Final Fantasy: Hoe de liefde begon

Final Fantasy-liefde dankzij de PlayStation
ff8
Veel gamers kregen de Final Fantasy-kriebels tijdens de PS1-jaren, want naast deel zeven wisten deel acht en negen ook veel gamers naar de serie te trekken. Final Fantasy VII wist gamers te verbazen, deel acht was echter een flinke stap vooruit. De stijl was meer volwassen, de graphics en filmpjes nog mooier en de muziek was van een bijna ongekend niveau. De gameplay had daarbij een flinke metamorfose ondergaan waardoor het geheel fris en vernieuwend aanvoelde. Zoals altijd waren er teleurgestelde gamers, want veranderingen worden niet door iedereen gewaardeerd. Toch wist deel acht heel wat mensen naar de serie te lokken en behoort het voor velen tot een van de beste delen uit de serie. Slechts iets meer dan een jaar na het uitkomen van deel acht, stond deel negen al voor de deur. Met Final Fantasy IX keerde Square-Enix weer terug naar de roots en ruilde het de futuristische settings van deel zeven en acht in voor een lekker ouderwets RPG-koninkrijk. De gameplay leek ook meer op de oudere delen, met een party die bestond uit vier personen in plaats van drie.

Final Fantasy VIII wist Horned_reaper als negenjarig jochie te betoveren. Hij mocht het spel lenen van een oudere buurjongen en was vervolgens samen met zijn beste vrienden dagen lang aan de buis gekluisterd. Hun Engels was destijds nog erg gering en ze kwamen daardoor regelmatig vast te zitten in het spel, gelukkig hielp de buurjongen ze door het spel heen zodat ze toch van het gehele avontuur konden genieten. Vooral de muziek, grote monsters en stoere aanvallen zorgden er voor dat hij niet bij spel was weg te slaan, of kwam het toch een beetje door Shiva, waar hij als kleine jongen een oogje op had.

Vossen6 keek als kleine jongen met plezier toe hoe zijn broers Final Fantasy VIII en IX speelde. Hij was zo onder de indruk van de spellen dat hij later, toen de PS2 al een tijdje op de markt was, beide games kocht om ze vervolgens zelf van voor naar achter door te spelen.

Voor Bonock was Final Fantasy IX zijn eerste aanraking met de serie. De setting, het verhaal en de gameplay zorgde voor een onvergetelijke ervaring. Vooral het chocobo trainen en het proberen te verslaan van de ultieme vijand uit deel negen, Ozma, hebben hem uren zoet gehouden.ff9_1

Icethorn, die dankzij zijn oudere broer al verknocht was aan deel zeven (zonder het zelf te spelen), nam voor het eerst zelf de controle bij deel acht. Hij bleek echter nog te jong om het spel goed te begrijpen en kwam helaas niet veel verder dan de intro. Deel negen was de eerste Final Fantasy die hij helemaal zelf door speelde en waar zijn hartje nog steeds sneller van gaat kloppen. Vooral de muziek en de schattige Vivi zorgen voor een nostalgisch gevoel.

Voor wie zijn hart al had verloren aan deel zeven, of zelfs daarvoor, groeide de liefde voor de serie alleen maar groter, zoals bij Jeff1981 en Noisiv die na het spelen van deel zeven ook veel uren hebben gestoken in deel acht en negen.

Naast Final Fantasy VII, VIII en IX was er nog veel meer Fantasy te beleven op de PlayStation. Zo was er de strategische spin off Final Fantasy Tactics, die later opnieuw is uitgebracht op de PSP en kreeg de Chocobo zijn eigen avontuur in de vorm van Chocobo's Magic Dungeon. Verder zijn alle oudere Final Fantasies van de NES en SNES als remakes uitgebracht op de PlayStation in de vorm van Final Fantasy Anthology, Final Fantasy Chronicles en Final Fantasy Origins.

Meer fantasie op de PS2
ffx
Met de komst van de PlayStation 2 groeide niet alleen de populariteit van de console, maar ook de Final Fantasy-serie. Final Fantasy X was de eerste van een reeks aan Final Fantasy games die op de console zou verschijnen. Het tiende deel gooide hoge ogen met wederom ongekend goede graphics, verbluffend mooie CG-filmpjes, een meeslepend verhaal en goed uitgewerkt gevechtssysteem. Deel tien was ook de eerste Final Fantasy die een direct vervolg kreeg, Final Fantasy X-2, met Yuna en de andere dames uit het spel in de hoofdrol. Vergeleken met deel tien voelde X-2 toch aan als een spin off, met een zwakker verhaal en de focus op alleen de dames. Dit kwam ook naar voren in het gevechtssysteem met girlpower en het dresssystem, waarmee de dames van rol konden wisselen tijdens een gevecht.

Een aantal van onze winnaars is de serie pas echt gaan waarderen op de PS2 met Final Fantasy X. Lethality had een PlayStation 2 cadeau gekregen en was op zoek naar een game. In de winkel werd hem Final Fantasy X aangeraden, maar hij twijfelde in eerste instantie of dit spel wel de aanschaf waard was. Hij vond het maar een beetje nep en liet het voor wat het was. Toch dwaalden zijn gedachten steeds af naar het spel, waardoor hij het de volgende dag toch kocht om er vervolgens ruim 400 uur aan te besteden.

Deel tien werd ook het favoriete spel van Aeque, in tegenstelling tot deel zeven was zijn Engels nu wel goed genoeg om het spel te begrijpen. De gameplay, het verhaal en de prachtige beelden maakten dit voor hem een perfecte game om nooit meer te vergeten.

Na het spelen van deel negen had ook Bonock de smaak te pakken en wachtte hij met smart op de eerste Final Fantasy op de PS2. Op de dag van uitkomst haalde hij de game in huis en raakte helemaal verknocht aan het spel en speelde het maar liefst zes keer rond. Final Fantasy X-2 vond hij enigszins tegenvallen, het spel had te weinig diepgang en was iets te girly. Gelukkig maakte Final Fantasy XII de teleurstelling van X-2 het voor hem weer helemaal goed.

ffxii_1

Hoewel er tussen Final Fantasy X en XII dik vijf jaar zit, zijn er in die periode verschillende games in de serie verschenen. Zo verscheen Final Fantasy VII Dirge of Cerberus, een spin off van deel zeven waarin Vincent Valentine centraal stond. In tegenstelling tot deel zeven was dit geen echte RPG maar een shooter met wat RPG-elementen. Daarnaast kwam op de PS2 de eerste Final Fantasy MMORPG uit, namelijk Final Fantasy XI, die later ook beschikbaar werd voor de Xbox 360. Natuurlijk mogen de Kingdom Hearts 1 en 2 niet worden vergeten, want ook al dragen ze niet de naam Final Fantasy ze zijn er heel nauw mee verbonden. De originele mix van Disney en Final Fantasy figuren zorgde voor een reeks zeer vermakelijke games. Final Fantasy XII is de laatste uit de serie die verscheen op de PS2. Met deel twaalf maakte Square-Enix gewaagde veranderingen aan de gameplay. De random battles waren verdwenen, alle vijanden waren zichtbaar op het scherm. De grootste verandering was wellicht dat je maar één personage direct bestuurde en de rest van je teamgenoten aanstuurde door gambits (commando's) in te stellen. Door deze veranderingen werd het spel, vooral door de fans, wisselend ontvangen, toch was het een ijzersterk deel met een volwassen verhaal en een mooi vormgegeven wereld.

Niet te vergeten

Veel mensen associëren Final Fantasy met de PlayStation, we kunnen natuurlijk niet vergeten dat de serie ooit begonnen is op de NES en tot aan deel zes aan de SNES behoorde. De serie heeft Nintendo zeker niet de rug toegekeerd, met tal van games op de DS, waaronder remakes van Final Fantasy III en IV, Final Fantasy Tactics A2 en Final Fantasy XII: Revenant Wings, en de Final Fantasy Crystal Chronicles reeks op de Gamecube en Wii. De PSP werd tevens niet ontzien met een prequel op Final Fantasy VII, Crisis Core: Final Fantasy VII en de beat 'm up Dissidia: Final Fantasy.

De fantasie is nog lang niet final

De PlayStation 2 begint langzaam tot het verleden te horen, maar gelukkig is Final Fantasy nog altijd springlevend. Met het dertiende deel op de PlayStation 3 en Xbox 360 weet Square-Enix weer een meeslepend avontuur voor te schotelen, hoewel het wellicht het meest bekritiseerde deel uit de serie is. Het spel zou te weinig vrijheid bieden, te casual zijn, de speler te veel bij de hand nemen. Het is echter voor Square-Enix bijna onmogelijk om na dertien delen, en tientallen spin offs, iedereen tevreden te stellen. Zouden ze geen gewaagde veranderingen aanbrengen, dan zeuren mensen ongetwijfeld dat het meer van hetzelfde is, en maken ze veranderingen dan zijn het de trouwe fans die niet van verandering houden.

De serie is inmiddels al zo'n 23 jaar oud en weet iedere consolegeneratie nieuwe fans aan te trekken. Ongetwijfeld zijn er gamers die het na dertien delen wel voor gezien houden, maar telkens weer bewijzen de verkoopcijfers dat Final Fantasy nog altijd immens populair is. Het einde van de serie is daarom nog lang niet in zicht met in het verschiet Final Fantasy versus XIII voor de PS3, Final Fantasy Agito XIII voor de PSP en de MMO Final Fantasy XIV voor de PS3 en PC.
FFvsXIII