Koninginnedag

Traditioneel wordt op 30 april Koninginnedag gevierd. Dit gebeurt al sinds 1949 op 30 april. Daarvoor werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Dit jaar valt het echter op een zondag waardoor Koninginnedag één dag eerder wordt gevierd. De zondagse rust mag uiteraard niet verstoord worden!

De eerste koninginnedag was eigenlijk een Prinsessedag en werd gevierd op 31 augustus 1885. Dit was de vijfde verjaardag van Koningin Wilhelmina en de reden voor deze dag was om de nationale eenheid van Nederland te benadrukken. "Iedereen" hield namelijk van de prinses, aldus de liberalen. Na de dood van de vader van Wilhelmina, Koning Willem III, in 1890 vierde men Prinsessendag gewoon door, alleen was de prinses nu een heuse koningin en werd de naam dan ook verandert in Koninginnedag. Tot 1948 werd 31 augustus aangehouden, toen Koningin Wilhelmina werd opgevolgd door haar dochter Juliana. Koninginnedag werd verschoven naar de verjaardag van Koningin Juliana, die op 30 april jarig was. De tradities begonnen zich ook meer de vormen. Er werden festiviteiten georganiseerd en Juliane woonde deze bij. Ook kregen in de loop der jaren steeds meer mensen vrij op Koninginnedag en zo groeide deze dag uit tot een nationale feestdag.

Maar waarom wordt Koninginnedag dan nog steeds op 30 april gevierd, Beatrix is dan immers niet jarig. Toen Beatrix haar moeder opvolgde in 1980, besloot zij 30 april in ere te houden, o.a. omdat Beatrix zelf jarig is op 31 januari en het weer over het algemeen beter is op 30 april. Helaas treffen we hetdit jaar wat minder met het weer dus als je van plan bent naar Amsterdam, Den Haag, Utrecht etc te gaan, zou ik adviseren een regenjas of paraplu mee te nemen.

Wil je weten wat er allemaal te doen valt in Amsterdam, dan kun je hier even kijken.

Vier je liever "Koninginnenach" in Den Haag, dan kun je hier kijken wat er te doen is.

Wil je weten wat andere FOK!kers die dag gaan doen, dan moet je even naar dit topic kijken.

Met dank aan DarkFly voor de linksubmit