Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws. Dat leidt altijd tot een lastige vraag. Vandaag over gesjoemel rond jeugdige crimineeltjes die aan een baantje moeten worden geholpen:

Citystewards. Een mooi Nederlands woord. Het is de naam voor het toezichtbaantje dat werkloze jongeren in Rotterdam krijgen aangeboden. Ze wijzen mensen de weg bij stations en sportevenementen, en spreken leeftijdsgenoten in hun eigen taal aan op hun gedrag. Niet onsympathiek, want het is goed om wat nuttigs te doen te hebben. Het is de bedoeling dat veel van deze citystewards doorstromen naar een ‘echte’ baan, met name in de beveiligingssector. Er is alleen een probleem.

Nogal wat werkloze jongeren in Rotterdam zijn veroordeeld voor het plegen van misdrijven. Die hebben dus een strafblad. En voor een baan in de beveiliging komt je met een strafblad logischerwijze niet in aanmerking. Projectleider Henk Medema vindt dat hij voor dit probleem een oplossing heeft gevonden: “Dan vragen we de afdeling Bijzonder Wetten om toch een verklaring van goed gedrag af te geven.” Dus een crimineel kan voortaan aan de slag als beveiliger?

Kan justitieminister Hirsch Ballin mij even laten weten, per wanneer hij ingrijpt? Iemand met een strafblad toch een verklaring van goed gedrag geven is toch gewoon valsheid in geschrifte? Want wat is de volgende stap? Iemand die met zijn tengels aan kinderen heeft gezeten ook zo’n verklaring geven zodat ‘ie in een crèche aan de slag kan?