Canon: De Hanze

Een verstedelijkt land en een handelsknooppunt aan de monding van Rijn, Schelde en Maas.
Nederland is een land met veel mensen op elkaar, we zijn één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De meeste Nederlanders wonen in een stad, wat niet zo heel erg vreemd is omdat er relatief veel steden zijn voor een klein land, en dan met name in de Randstad. Dat is niet altijd zo geweest maar al wel een behoorlijke tijd. Zo rond 1100 begint er een verstedelijking te ontstaan rond de handelsgebieden in Vlaanderen en Brabant en vanaf 1500 begint dit ook in het noorden van Nederland. Holland en Zeeland komen 100 jaar erna in opmars, niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa! De onderwerpen binnen dit thema zijn; De Hanze, De grachtengordel en Haven van Rotterdam. Vandaag behandelen we de Hanze.

De Hanze (1356 - 1450)
Nederland kent flink wat Hanzesteden, vooral in het oosten van het land. Misschien heb je er wel eens van gehoord of woon je zelf in een Hanzestad zoals Zutphen, Deventer, Tiel, Kampen, Zwolle, Oldenzaal. Al deze steden waren lid van het Hanzeverbond. Dit hield in dat ze een samenwerkingsverband hadden gesloten tussen kooplieden en verschillende steden. Al deze kooplieden handelen in dezelfde goederen, maar door samen te werken werden de kosten lager en was het veiliger om te reizen. In 1356 werd een Hanze een verbond tussen steden en niet meer tussen de handelaren binnen steden.


De Hanze waren niet alleen binnen Nederland maar omvatte Duitsland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen, maar handelen ook met andere landen in Europa. De Hanzesteden werden door deze handel enorm rijk en groot. Ze bouwde prachtige huizen, stadsmuren en opslagplaatsen voor de goederen. Gek genoeg waren steden rond Amsterdam geen Hanzesteden, zij handelde op de Oostzee. Deze steden werden ook erg rijk, sterker nog de economische bloei kwam daar in eerste instantie vandaan. Amsterdam moest concurreren met de Hanzesteden, waar Antwerpen de belangrijkste van was. Dit duurde echter maar tot 1585 toen de handel steeds meer naar Amsterdam trok. Al snel daarna begon dan exploitatie van de koloniën en focuste de handel zich meer daar op in plaats van Europa en de Hanzesteden verloren hun positie als handelssteden.