Doctor Who: an introduction to time and space

Echte Doctor Who-fans hebben hun favoriete afleveringen of verhalen. En over veel afleveringen zijn velen het eens; dat zijn topafleveringen. Maar welke? Zomaar een greep uit de afgelopen seizoenen: deze zijn de moeite waard.

Seizoen 1: Father's Day
Rose Tyler, de companion van de Ninth Doctor, heeft geen vader. Die is overleden toen ze nog maar klein was. De Doctor laat zich door haar overhalen: ze wil zo graag naar het moment dat hij zijn auto-ongeluk kreeg, want hij was toen zo alleen en ze wil er graag voor hem zijn in zijn laatste momenten. Wiens hart smelt er niet bij zo'n verzoek? Helaas krijgt Rose op het laatste moment een ingeving en voorkomt ze het ongeluk, waardoor ze grote schade toebrengt aan het tijdverloop. Rose heeft haar vader terug, maar tijd is kapot en de Doctor mag het probleem oplossen. Een hartverscheurend verhaal waarin de band tussen vader en dochter onder druk staat van het feit dat er door een tijdparadox een nieuw gevaar voor de wereld is ontstaan.

Father's Day
Father's Day

Seizoen 2: Doomsday
Dit is een lastige, want de seizoensfinale van het tweede seizoen. Het zou een spoiler zijn om te vertellen waarom deze aflevering zowel een groots spektakel als een enorme tranentrekker is, maar in deze aflevering, die het slotdeel is van een tweedelig verhaal, komen de Daleks en de Cybermen, beide regelmatig terugkerende vijanden van de Doctor, samen op Aarde en vormen ze een gevaar voor ons bestaan. De impact van de laatste momenten van de aflevering is pas voelbaar als je de rest van het seizoen ook hebt gezien, maar dat ging je toch al doen, of niet?

Seizoen 3: Blink
Volgens velen de beste Doctor Who-aflevering van de laatste jaren. Geschreven door latere showrunner Steven Moffat vertelt het een verhaal met nauwelijks een spoor van de Doctor, maar eng, spannend en boeiend tot het laatste moment. Het is de introductie van de Weeping Angels, standbeelden die alleen kunnen bewegen als niemand naar ze kijkt, maar dat dan wel zo snel doen dat ze in no time bij je zijn en je naar het verleden sturen. "Where you'll live to death." Het verhaal is een vingeroefening in spelen met tijdreizen en erg knap in elkaar gezet. De hoofdrol in Blink is voor Carey Mulligan, die later nog in menig arthousefilm prachtige rollen speelde.

Blink
Blink

Seizoen 4: Turn Left
Deze aflevering is diep verweven in het verhaal van seizoen 4. Sterker nog, het is de introductie van de spectaculaire seizoensfinale. De aflevering draait volledig om companion Donna (Catherine Tate) die, in een aangepaste tijdslijn, moet voorkomen dat de Doctor voorgoed verdwijnt. Het verhaal is een mooie mix van karakterontwikkeling en avontuur en vraagt veel van Tate, die met deze aflevering bewijst een geweldig actrice te zijn.

Seizoen 5: The Eleventh Hour
Steven Moffats genialiteit springt uit alle kieren en gaten in deze aflevering. Het is een perfecte introductie van een nieuwe Doctor, nieuwe companion en nieuwe TARDIS in een verhaal dat laat zien waar de jaren erna Moffats kracht zal liggen: hij kent zijn Doctor, weet hoe gek hij soms is en hoe leuk dat kan zijn. Tegelijk vertelt hij een mooi verhaal over Amy's kennismaking met de Doctor, introduceert hij de verhaallijn van het seizoen en bouwt hij zijn eigen Eleventh Doctor op van een 'mad man with a box' tot iemand waar je respect voor hebt. Componist Murray Gold onderbouwt de 'reboot' van de serie met nieuwe muzikale thema's voor Matt Smiths gestoorde Doctor en laat de aflevering episch aanvoelen. Niet alleen een prachtige introductie, maar simpelweg een juweeltje van een aflevering.

Seizoen 6: The Doctor's Wife
Dit is er eentje voor echte Whovians. De essentie van de TARDIS, feitelijk de jarenlange trouwe metgezel van de Doctor, wordt in het lichaam van een vrouw geplaatst, wat voor het eerst in de geschiedenis de gelegenheid opent voor de Doctor en de TARDIS om echt met elkaar te communiceren. Het avontuur is hartverwarmend, en het moment waarop de TARDIS weer haar eigen zelf wordt is bijna hartverscheurend. Schrijver Neil Gaiman maakt zijn reputatie met deze aflevering meer dan waar. Na het zien van de aflevering ben je zo blij voor de Doctor dat hij dit heeft mogen meemaken, en leef je enorm met hem mee dat het voorbij is.

The Doctor's Wife
The Doctor's Wife

Seizoen 7: The Snowmen
Een verhaal waarin de Doctor eenzaam is na het verlies van zijn companions en besloten heeft zijn avonturen maar te laten voor wat het is. Hij ontmoet Clara Oswald (Jenna-Louise Coleman) in het Victoriaanse Engeland, en al snel blijkt dat zij enorm met de Doctor klikt. Ze is bijdehand, slim en weet haar vrouwtje te staan in gevaarlijke situaties. Het onderlinge gekibbel tussen de twee is goud waard en maakt van The Snowmen één van de betere kerstafleveringen van de serie. Clara zal in de eerstvolgende aflevering opnieuw worden geïntroduceerd en tegelijk zal zij één van de grote mysteries van dit seizoen blijken te zijn.