Europese vorm van de Islam

In het Amerikaanse weekblad Time staat deze week een artikel over de nieuwe vorm van Islam die zich aan het ontwikkelen is in West Europa. De Islam wordt volgens het weekblad weliswaar steeds zichtbaarder, maar tegelijkertijd is de religie zich aan het ontdoen van allerleid regels die eerder uit tradities dan uit het geloof zelf zijn voortgekomen.

Een van de belangrijkste elementen daarbij is dat de traditionele tegenstelling tussen de 'Islamitische' wereld en de 'ongelovige' wereld vervangen begint te worden voor een wereldbeeld waarbij je niet noodzakelijkerwijs in een Islamitisch land hoeft te leven om toch volledig moslim te kunnen zijn. Met andere woorden: een duidelijke aanvang voor de scheiding van moskee en staat.

Volgens Time zal dit gaan leiden tot een Islam die meer aansluit bij de Westerse principes dan bij de Arabische tradities. Als voorbeeld hoe moslim jongeren in Europa een eigen invulling beginnen te geven aan de Islam wordt verwezen naar de Nederlandse site www.maghreb.nl.