Justice with the Stars

Het kon niet uitblijven natuurlijk. Het verbaast me eigenlijk nog dat het zo lang geduurd heeft. Het nieuwe kijkcijferkanon van Talpa... Justice with the Stars. Waarom de titel engels moet zijn weet ik ook niet. Misschien klinkt dat gewoon spannender dan Sterren in de Rechtzaal.

Het toont weer wat een feilloos gevoel voor losbarstende hypes John heeft. Inspelen op de markt voor de concurrentie doorheeft dat er iets groots aan het gebeuren is. Sterren willen graag opkomen voor onschuldige high-profile criminelen? Dan zetten we er een camera op en maken we er wat leuks van. Meteen een spel element toevoegen, dat maakt het nog leuker, en iets waar mensen thuis voor kunnen sms'en. Je moet natuurlijk wel geld kunnen verdienen.

Het format is zo simpel dat het verbazend is dat niemand er nog opgekomen was. Iedere aflevering mag een BN'er een onschuldige gedetineerde adopteren en vrijpleiten voor een vakjury van Henkjan Smits (die hoort in iedere jury thuis), Bram Moszkowicz (die hoort in ieder celeb programma thuis), en Frank Visser (beter bekend als de Rijdende Rechter). Misschien zou Peter R. ook in de jury moeten plaatsnemen, maar hij wilde liever meedoen als kandidaat, het was immers alweer een tijdje geleden dat hij iemands onschuld had aangetoond.

De BN'ers adopteren dus een gedetineerde. Een aantal kandidaten stond natuurlijk bij voorbaat al vast: Maurice de Hond sleept Ernest Louwes mee en Maarten 't Hart heeft natuurlijk zijn Engel des Doods. Over de andere BN'ers en hun gedetineerden gaan nog veel geruchten rond. Is het echt waar dat de Meiden van Halal Samir A. willen vrijpleiten? Schenkt John van den Heuvel naast spreektijd nu ook een kans op vrijheid aan Willem Holleeder? En wat zal Bubba beslissen? Zijn straf uitzitten of toch maar met Patty Brard mee naar huis?

Tijdens de uitzending zal de BN'er proberen zijn onschuldige slachtoffer van een rechterlijke dwaling vrij te pleiten bij de jury, afgewisseld door op een documentaire achtige manier het verhaal duidelijk te maken aan de kijkers thuis. Natuurlijk zijn er reconstructies van de bloederige misdaden (als ze niet bloederig waren, worden ze dat in de reconstructies uiteraard alsnog). En na ieder reclameblok een korte samenvatting van het voorgaande en een vooruitblik op wat allemaal nog komen gaat. Je kunt er als producent nou eenmaal niet meer van uit gaan dat mensen anderhalf uur televisie kunnen kijken zonder te vergeten waar ze mee bezig waren.

Uiteindelijk trekt de jury zich terug voor beraad, en na een laatste samenvatting is het aan u, de kijker thuis, om te sms'en. Een doordringende voice-over leest op: "Als u denkt dat Willem onschuldig is, sms dan 'de Neus onschuldig' aan..." Uit de mensen die het juiste oordeel hebben ingezonden wordt een winnaar geselecteerd die prachtige prijzen wint, en zelfs kans maakt om in de seizoensfinale zelf iemand vrij te pleiten. Zit uw broer of vriend of vader of juist uw kind onschuldig in de gevangenis? Maak nu kans om zelf uw geliefde vrij te pleiten. Sms nu!

Binnenkort op Talpa. En ongetwijfeld enige weken later met mindere celebrities, mindere criminelen, slechtere productie en Gerard Joling op SBS.