Inkomenseisen!

Er wordt regelmatig gekibbeld tussen de SP en de VVD. Twee partijen die in basisideeën regelrecht tegenover elkaar staan. Sommige noemen de SP de partij voor de armen en de VVD de partij voor de rijken. Dit uit zich op dit moment in twee "briljante" ideeën.

Een tijd terug wilde de VVD een inkomenseis voor wijken met een te grote concentratie aan kansarmen. Er ontstaan namelijk "ghetto's". Wijken waar enkel kansarme mensen wonen met een uitkering of een zeer slecht betaalde baan. De VVD vindt dat deze mensen maar in duurdere huizen moeten gaan wonen, wat ze natuurlijk minder kansarm maakt. (Hoort u het sarcasme?) Ze wonen immers in een mooi huis en betalen ook meer mooie euro's. Het probleem is dan ook dat ze meteen een stuk koopkracht verliezen, tenzij de overheid grotere subsidies uit gaat geven, maar daar houdt de VVD ook niet zo van. Het liefst moeten die kansarmen (lees Marokkanen, Turken en Antillianen) gewoon oprotten, maar hey de VVD is een nette partij.

De SP komt nu met een tegenvoorstel. Om de spreiding van hoge en lage inkomens tegen te gaan, moet er een maximum inkomenseis van twee keer modaal komen voor wijken met een te grote concentratie rijke mensen. Op zich is dit logischer. De rijken mensen kunnen altijd minder gaan betalen en kunnen zo gezellig de Tokkies nog wat cultureel erfgoed meegeven door keihard Mozart te draaien in plaats van Frans Bauer. Briljant plan toch? Alleen kleeft hier toch weer een probleempje aan. Rijke mensen kunnen namelijk overal in Nederland leuke huisjes kopen, dus waarom niet buiten Amsterdam? En zijn de kamerleden van Nederland wel bereid om in het Spijkerkwartier te wonen?

Zowel de SP als de VVD en nog veel meer partijen denken hier toch echt verkeerd om. In plaats van de oorzaak aan te pakken, pakken ze het probleem aan. In plaats van inkomensnivellering (het gelijker maken van lonen) wil men een spreiding van rijken en armen mensen. Maakt dit de armen mensen minder kansarm? Maakt dit de Tokkies minder asociaal en maakt dit de buurt prettiger? Ik gok van niet. Ondanks dat ik toch behoorlijk links ben volgens de gemiddelde standaard van FOK! wil ik niet naast een Tokkie wonen en ik gok dat een Tokkie ook niet naast mij wil wonen.
Wat ik wel wil is een hoger minimumloon welke mensen eerder zal stimuleren om te gaan werken. De regering verhoogt lonen en stelt inkomenseisen aan wie waar mag wonen, laten wij ook eens wat meer inkomenseisen stellen aan de regering!