Boete voor versturen dood lammetje

De politierechter in Zutphen heeft hobbyboer H. van den B. uit Heerde maandagmorgen een boete van 2500 gulden opgelegd omdat hij in april van dit jaar een dood lammetje in een postpakketje aan de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) opstuurde.

Vanwege de MKZ crisis in Nederland, was toen het vervoeren van dood en levend vee verboden.
Het dode lammetje werd door de boer gevonden in zijn wei en hij belde daarop meteen de RVV. Heerde ligt namelijk in het gebied dat tijdens de MKZ-crisis afgesloten was om verspreiding van het virus te voorkomen, en hij moest dus een afspraak met de RVV maken om het kadaver op te laten halen.

De dienst reageerde echter niet op de diverse telefoontjes en faxen van de man. Na ruim twee weken dreigde de boer het kadaver per post te verzenden. Toen dat dreigement ook niets uithaalde, voerde hij het daadwerkelijk uit. De RVV reageerde zeer geschokt op de ontvangst van het dode dier.

De politierechter had daarentegen wel enig begrip voor de handelwijze van de hobbyboer, maar vond toch dat hij zich aan de regels had moeten houden. Hij legde echter niet de maximale boete van 10.000 gulden op.