Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1985

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1985.

1985 was het jaar waarin het hooggerechtsof in Londen bepaalde dat een Engelse draagmoeder haar kind moest afstaan aan het Amerikaanse echtpaar dat haar er 10.000 euro voor had betaald. Ook werd voor het eerst sinds 1963, 22 jaar eerder, weer een elfstedentocht verreden. Evert van Benthem won.

In de waal werd het in beton gegoten lijk van kickbokser André Brilleman, de lijfwacht van Klaas Bruinsma, gevonden en het eerste volledig in het Nederlands geschreven berichtje op usenet 'dit is een test zoals je ziet!' wordt geuploaded.

Een dag nadat de Belgen beslissen dat de Amerikanen hun kernraketten op de luchtmachtbasis Florennes mogen plaatsen komen de eerste kernraketten al aan.

De film Amadeus wint maar liefst acht oscars, filmzender Filmnet wordt opgericht en Coca-Cola past de smaak van hun Cola aan. Dit wordt enkele maanden later, na vele protesten en teruglopende verkoopcijfers, teruggedraaid en Coca-Cola heet vanaf dat moment Coca-Cola Classic.

Ook bezoekt Paus Johannes Paulus II Nederland en België en bij rellen in het Belgische Heizelstadion komen 39 mensen om het leven tijdens de Europa Cup I finale tussen Liverpool en Juventus.

Bij São Paul worden de resten van nazi-arts Josef Mengele opgegraven, het Schengenverdrag ziet het levenslicht en Frankrijk brengt het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior tot zinken. Een opvarende overleeft het niet.

De bende van Nijvel zaait angst in België met hun brute en gewelddadige overvallen op België. In totaal vermoorden zij 16 mensen en de wereld raakt in de greep van het AIDS-virus. Gorbatsjov introduceert de perestrojka en sekteleiden Sri Rajneesh, beter bekend als Guru Bhagwan, wordt gearresteerd. 

De Tweede kamer besluit dat bij Woensdrecht kruisraketten met atoomlading worden geplaatst, de eerste pinbetaling van Nederland vindt plaats, Gari Kasparov wordt met 22-jaar de jongste wereldkampioen schaken en komeet Halley scheert langs de aarde.

Tenslotte vond het legendarische benefietconcert Live Aid plaats, werd de laatste Formule 1 GP verreden op circuit Zandvoort, won Joop Zoetemelk het WK wielrennen, werd het wrak van de Titanic gevonden en raakte de wereld in de ban van Super Mario Bros en werd astronaut Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte.

Kortom, een veelbewogen jaar.