Premier pimpen!

Leuk artikel vandaag in de Volkskrant, "Pimp de premier". Het gaat over de metamorfose die Balkenende heeft ondergaan de laatste maanden. Zijn haar, bril en manier van presenteren zijn grondig aangepakt. Of zoals hijzelf wil doen geloven, een toevallige gunstig uitgepakte ontwikkeling. Er stond ineens gel in zijn badkamer en zijn oude bril was te zwaar en moest vervangen worden.

Balkenende staat niet alleen in deze metamorfose. Het is zelfs niet eens van deze tijd, ook Lubbers en Van Agt lieten zich al pimpen. In het buitenland hebben Angela Merkel en Guy Verhofstadt ook een verandering ondergaan. Berlusconi kreeg zelfs een face-lift.

"Uiterlijk doet er wel degelijk toe in de politiek", zo stelt ook Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden. "Het gaat niet alleen om de wat de politicus vertelt maar ook hoe hij het overbrengt". In het recente boek "Machtige lichamen" beschrijven Te Velde e.a. hoe de politiek altijd al een vorm van theater is geweest.

Balkenende is wellicht te laat gepimpt. "Zijn imago is zo belabberd dat de kiezers het zullen waarnemen als een puur cosmetische verandering", zegt Kay van de Linde, voorheen de woordvoerder van Pim Fortuijn.

Dat zou best kunnen maar de indruk die hij nu maakt is in ieder geval velen malen beter dan Jozias van Aartsen. Ik heb de goede man de laatste tijd geregeld op TV mogen aanschouwen en zowel zijn uitstraling als zijn presentatie lijken nog het meest op een oude stoffige linnenkast. Deze man gaat de VVD alleen maar stemmen kosten. Voor wie me niet gelooft, kijk zelf maar!