruzieen en met elkaar bemoeien..en dan krijgt je uitlatingen dan de ene mens of volk het beter heeft als de ander....Waarde...De meeste mensen die geen westerse invloed hebben, hebben tenminste nog EIGENwaarde...WIJ niet...dit wordt voor ons bepaald...
Dus mijn mening....is dat je een goed artikel geschreven hebt.
Je moet je alleen meer op de "humane" kant richten, namelijk die van ziektes en primaire levensbehoeften. Schoon water is er schaars, en ziektes zijn er velen. Het is echt geen toeval dat de gemiddelde levensduur daar tientallen jaren onder die van de Westerse wereld ligt.
Ook niet dat een lang leven per definitie is wat je wilt... Maar een leven zonder ziektes en relatief weinig hongergevoel/dorst is wel zo prettig.
Dat luxe onterecht gezien wordt als waarde, ben ik volledig met je eens. Iemand zei tegen mij vandaag dat ik echt wel voor een reden dingen doe, zoals gaan studeren volgend jaar, nadat ik dit ontkend had. Ik begin mijn studie met 0 perspectief van wat ik ermee zal kunnen (technische informatica). Vooral doe ik het omdat ik me erin interesseer, en het een leuke/leerzame studie lijkt. De vrouw waarmee ik praatte had het over dat ik toch wel degelijk een leven wil met gewoon makkelijke dingen enzovoorts. Ik zei haar (vóórdat ik deze column las foto ) dat ik een fíjn leven wilde, en dat luxe niet de enige manier was om dit te berijken. Dat ik net zo goed een stuk grond in Finland zou kunnen kopen, en een soort van kluizenaarsbestaan zou kunnen hebben... Als ik daar gelukkig van zou worden. En tsjah... ze gaf me gelijk foto
reactie was meer dan 2 uur oud en kon niet meer gewijzigd worden foto
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken