God gearresteerd wegens verkrachting?

Ophef in Ierland! Waarom ditmaal vraag je je af? Dit normaal zo 'laid-back' volkje is, voor wat betreft het uitvoerend gelovige deel ervan dan, compleet uit de kazuifel gescheurd omwille van een filmpje dat, als onderdeel van een oudjaarsshow, op de publieke omroep werd vertoond.

In het filmpje wordt een bebaard en bejurkt manmens, die blijkbaar God moet voorstellen, opgepakt door de Garda wegens verkrachting. Hij sputtert nog tegen dat het 'tweeduizend jaar terug was' maar wordt onverbiddelijk naar de 'politietaxi' gebracht om uitleg te geven over zijn 'vleselijke wandaad'. Beschuldiging? Het zich opdringen aan een Midden-Oosterse migrante en het daarbij impregneren van haar!

Hilariteit alom natuurlijk om zo'n dijenkletser van een grap (nou ja, een beetje besmuikt gegrinnik dan op z'n minst) en het grootste gedeelte van de bevolking zal hier verder ook de schouders over ophalen, ondanks de lockdown stiekem toch de pub induiken en daar een extra pint Guinness op nemen. De kleine minderheid van kerkelijke vertegenwoordigers die hier verder een punt over maken wordt eerder gezien als een reliek van 'days gone by'.

Al met al natuurlijk heerlijk om weer eens lekker los te gaan op het christelijke geloof maar hebben de 'helden' van de publieke omroep misschien ook zo'n grote broek aan om eens een 'garpig' filmpje te maken over een ander geloof? Een geloof dat het allemaal heel wat minder 'laid-back' neemt (buiten de slachtoffers ervan dan, die letterlijk 'laid-back' zullen komen te liggen). Zelfs de grootste komieken, die vaak niet te beroerd zijn om heilige huisjes te slopen met het geweld van een supernova, verklaren 'niet levensmoe' te zijn om zich aan deze groep te wagen qua humor. Voorlopig dus mag het christelijke geloof zich dus nog steeds het 'enige geloof' noemen. Het enige geloof verlicht genoeg om niet compleet 'nine-eleven' te gaan als er, voor de zoveelste keer tegenaan geschopt wordt.