FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 december 2001

Veroordeling tot cel wegens maken homosite

In Caïro zijn twee Egyptische studenten veroordeeld tot een jaar cel wegens het maken van een internetsite met advertenties voor homoseksuelen.

Volgens de beschuldigingen hebben de twee studenten foto's van zichzelf op de site geplaatst en hebben ze hun diensten aangeboden. Eind oktober werden de twee studenten gearresteerd in een luxues hotel. Daar waren zij aan het wachten op een 'rijke Arabier', in werkelijkheid een politieman, die had gereageerd op hun advertenties.

Vorige maand veroordeelde een Egyptische rechtbank 22 mannen wegens homoseksueel gedrag tot gevangenisstraffen tot vijf jaar.

Joan Collins trouwt voor de vijfde maal

Actrice Joan Collins (68) stapt komend jaar februari voor de vijfde maal in het huwelijksbootje. Ditmaal is haar 32 jaar jongere vriend Percy Gibson de gelukkige.

Collins en Gibson ontmoetten elkaar tijdens de toernee van een theaterstuk van Collins. Dit theaterstuk heette, hoe toepasselijk, Love Letters. Hun vriendschap groeide later uit tot liefde toen Gibson Collins hielp met het afmaken van haar boek Star Quality.

Collins heeft drie kinderen uit haar vorige vier huwelijken. Met haar vijfde huwelijk overtreft ze haar legendarische alterego Alexis uit de serie Dynasty, die het bij vier huwelijken hield.

De trouwerij zal plaatsvinden in Londen. Het is nu de vraag of het huwelijksbootje ditmaal wél een behouden vaart zal hebben.

Nederlandse commando's naar Afghanistan

Nederland zal naast soldaten van de luchtmobiele brigade, ook commando's en genietroepen inzetten voor de vredesmissie in Afghanistan. De minister van Defensie Frank de Grave heeft dit verklaard in Brussel na afloop van een vergadering met NAVO-collega's.

De ontplooiing van de troepenmacht laat nog "enkele weken" op zich wachten omdat er nog enkele lastige punten opgelost moeten worden.

Honderdvijftig jaar oude tijdscapsule gevonden

Bouwvakkers hebben in Liverpool een tijdscapsule van ongeveer 150 jaar oud gevonden. De glazen pot uit 1846 met zegel werd gevonden op de plek waar vroeger een kerk stond. Waarschijnlijk zit er een aantal papieren en munten in de pot, die nu is ingevroren om het te preserveren. De capsule is begraven door de priester van de kerk, Hugh McNeile.

Leerlingen op de plaatselijke school werden geinspireerd door het voorval: ze maken plannen voor hun eigen capsule, met euro munten, een editie van de plaatsleijke krant en een cd-rom met berichten.

Moeder van meisje van Nulde aangehouden

De moeder van Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, is in Spanje aangehouden. Dit meldt de Ermelose politie. Verdere gegevens ontbreken nog.

Eerder bericht op FOK!
De vader van Rowena is zelf een zoekactie begonnen naar zijn andere dochter, Rochelle. Martin Huisman vindt de politie weinig daadkrachtig.

Rochelle is waarschijnlijk bij haar moeder en diens vriend. De politie verdenkt het tweetal van betrokkenheid bij de dood van Rowena.

De vader vermoedt dat Rochelle, zijn ex-vrouw en haar vriend in Spanje verblijven. Huisman is samen met medewerkers van het TROS tv-programma Vermist naar heet Zuid-Europese land afgereisd. Er is nog niks bekend over de resultaten van de reis.

Een woordvoerder van het politie team dat zich bezig houdt met de zaak heeft gezegd het "wel begrijpelijk" te vinden dat de vader zelf op zoek gaat. Hij staat het politieonderzoek niet in de weg en houdt nauw contact met de politie.

Brand in kathedraal New York

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de St.John-Kathedraal in New York heeft vandaag een hevige brand gewoed. De kerk op het geteisterde Manhattan is een van de grootste ter wereld. De brand woedde vooral in het gedeelte met souvenirwinkels. Na 2 en een half uur was de brand onder controle.

De oorzaak van de brand is niet bekend, maar de brandweer zegt dat de brand ontstond in de souvenirwinkel. Twee zeldzame wandtapijten zouden beschadigd zijn. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

NMa: prijsafspraken over benzineprijzen

qltel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grote oliemaatschappijen zorgen er via afspraken met onafhankelijke pomphouders voor dat de prijs van bezine, diesel en LPG kunstmatig hoog blijft. Dit stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vast na onderzoek. Volgens de NMa vervalst het systeem, wat niet verboden is, zodanig de markt dat het voortaan onder het kartelverbod gaat vallen.

Als Shell, Esso, TotalFina, BP en Texaco daarna nog steeds afspraken maken, volgen boetes. Alle maatschappijen hanteren hetzelfde soort steunsysteem voor pomphouders. Die hoeven daarom niet onder de adviesprijs te duiken, ten koste van de consument.

Israël blijft praten met Palestijnen

Bronnen rond de Israëlische regering hebben dinsdag bevestigd dat, ondanks de slechte relatie met de Palestijnse president Arafat, er toch gesprekken plaatsvinden. "Israël en de Palestijnen blijven op alle niveau's in gesprek", aldus een medewerker van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De premier wil niet dat er met Arafat wordt gesproken, maar tegen het onderhouden van contacten met andere vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit heeft hij geen bezwaar."

Sharon zei na de zelfmoordaanslagen van de afgelopen weken dat het geen zin meer heeft om met Arafat te blijven praten over vrede, omdat de Palestijnse leider zijn belofte om het terrorisme aan te pakken niet zou willen nakomen.

Aan de andere kant stopt het Israëlische leger niet met de eliminaties van vermeende Palestijnse terroristen. Maandag werd in Hebron en 28-jarige Palestijn, Yacub Edkekik, doodgeschoten bij razzia's onder Palestijnse activisten. Hij was lid van de beweging Hamas. Hamas heeft toen laten weten door te gaan met de anti-Israëlische aanvallen. Ze waren door Arafat opgeroepen om deze te stoppen.

Britten mogelijk zaterdag al in Kabul

Britse eenheden van de internationale vredesmissie in Afghanistan zullen naar verwachting al zaterdag de eerste patrouilles in Kabul uitvoeren. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie dinsdag gezegd.

De mariniers gaan leiding geven aan de vredesmacht voor Afghanistan. Een aantal van hen is inmiddels gestationeerd op de luchthaven van Baghram, 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De anderen zitten nu nog op de oorlogsboot 'HMS Fearless'.

De Britse premier Blair zei maandag dat Londen in totaal ongeveer 1500 militairen beschikbaar stelt voor de vredesmissie. In totaal gaan ongeveer 5000 man naar Arghanistan, onder welk een nog onbekend aantal Nederlanders.

Queen populair op begrafenissen

Nadat Mieke Telkamp en Vera Lynn met respectievelijk 'Waarheen, waarvoor' en 'We'll meet again' tientallen jaren lang de eerste twee plaatsen in de crematorium hitparade bezetten, domineren nu bands als Queen en Guns 'n Roses de top van deze macabere hitlijst.

'Who wants to live forever' van Queen is op dit moment het meest gekozen nummer op begrafenissen en crematies. Ook veel aangevraagd worden Guns 'n Roses met 'November rain' en Led Zeppelin met 'Stairway to Heaven'.

Andere opvallende stijgers in de uitvaart TOP 50 van DELA zijn bijvoorbeeld de danceklassieker 'Go' van Moby en 'Wish you were here' van Pink Floyd.

Vroeger stelde de begrafenisondernemer voor Telkamp of Lynn te draaien 'omdat iedereen dat deed', en daar stemden de nabestaanden dan mee in. Tegenwoordig heeft de overledene vaak zelfs schriftelijk vastgelegd wat hij of zij wil horen op de uitvaart. Zo'n persoonlijk ritueel geeft ook meer voldoening bij de nabestaanden dan die geijkte nummers. Telkamp en Vera Lynn zijn in de hitparade weggezakt naar een plaatst in de top 20.

Zanger Big Country overleden

jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Stuart Adamson, zanger/gitarist, en voorman van de Schotse band Big Country heeft zich van het leven beroofd.

Adamson was enkele weken geleden als vermist opgegeven. Hij werd afgelopen zondag dood aangetroffen in een hotelkamer in Honolulu op Hawaii, hij had zichzelf opgehangen. Adamson leed aan depressies en was in 1999 ook al eens een tijd onvindbaar.

In de jaren tachtig stond Big Country hoog aangeschreven als gitaarband. In Nederland scoorden ze twee TOP 40 hits: Look Away en Change. De band maakte ook een aantal succesvolle albums.

Gilbert Bécaud overleden

kewlman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse chansonnier Gilbert Bécaud is overleden. Bécaud was een grootheid in Frankrijk (en daarbuiten), schreef zeker 400 chansons en scoorde minstens 20 hits. De bekendste zijn "Nathalie" en "L'Important C'Est La Rose".

Bécaud (74) leed al jaren aan kanker. Hij maakte twee jaar terug zijn laatste cd. Die klinkt door de slopende ziekte nogal somber.

Bécaud, altijd gekleed in blauw pak en das met witte stippen, werd 'Monsieur 100.000 Volts' genoemd (omdat zijn optredens altijd zo energiek waren). Hij trad in 1998 voor het laatst in Nederland op.

Bijwerking medicijn eist 500 levens

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen voor gewrichtsaandoeningen kosten elk jaar in ons land tussen de 400 en 500 patiënten het leven. Dat zegt prof. dr. G.P. Van Berge Henegouwen, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten. Maagbloedingen en maagzweren die optreden door langdurig, maar ook zelfs middellang gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers, zijn de voornaamste oorzaken.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is al grootschalig onderzoek verricht onder tienduizenden gebruikers van deze middelen. Vertaald naar de Nederlandse situatie leveren deze onderzoeken het schokkende beeld op dat honderden mensen aan de bijwerkingen sterven en nog veel meer ernstig ziek worden maar uiteindelijk herstellen.

Al eerder waarschuwden zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de (Nederlandse) Gezondheidsraad voor de risico's van ontstekingsremmers.

2 procent uitkeringen naar buitenland

Volgens de uitkeringsinstantie LISV wordt ongeveer 2% van de sociale uitkeringen uitbetaald aan mensen in het buitenland. Vorig jaar kregen ruim 37.000 mensen over de grens een Nederlandse uitkering.

In 2/3 van de gevallen gaat het om WAO (arbeidsongeschiktheids) uitkeringen. Het grootste bedrag gaat naar uitkeringsgerechtigden in België, daarna volgen Turkije, Spanje en Marokko. Het gaat in totaal om iets meer dan een half miljard gulden.

Tom Green en Drew Barrymore uit elkaar

Het gekste koppel van Hollywood, komiek Tom Green en actrice Drew Barrymore, is gescheiden. Na zes maanden huwelijk zetten zij er een punt achter.

Green en Barrymore leerden elkaar kennen op de set van de film Charlie's Angels, waarin Barrymore een van de hoofdrollen vertokte en Green een kleine bijrol.

De reden voor de scheiding is niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de twee toch te verschillend waren. Ze zijn wel als vrienden uit elkaar gegaan. "Drew is a wonderful woman, I love her very much. I wish our marriage could have worked out. I wish her much happiness" aldus Green.

Twee maanden geleden vertelde Barrymore nog hoe blij ze met Green en hoe perfect ze bij elkaar pasten. Vooral de moeder van Barrymore was geschokt door het nieuws. Zij mocht Green graag en hij was ook degene die haar en haar dochter dichter tot elkaar had gebracht.

Trainer Parma na 42 dagen alweer ontslagen

42 dagen. Langer is Daniel Passarella niet coach geweest van het Italiaanse Parma. De ploeg ontsloeg hem vandaag en stelde Pietro Carmingani als zijn tijdelijke opvolger aan.

De komst van Passarella bracht Parma geen geluk. Alle vijf de competitiewedstrijden die de voetbalploeg sinds zijn aantreden speelde werden verloren. Alleen in de UEFA Cup werd een wedstrijd onder zijn leiding gewonnen.

Parma staat nu op de zeventiende en tevens voorlaatste plaats in de Serie A. De ploeg heeft sinds het begin van vorig seizoen al vier coaches gehad: Alberto Malesani, Sacchi, Renzo Ulivieri en Daniel Passarella.

Met dank aan rubbereend voor dit bericht!

Sex in de auto, yes please...

Eddow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kwart van de Engelse werknemers heeft na een kerstviering sex op een parkeerplaats. Dat blijkt uit een online onderzoek van het Britse MSN Carview. Van de 38000 mensen die reageerden had 84% vaak sex in de auto. Verder heeft 22 % van de vrouwen in Newcastle het wel eens op de achterbank van de taxi gedaan en 1 op de 5 mannen in South-East bekend zichzelf wel eens verwond te hebben tijdens sex in de auto.

Ja, wat we allemaal niet onderzoeken...

Binnenkort belasting op downloads?

D-Devil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de Europese Unie ligt moet in de toekomst over elke download belasting worden betaald. Dat meldt de Britse nieuwsdienst Ananova.

Het plan om BTW te heffen op het downloaden van bijvoorbeeld software en muziek leefde al langer, maar tot voor kort lag Engeland dwars. Nu ook de Britse minister van Financiën voorstander is van de plannen, komt de nieuwe belasting steeds dichterbij. De vijftien Europese ministers van Financiën zouden het zelfs al bijna eens zijn over een BTW-plan.

Voor het zover is moet er overigens nog veel gebeuren. Zo moet er een wereldwijd belastingsysteem worden ontwikkeld en moet de EU het plan nog goedkeuren. Daarna hebben de EU-lidstaten nog anderhalf jaar de tijd om hun wetgeving aan te passen.

Antroposofische boerderij verwaarloost dieren

Bij de antroposofische boerderij van de stichting Hof van Eden in Utrecht zijn een groot aantal zwaar verwaarloosde dieren in beslag genomen.

Volgens de politie verkeerden de dieren in slechte gezondheid, waren ondervoed of slecht gehuisvest. Het ging om 65 schapen, geiten, runderen en varkens en 158 kippen, kalkoenen en eenden. Twintig varkens werden afgemaakt, wegens de regels die gelden na de uitbraak van mond- en klauwzeer begin dit jaar.

De antroposofische boerderij wil op volstrekt natuurlijke (antroposofische) wijze dieren houden en raakte hierdoor al eerder in opspraak. Aan de ontruiming zijn volgens de politie diverse waarschuwingen vooraf gegaan.

Lingerieclip Kylie Minogue online

Medi@Watjzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De lingeriecommercial van Kylie Minoque die kort geleden van de Britse tv werd verbannen, is nu wel online te bewonderen. De clip, waarin Minoque een mechanische stier berijdt, zorgde voor veel verontwaardiging onder de preutse Britten en werd van de buis gehaald.

De commercial is door lingeriefabrikant ‘Agent Provocateur’ online gezet en te bekijken op http://www.agentprovocateur.com

Inbrekers sluiten politie op in politiebureau

barium had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je een inbraak pleegt, is het zonde als die mislukt door onverwachts politiebezoek. Dat dachten ook een aantal inbrekers in Stadskanaal. Zij sloten vannacht voordat ze in een elektronicawinkel hun slag sloegen de politie in het politiebureau op.

Omstreeks half vijf sloten de dieven het hek rond het politiebureau af, waarna ze inbraken in de winkel. Daarbij ging het alarm af en werden de agenten gewaarschuwd. Toen ze een kijkje wilden nemen merkten ze echter dat ze waren opgesloten. De inbrekers namen intussen een aantal breedbeeld-tv's en videocamera's mee en gingen er vandoor.

Dokter moet Fries spreken met patiënt

Dash had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Doktoren moeten Fries praten met hun patiënten. Dat vindt de Stichting Afuk, een provinciale organisatie ter bevordering van de Friese taal.

Uit onderzoek van de Fryske Akademy blijkt dat niet meer dan een kwart van de dokters en therapeuten in Friesland de Friese taal beheerst. En dat terwijl meer dan de helft van de patienten in de Friese ziekenhuizen de lokale taal spreekt.

'Stop met zaak tegen Enschede-verdachte'

Advocaat A. Moszkowicz wil dat het onderzoek naar de verdachte van de brandstichting bij SE Fireworks in Enschede, die leidde tot de verwoesting van een complete woonwijk, onmiddelijk wordt gestaakt.

Volgens Moszkowicz hebben politie en justitie zoveel fouten gemaakt dat van strafvervolging moet worden afgezien. "Stuitend gebrekkig", noemde de advocaat het onderzoek. Vooral over het kledingonderzoek en de undercoveragent is Moszkowicz slecht te spreken.

Verdachte André de V. zou kleding hebben gedragen met vuurwerkresten. De inzet van de undercoveragent, die als medegevangene in de cel met De V. werd gezet, betitelde de advocaat als een verhoortechniek die niet door de beugel kan.

Tegenover de undercoveragent zou De V. hebben toegegeven de brand te hebben gesticht.

Europese vorm van de Islam

In het Amerikaanse weekblad Time staat deze week een artikel over de nieuwe vorm van Islam die zich aan het ontwikkelen is in West Europa. De Islam wordt volgens het weekblad weliswaar steeds zichtbaarder, maar tegelijkertijd is de religie zich aan het ontdoen van allerleid regels die eerder uit tradities dan uit het geloof zelf zijn voortgekomen.

Een van de belangrijkste elementen daarbij is dat de traditionele tegenstelling tussen de 'Islamitische' wereld en de 'ongelovige' wereld vervangen begint te worden voor een wereldbeeld waarbij je niet noodzakelijkerwijs in een Islamitisch land hoeft te leven om toch volledig moslim te kunnen zijn. Met andere woorden: een duidelijke aanvang voor de scheiding van moskee en staat.

Volgens Time zal dit gaan leiden tot een Islam die meer aansluit bij de Westerse principes dan bij de Arabische tradities. Als voorbeeld hoe moslim jongeren in Europa een eigen invulling beginnen te geven aan de Islam wordt verwezen naar de Nederlandse site www.maghreb.nl.

'Windows XP gesaboteerd door Al Qaeda'

Ravi Visvesvaraya Prasad, die een nieuwsgroep over informatiebeveiliging beheert, beweert dat het besturingssysteem Windows XP is gesaboteerd door Islamitische militanten van Al Qaeda.

Prasad zegt dat de terrorist Mohammad Afroze Abdul Razzak tegenover de Indiase politie heeft gezegd dat leden van bin Ladens netwerk zich als programmeurs een baan zouden hebben verschaft bij Microsoft, waar zij onder andere 'trojans' en bugs in Windows XP zouden hebben verwerkt.

Microsoft stelt in een reactie dat dat onmogelijk is, omdat het bedrijf strakke procedures heeft voor het bewaken van de integriteit van de broncode.

Bush behandeld aan plekjes in gezicht

De Amerikaanse president Bush is vorige week vrijdag behandeld aan vier plekjes op de huid van zijn gezicht.
Het gaat volgens een verklaring van het Witte Huis om goedaardige huidveranderingen en niet om kankergezwellen. Volgens een woordvoerder waren de plekjes op zijn wangen, voorhoofd en slaap verwijderd met vloeibare stikstof.

Toen de president maandag in het openbaar verscheen waren de behandelde plekjes nog duidelijk te zien. Mogelijke oorzaak voor de plekjes zou langdurig verblijf in de zon zijn, omdat Bush veel tijd op zijn ranch doorbrengt.

De ingreep aan de vlekjes is de tweede voor Bush in vier maanden. Deze laatste ingreep was een vervolg op de vorige van augustus toen er ook al een aantal werden weggehaald.

Ex-agente houdt katten in vriezer

Een voormalige agente en lid van een lokale reddingsbrigade voor dieren is maandag gearresteerd nadat de politie van Miami 67 dode katten in haar vriezer vond. De buren hadden al enkele keren geklaagd over stank vanuit haar huis, waarop de politie met een huiszoekingsbevel langs kwam.

In het huis van de 50-jarige vrouw trof de politie naast de ingevroren katten ook 24 (levende) uitgemergelde katten en een hond aan. De Amerikaanse is 92 keer aangeklaagd voor de verwaarlozing van dieren.

De reden waarvoor de vrouw de katten in de vriezer stopte is niet duidelijk. het vermoeden van politie is dat de vrouw te veel alleen gelaten huisdieren wilde opvangen, maar dat het haar boven het hoofd groeide. Een medewerkster van een reddingsbrigade voor dieren meende: ,,Haar hart is te groot.''

BobRooney tipte ons via de newssubmit.

Nederlanders kunnen euro niet vinden

Precies de helft van de Nederlandse computergebruikers weet nog niet hoe ze het euro-symbool in een document of e-mail moeten invoegen. En dat is niet zo verwonderlijk, want slechts tweederde van de bedrijven heeft een poging gedaan hun personeelsleden uit te leggen hoe ze hun computer gereed kunnen maken voor de nieuwe muntsoort.

Uit onderzoek van toetsenbordenfabrikant Logitech blijkt echter dat de rest van Europa het nóg slechter doet: gemiddeld weet 61 procent de euro-toets nog niet te vinden. Volgens Logitech wordt het belang van het euro-symbool op de computer onderschat. Zodra de euro op 1 januari dé Europese muntsoort wordt, zal het ontbreken van het officiële symbool in correspondetie voor veel ergernis gaan zorgen.

"We hebben het hier niet over een probleem dat in grootte vergelijkbaar is met de millennium-bug, maar het is zeker dat miljoenen mensen er tijdens het werk mee te maken krijgen", aldus Harry Klein van Logitech Benelux.

Er is een echter een eenvoudige oplossing voor het probleem. Sinds twee jaar is in besturingssysteem Windows het euro-teken standaard opgenomen. Als het toetsenbord niet beschikt over een toets met het euro-symbool, kan de gebruiker er een instellen en bijvoorbeeld van een sticker voorzien. De nieuwere toetsenborden beschikken echter over een aparte toets waarop het euro-teken aangegeven staat.

Prijs nieuwbouw kan door akkoord omlaag

De huizenprijzen kunnen omlaag en de productie en kwaliteit van woningen omhoog. Gemeenten mogen geen onredelijk hoge grondprijzen meer vragen. Dat is vastgelegd in een overeenkomst die morgen wordt ondertekend door staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting), Neprom (vereniging projectontwikkelaars) en de Vereniging van nederlandse gemeenten (VNG).

Waar de grondkosten vroeger een vierde van de kosten voor een nieuwe woning bedroegen, lopen die nu vaak op tot de helft van de prijs. De grondprijs wordt opgejaagd doordat veel gemeenten een percentage vragen van de woningprijs, zegt J. Fokkema, directeur van Neprom. ,,Een extra dakkapel betekent extra inkomsten voor de gemeente en een hogere prijs voor de koper. Daardoor wordt kwaliteit erg duur.''

De overeenkomst moet een eind maken aan die praktijk, zegt Fokkema. Veel zal afhangen van de VNG, die de eigen achterban ervan moet overtuigen zich aan de regeling te houden. Mocht dat niet lukken, dan zal Remkes niet schromen om de lagere grondprijzen wettelijk af te dwingen.

Remkes vertelde tegen het Financieele Dagblad dat hij in gesprek is over de grondprijs met de VNG en Neprom. Zijn woordvoerder weigert daar verder op in te gaan. Fokkema wil wel praten. Hij is verbolgen dat Remkes het plan zo vroeg naar bracht: ,,Remkes trekt het plan nu naar zich toe, terwijl we samen met de VNG dat plan ontwikkelden -lang voordat Remkes zich ermee bemoeide''.

Remkes klapte ook uit de school over de plannen van de Task Force, die deze zomer in het leven werd geroepen om een eind te maken aan de stagnerende woningbouw. Volgens hem is de woningmarkt nu zo krap omdat ten onrechte uit is gegaan van een lage bevolkingsgroei en minder economische groei.

Die fout moet niet meer worden gemaakt, zegt de staatssecretaris. Volgens hem zal de Task Force er daarom voor pleiten om ruimer te plannen, waardoor een reserve kan worden opgebouwd. Een ambitieus plan, geeft Remkes toe: hij moet eerst een groot woningtekort wegwerken.

Winter zacht en nat veiligste voorspelling

Weermannen bewijzen regelmatig dat het weer exact voorspellen een tot nu toe onbereikbare droom is, zeker op de langere termijn.

Geen wonder dat weerspreuken en andere profetieën nog volop aandacht hebben. Zeker als het gaat om een oer-Hollandse traditie: het voorspellen van een koude winter. Krijgen we een Elfstedentocht, of niet?

"We krijgen een koude winter", roepen de liefhebbers van sneeuwballen gooien en schaatsen optimistisch wijzend op allerlei voortekenen die de vorst zouden aankondigen. Wie met afschuw denkt aan autoruiten krabben bij min-tien of glibberen op ijzige fietspaden, beweert het tegendeel, met evenzovele weerspreuken, volkswijsheden en cijfers in de hand.

'Sint-Liesbet doet verstaan hoe de winter zal vergaan' is zo'n spreuk die voorspellende waarde zou hebben. Op Sint-Liesbet (19 november) werd het in De Bilt 8,6 graden Celsius. Tot vorst kwam het die nacht niet. En als Sint-Katrien (25 november) de graadmeter moet zijn, lopen de bomen volgend jaar eveneens vroeg uit. Als het op deze herfstdag vriest, vriest het zes weken lang, luidt de volkswijsheid. Sint-Katrien kende dit jaar een maximumtemperatuur van 11,8 graden Celsius. Vorst was ver te zoeken: 's nachts daalde de temperatuur niet lager dan 8 graden boven nul.

Bouwen op weerspreuken is niet aan te raden, want andere duiden juist op winterkou. 'Oktober met groene blaân, duidt een strenge winter aan' is een volkswijsheid met 'koudegarantie'. De bomen verloren deze herfst inderdaad pas laat hun bladeren. Ook wie Allerheiligen (1 november) als maatstaf neemt, heeft de schaatsen al uit het vet gehaald. Want: 'Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn'. Op Allerheiligen scheen de zon in De Bilt bijna zes uur.

Grillig
De voorspellingen van het KNMI zijn de weerspreuken ontgroeid, hoewel het grillige Nederlandse weer een echt betrouwbare vooruitblik op de langere termijn nagenoeg onmogelijk maakt. Uit temperatuurreeksen van de afgelopen decennia kunnen slechts algemene conclusies worden getrokken. Wie bijvoorbeeld roept dat het een strenge winter wordt, steekt statistisch gezien zijn nek uit. Tachtig procent van de winters in Nederland is zacht. Het langjarig gemiddelde over de maanden december, januari en februari bedraagt in De Bilt plus 2,6 graden Celsius.

Een ander signaal met enige voorspellende waarde bieden de voorafgaande maanden. In de winter is het niet puur toeval dat na een koudere maand nog een koudere maand volgt. Liefhebbers van de Elfstedentocht zal de moed in de schoenen zinken, want afgelopen oktober was de zachtste in bijna 300 jaar. De maand was zelfs warmer dan september, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen. En ook november was te warm en te nat, zodat de herfst 2001 bijgeschreven kan worden bij de zachtste vijf van de afgelopen honderd jaar. Wie van een Elfstedentocht houdt heeft de statistieken tegen zich. In de twintigste eeuw werden er vijftien verreden, gemiddeld in 1 op de zes winters. De eerste vijftig jaar kende er negen, maar in de tweede helft van de eeuw klonk slechts zes keer het startschot in Leeuwarden, de laatste keer in 1997.

Omhoog
Weermannen bewijzen regelmatig dat het weer exact voorspellen een tot nu toe onbereikbare droom is. Dat neemt niet weg dat de wetenschap vorderingen maakt. Een onderzoek in wetenschappelijk tijdschrift Science toont aan dat de toestand van de atmosfeer op zeer grote hoogte langere tijd van invloed kan zijn op het weer op de grond in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht. Het betreft de wind in de stratosfeer, de atmosferische laag tussen ongeveer 10 en 50 kilometer hoogte, die gedurende de winter van invloed is op de zogeheten Arctische Oscillatie in de troposfeer, de luchtlaag tussen de grond en de stratosfeer.

Als die hoogtewind sterk is, is de straalstroom (waarop depressies meeliften) sterker en noordelijker dan normaal en is de winter in Noordwest Europa, waaronder Nederland, zacht en nat. Bij een zwakke wind, heeft Nederland kans op een koude en droge winter, omdat zich een hogedrukgebied boven Scandinavië kan nestelen. Dat garandeert een oost- tot noordoostelijke stroming die felle koude uit arctische streken of Siberië aanvoert.

Als deze hoogtewind verandert, kan de nieuwe toestand vaak maandenlang het weer beïnvloeden. Wie de gang van zaken op grote hoogte doorgrondt, kan met iets meer zekerheid het weer voorspellen. Ook op het KNMI wordt daarom onderzoek verricht naar de koppeling tussen de stratosfeer en de troposfeer. Volgens voorlichter Harry Geurts van het KNMI kunnen de onderzoekers op dit moment echter nog niets zeggen over mogelijke invloeden voor deze winter. ,,Volgende maand gaan we er wel naar kijken en misschien weten we dan iets meer, maar voorlopig nog niet dus,'' aldus Geurts.

Het onderzoek is ook belangrijk omdat de door de mens veroorzaakte toename van kooldioxyde en afname van ozon naar verwachting zal leiden tot sterkere winden in de stratosfeer. Voor Nederland betekent dit een grotere kans op zachte, natte winters.

Het KNMI maakt zelf nog geen seizoensverwachtingen, maar andere instituten doen dat wel. De nieuwste prognoses van het Europees Centrum geven voor Nederland geen signaal, dat wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een koude winter. De statistiek lijkt weer de sterkste troeven in handen te hebben.

Nieuwslezer spelt achtuurjournaal faud

'Ik heb het gewoon als 8 uur Journaal geschreven. Met een hoofdletter J omdat het een instituut is, en met het cijfer 8 omdat we dat op de redactie ook zo doen.' NOS-nieuwslezer Gijs Wanders hoopte dat hij tijdens het maken van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat woord toch wel goed zou hebben geschreven. Maar zijn collega Philip Freriks moest hem teleurstellen. Volgens de spellingregels, spellingsregels mag ook, is het 'achtuurjournaal'.

Met een gemiddeld aantal fouten van 31 was het dictee, dat gisteravond werd uitgezonden, dit jaar blijkbaar minder moeilijk dan voorgaande jaren. Minder openlijke instinkers als 'przewalskipaard' dit jaar, maar wel woorden als 'geë-maild', 'rock-'n-rollmuziek' en 'debacle' (zonder 'dakje'). Maar de echte valkuilen waren er ook, zoals 'konterfeitsels' en 'marokijnen'.

Het dictee had dit jaar als titel De portemonnee, waarmee de opstellers de komst van de euro wilden inluiden. "Onder nostalgische prevelementen doen wij in een mêlee van somtijds veronachtzaamde klanten onze sinterklaas- en kerstaankopen met coupures die al decennialang rouleren; tot ons chagrijn hebben die - daar helpt geen lievemoederen aan - straks nog slechts antiquarische betekenis", mijmerden de makers.

Minister Hermans van Onderwijs was een van de deelnemers. Hij had adviezen gekregen om niet mee te doen, omdat deelname misschien niet goed zou zijn voor het aanzien van een minister. "Ik heb het toch gedaan en me in de auto met diverse boekjes voorbereid op het dictee. Ik verwacht dat ik tussen de veertig en 45 fouten zal hebben", gaf hij in de pauze aan. Hoeveel hij er precies heeft gemaakt werd niet duidelijk, omdat hij na afloop snel vertrok.

De VVD-bewindsman denkt dat het niet slecht is gesteld met het onderwijs in de Nederlandse taal. "Ik kan ook zo honderd woorden verzinnen die bijna niemand goed weet op te schrijven. Wel denk ik dat een leraar geschiedenis bij het nakijken van een proefwerk ook de eventuele taalfouten mag onderstrepen. Dat gebeurde bij mij vroeger ook. Verder geef ook ik toe dat ik met het verzenden van e-mails ook wel eens slordig ben met mijn taal. Dat zou beter kunnen."

Tennisser Jan Siemerink (51 fouten) schrijft eigenlijk nooit, behalve acceptgiro's. "Ik ging hier onvoorbereid naartoe. In theorie kan je vooraf iets doornemen, maar je moet óf echt studeren, óf niets doen. Sommige woorden wist ik niet eens en 'staatsiefoto' schreef ik zoals 'statiegeld'." Sportpresentator Humberto Tan (52 fouten) vond dat hem een fout te veel was aangerekend. "Het woord 'barbiepoppen' moet volgens mij met een hoofdletter. Want als je het als soortnaam betitelt heb je binnen de kortste keren een probleem met de producent."

Drie Belgische deelnemers eindigden in de categorie niet-prominenten met ieder drie fouten gezamenlijk op de eerste plaats. Dat is uniek in de geschiedenis van het dictee. In de topvijf van prominenten was slechts plaats voor één Nederlander. Dichter Bart Chabot eindigde met 27 fouten op de vierde plaats.

NS-klant is chaos zat

Treinreizigers zijn de aanhoudende chaos op het spoor spuugzat. Langdurige vertragingen, smerige treinen en een gebrekkige service hebben de reiziger volledig lamgeslagen. Meer dan 1000 treinen zijn dagelijks (veel) te laat. Zelfs de afspraak met minister Netelenbos (Verkeer) dat een op de vijf treinen te laat zou mogen aankomen of vertrekken, wordt dit jaar zelfs niet gehaald.

Het afgelopen weekeinde kregen de reizigers wederom een klap te verwerken. Sein-, wissel- en computerstoringen alsmede de eerste vorst zorgden voor grote vertragingen in Amsterdam en Utrecht. Ook elders in het land waren de gevolgen hiervan pijnlijk voelbaar.

Gokken
Steeds meer treinreizigers vertikken het daarom nog langer te gokken òf en hoe laat zij door de Nederlandse Spoorwegen naar hun bestemming worden gebracht. Noodgedwongen kiezen steeds meer burgers er in toenemende mate voor thuis te blijven of de auto nemen.

Trouwe klanten haken af, zo bevestigt NS schoorvoetend. Exacte cijfers wenst het spoorbedrijf niet te geven, maar duidelijk is wel dat voor 2002 ruim vijf procent minder NS-jaarkaarten, OV-jaarkaarten en trajectkaarten zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst dat vaste klanten NS zo massaal de rug toekeren.

Het bedrijfsleven heeft zijn buik meer dan vol van de chaos op het spoor.

"Ondernemers hebben steeds meer te kampen met de problemen van personeel dat te laat komt of helemaal niet verschijnt door de problemen met de trein", zegt F. Veenema, secretaris vervoer van MKB Nederland. "Dat kost de bedrijven tientallen miljoenen guldens per jaar.

Vooral de kleine bedrijven hebben er erg veel last van als er iemand uitvalt omdat de trein niet rijdt."

MKB Nederland wil daarom met de NS een eigen prestatiecontract afsluiten, naast het contract dat het spoorbedrijf met de overheid heeft. "Mocht NS die afspraken over beter openbaar vervoer dan niet nakomen, dan moet het bedrijf de schade van ondernemers vergoeden", vindt Veenema. MKB-voorzitter De Boer zal dit voorstel binnenkort bij NS-topman Huisinga aankaarten.

De vraag is echter in hoeverre MKB Nederland in staat is NS tot betere prestaties te dwingen. Minister Netelenbos is het in ieder geval niet gelukt. Zij sprak in het zogenoemde prestatiecontract met het spoorbedrijf af dat 88 procent van de treinen dit jaar op tijd zou moeten rijden. In september verbijsterde de bewindsvrouw vriend en vijand door plotseling bekend te maken genoegen te nemen met een punctualiteit van nog slechts tachtig procent.

Maar zelfs hiertoe blijkt NS niet in staat te zijn. Met nog drie weken te gaan blijkt dat dit jaar 79,7 procent van de treinen op tijd reed. Dat betekent dat van de vijfduizend treinritten die dagelijks worden uitgevoerd er 1015 vertraging hebben.

Sinds de invoering van het door de directie zo geprezen nieuwe dienstrooster is de punctualiteit met rasse schreden achteruit gehold. Wist de NS de eerste helft van 2001 er nog een punctualiteit van 82,1 procent uit te persen, na invoering van het gewraakte rondje om de kerk stapelde zich dieptepunt op dieptepunt. Met name het laatste kwartaal, met slechts driekwart van de treinen op tijd, was een ware beproeving voor de reiziger.

Harry Potter tovert gsm om

De hype rond Harry Potter is inmiddels ook doorgedrongen tot de mobiele telefoon. Tovenaarsleerlingen in spe toveren met behulp van de sinds deze week verkrijgbare frontjes in enkele klikken hun Nokia-telefoon om tot een heuse Harry Potter-gsm.

MobilePlaza.nl bracht drie verschillende versies op de markt, waarvan er een zelfs verkleurt bij temperatuurstijgingen. Wie er bij wil horen zal wel diep in de buidel moeten tasten: de frontjes zijn met een prijs van 69 gulden aan de prijzige kant.

Genante artikelen online aangeschaft

Lingerie en condooms zijn hot items op internet. Consumenten blijken deze artikelen liever aan te schaffen in een anonieme online shop dan face-to-face in een traditionele winkel.

Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de ondervraagden er de voorkeur aan geeft seksspeeltjes via internet aan te schaffen. Dit schrijft de Britse nieuwsdienst Ananova. Online lingeriewinkel Figleaves.com kan dit beamen. De e-tailer zegt dit jaar de verkopen met meer dan 50 procent te hebben zien stijgen.

Betalingsachterstand...

Daffodil31LE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar het schijnt heeft internetprovider @Home dringend geld nodig. Genoemde provider dreigt een abonnee af te sluiten omdat haar rekening een negatief saldo van € 0,01 vertoont.

Bij niet (tijdige) betaling van deze extreem hoge schuld schrijft @Home in een e-mail aan 'Saskia' dat hen geen andere keuze rest dan de internetverbinding te onderbreken.

In een reactie aan @Home biedt 'Saskia' overigens netjes aan om de betwiste 1 eurocent tegelijk met haar komende maandelijkse abonnement te voldoen, al weet ze bij voorbaat al dat de rekening "wegens investeringen" toch al 11,2% hoger zal uitvallen. Een verhoging overigens, die bij de gebruikersvereniging Troubles@Home als 'onacceptabel' wordt omschreven.

Humor scoort bij publieke omroep

Dat humor op tv scoort hebben de programma's Kopspijkers (VARA) en Dit Was Het Nieuws (TROS) afgelopen weekeinde wel bewezen. Naar Kopspijkers keken ruim 2.200.000 mensen, naar Dit Was Het Nieuws 1.450.000.

Voor beide shows zijn dit recordaantallen. Ook de waardering voor de uitzendingen lag voor Hilversumse begrippen erg hoog. Dit weekeinde waardeerden de kijkers Kopspijkers met een 7,7 en het Dit was het nieuws met een 8,1.

De eindredacteur van Kopspijkers is uiterst tevreden met de behaalde resultaten. Volgens hem werd vorig seizoen gescoord met de Starmakerparodie 'One Day Fly'. Dit seizoen viel het nieuwe cabaretteam in goede aarde. Vanaf eind maart komt Kopspijkers met hetzelfde team weer terug op de buis.

Australië: Asielzoekers stichtten brand

In zuid-Australië zijn vijftien gebouwen van een opvangcentrum in brand gestoken door asielzoekers. Bij de brand zijn vier gebouwen volledig verwoest. Het vuur begon met de ontploffing van enkele gasflessen, en kon pas na uren onder controle worden gebracht.

In het centrum zitten zo'n 1000 asielzoekers, voornamelijk uit het Midden-Oosten. Ze wilden met de brand protesteren tegen het feit dat ze nog geen visa hebben gekregen. Volgens Daryl Williams, minister van Justitie, hoeven zij daar ook niet op te rekenen.

Australië heeft een slechte naam op het gebied van de opvang van asielzoekers; de opvangkampen hebben veel weg van gevangenissen. De internationale gemeenschap heeft ook veel kritiek op het beleid van de Australische regering om bootvluchtelingen niet toe te laten.

Amerika zoekt in Pakistan naar bin Laden

De VS zetten onverminderd hun zoektocht naar Osama bin Laden voort. Momenteel zoeken Amerikaanse troepen ook actief in Pakistan naar de Al Qaeda-leider en zijn overgebleven strijders.

Een woordvoerder van het Pentagon wil deze berichten overigens bevestigen noch ontkennen. Zaterdag meldden de Amerikanen nog dat ze een bericht van Osama bin Laden hadden onderschept, wat erop zou duidden dat hij bij Tora Bora verbleef. Daarna is echter niets meer van hem vernomen.

Het Pentagon houdt alle mogelijkheden open: "Bin Laden kan naar Pakistan zijn gevlucht, maar hij kan ook gedood zijn.

Net 5 scoort met Expeditie Robinson

NET 5 heeft behoorlijk gescoord met de finale uitzending van ‘Expeditie Robinson 2001’. Gemiddeld keken ruim één miljoen mensen afgelopen zondag naar de finale-aflevering.

In die laatste aflevering was te zien dat Richard, de 44-jarige ex-mijnwerker uit Bilzen, unaniem verkozen werd tot ‘Mister Robinson 2001’. De spannende eindstrijd zorgde ervoor dat NET 5 zich over de avond (18.00 uur –24.00 uur), op Nederland 2 na, de grootste omroep mocht noemen (gemeten op 20 – 49 jaar).

Meer over Expeditie Robinson vind je hier in ons reality-soap forum.

Groep criminelen uit Delft aangepakt

Achttien leden van een groep criminelen, die jarenlang in het centrum van Delft voor overlast zorgden, zijn door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot straffen die variëren van een taakstraf tot tien jaar cel. Nog eens tien verdachten zullen binnenkort voor de rechtbank moeten verschijnen.

De groep bestond voornamelijk uit twintigers en dertigers die zich onder meer schuldig maakten aan handel in wapens, drugs, en uitkeringsfraude. Enkelen waren in 1999 bij een schietpartij betrokken. Binnen de groep kwam het regelmatig tot vechtpartijen die zich op straat afspeelden.

Winona Ryder ontkent winkeldiefstal

"Een groot misverstand", aldus actrice Winona Ryder over haar arrestatie voor winkeldiefstal afgelopen vrijdag.
Ze voegt toe: "Ik ben blij dat mijn kant van het verhaal nu belicht wordt. En dat is het enige dat ik er nu over kan zeggen".

Vrienden van de exvriendin van Johnny Depp zeggen echter dat Winona wel degelijk in de problemen zit. De actie is een schreeuwen om hulp denken ze. Sommige vrienden menen dat Ryder lijdt aan een dwangmatige stoornis. Ze onthullen verder dat de ster uit 'Girl, Interrupted' (1999) al eerder betrapt werd op winkeldiefstal, maar dat ze daar toen niet voor is aangeklaagd.

De actrice overigens weer op vrije voeten nadat ze een borgsom van 50.000 gulden had betaald.
Op 11 januari wordt ze voorgeleid voor een rechter in Los Angeles.

Man rijdt dwars door flat heen

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 53-jarige man uit Eindhoven is maandagmiddag dwars door een flatgebouw in de Badelochstraat in Eindhoven gereden.

De man kreeg vermoedelijk een hartstilstand toen hij bij een winkelcentrum wegreed. Hij ramde 3 auto's, reed door een plantsoen over een vluchtheuvel, en daarna door de hal van een flat om aan de andere kant weer tevoorschijn te komen. De man werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Twee vibrators in ruil voor een videoband

Zondagavond heeft een onbekende man in Helmond twee vibrators gestolen uit een videotheek.
De man had in de zaak een pornofilm gehuurd, maar die bevredigde hem niet. Hij vertelde tegen de verkoopster dat hij sommige scènes niet mooi vond, echter zij weigerde hem geld terug te geven.

De man was het daar niet mee eens, pakte uit woede twee vibrators uit een schap en zette het op een lopen, aldus de politie.

Boete voor versturen dood lammetje

De politierechter in Zutphen heeft hobbyboer H. van den B. uit Heerde maandagmorgen een boete van 2500 gulden opgelegd omdat hij in april van dit jaar een dood lammetje in een postpakketje aan de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) opstuurde.

Vanwege de MKZ crisis in Nederland, was toen het vervoeren van dood en levend vee verboden.
Het dode lammetje werd door de boer gevonden in zijn wei en hij belde daarop meteen de RVV. Heerde ligt namelijk in het gebied dat tijdens de MKZ-crisis afgesloten was om verspreiding van het virus te voorkomen, en hij moest dus een afspraak met de RVV maken om het kadaver op te laten halen.

De dienst reageerde echter niet op de diverse telefoontjes en faxen van de man. Na ruim twee weken dreigde de boer het kadaver per post te verzenden. Toen dat dreigement ook niets uithaalde, voerde hij het daadwerkelijk uit. De RVV reageerde zeer geschokt op de ontvangst van het dode dier.

De politierechter had daarentegen wel enig begrip voor de handelwijze van de hobbyboer, maar vond toch dat hij zich aan de regels had moeten houden. Hij legde echter niet de maximale boete van 10.000 gulden op.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #212 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1293
review
Doctor Who: Kritisch denken is optioneel in Dot and Bubble
special
Random Pics van de Dag #1292
special
Random Pics van de Dag #1291
special
Random Pics van de Dag #1290
©FOK.nl e.a.