20 jaar IMDb

1990. De eerste Golfoorlog breekt uit, Oost- en West-Duitsland herenigen zich, Freddie Mercury leeft nog, Sinéad O'Connor zingt Nothing Compares 2 U, Clouseau mijmert Daar gaat ze en RTL 4 is de enige commerciële tv-zender in ons land. Het wereldwijde web (www) bestaat nog niet, computernetwerken al wel. Usenet is zo'n netwerk. Een van de newsgroups (wat we nu een discussieforum zouden noemen) heet rec.arts.movies. De leden van deze groep hebben vier lijsten met acteurs, actrices, regisseurs en overleden filmmakers samengesteld. Op 17 oktober worden ze door de Brit Col Needham via een computerprogramma doorzoekbaar gemaakt. De huidige naam was er nog niet (die kwam in 1995), maar met deze aan elkaar gekoppelde gegevens van een kleine tienduizend films en tv-series was IMDb (Internet Movie Database, vandaar de kleine letter b) geboren.

Logo

(logo met voormalige ondertitel)

Vandaag bestaat IMDb dus twintig jaar. Behalve reden voor een welgemeend “Congratulations!” is dit ook een kans om de webstek te introduceren bij het handjevol mensen dat de site - al jaren een van de vijftig best bezochte sites ter wereld - nog niet kent alsmede er wat achtergrondinformatie over te verschaffen. IMDb is een poging tot het bijeenbrengen en systematisch ordenen van álle informatie over zowel álle films, televisieseries, documentaires en videospellen ooit gemaakt als over álle mensen die hebben meegewerkt aan deze producties. De ingangseis voor producties is dat ze ooit in een bioscoop, op een festival, op niet-lokale televisie of via niet-lokale verkoop op video of dvd beschikbaar zijn geweest. Voor mensen geldt dat ze minimaal eenmaal de aftiteling van een productie moeten hebben gehaald. Dit streven is natuurlijk Godsonmogelijk, al was het maar omdat niemand weet hoeveel personen en titels het betreft. De statistieken liegen er desalniettemin niet om. Op dit moment hebben iets meer dan 3,8 miljoen mensen en een kleine 1,7 miljoen producties een pagina op IMDb, een totaal dus van zo'n 5,5 miljoen pagina's. Ter vergelijking, de Engelstalige Wikipedia heeft een kleine 3,5 miljoen artikelen en de Nederlandse editie is onderweg naar de 650.000. Collegafilmsite Rotten Tomatoes heeft in ieder geval vertrouwen in de compleetheid van IMDb. Voor mensen die aan die site een film toe willen voegen, is het advies duidelijk: “Make sure that the title is available on IMDB.com. If the title is available on IMDB.com, then copy the url for that movie and submit it to us. If the title is NOT available on IMDB.com, then don't bother.”

                                           De Aanslag                                           

Zusje

 (uiteraard staan ook alle Nederlandse films op IMDb)

De kwantiteit van de data is dus niet in Frage. De kwaliteit en herkomst van de informatie daarentegen is voor velen moeilijker te bepalen. Behalve van de filmmakers zelf moet IMDb het - net als Wikipedia - vooral hebben van mensen die in hun vrije tijd data toevoegen (in 2009 bleken meer dan 320.000 mensen hiertoe bereid). Een belangrijk verschil met de internetencyclopedie is dat bij IMDb alle binnenkomende informatie eerst door het personeel van de site gecheckt wordt alvorens op de site gezet te worden. Het nadeel van deze methode is dat het soms enkele dagen kan duren voordat foutieve informatie verwijderd is of nieuwe informatie is toegevoegd. Het voordeel is dat de informatie op IMDb betrouwbaar genoemd kan worden, ook omdat er na al deze jaren een grote expertise is ontstaan bij het personeel in zowel filmkennis als het kunnen detecteren van gemanipuleerde informatie. Uiteraard betekent dit niet dat er geen fouten en lacunes te vinden is in de database, integendeel. Het blijft immers mensenwerk.

Perfect photo

Iets anders waar IMDb nog op kan verbeteren, is het vernoemen van de mensen die films nasynchroniseren. In Nederland gebeurt dit alleen voor de kleintjes maar in talloze landen (Duitsland is een überbekend voorbeeld) wordt zo'n beetje alles in de eigen taal nagesproken. Helaas biedt IMDb deze mensen (nog) geen plek op de pagina van een film, waardoor dus een zoekmachine als Google nodig is om er bijvoorbeeld achter te komen wie de Nederlandse stemmen doen in Verschrikkelijke Ikke (Despicable Me). Overigens is deze informatie wel te vinden op de pagina's van personen onder het kopje “other works”. Meer fundamenteel missen er nog een aantal genres (zoals soap en erotiek), maar deze staan op de planning en komen er waarschijnlijk ergens in de eerste helft van 2011.

Despicable Me

(Onder andere Jon van Eerd, Patricia Paay, Javier Guzman en Ernst Daniël Smid spreken een stem in in Verschrikkelijke Ikke)

Ondanks de grote hoeveelheid informatie - alsmede meer dan een miljoen foto's van de films en de sterren en meer dan honderdduizend trailers en clips - is er dus nog genoeg voor verbetering en uitbreiding vatbaar. Het is dan ook uitkijken naar de toekomst (en het 25-jarig jubileum), waarin IMDb nog vele malen completer en alomvattender zal zijn dan de veelgeprezen filmbijbel nu al is!

En voor degenen die hun spreekwoordelijke steentje willen bijdragen en zich op IMDb geregistreerd hebben: bijna onderaan elke pagina zit een gele update-button.

 

Gebruike bronnen en/of interessante achtergrondinformatie:

IMDb statistieken: http://www.imdb.com/stats

Historie van IMDb: http://www.imdb.com/help/show_leaf?history

IMDb Top 250: http://akas.imdb.com/chart/top?tt0172495

The Story of IMDb - Totalfilm.com: http://www.totalfilm.com/features/the-story-of-the-imdb

Best bezochte websites wereldwijd: http://www.alexa.com/topsites/global

Rotten Tomatoes - "don't bother": http://www.rottentomatoes.com/help_desk/#movietitlesubmit/

 

PS: Voor degenen die de recente wijziging hebben gezien waardoor sommige films ineens wazige Nederlandse titels hebben en hier - heel begrijpelijk - niet over te spreken zijn, is http://akas.imdb.com aan te raden. Daar staan alle producties nog gewoon met hun originele titel.