Jaarlijstjes van de review-crew 2005

Reviewer: 7eVeNL
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: Batman Begins1. Batman Begins
Een topper van een film, goeie actiefilm, goed uitgewerkt verhaal, met een topcast en ook met zeer sfeervolle muziek van mijn favoriete componist James Newton Howard in samenwerking met Hans Zimmer.

2. Sin City
Wederom een top cast van acteurs, Mooi en apart neergezet, compleet in comic stijl wat zeker interessant is om naar te kijken.

3. Hustle & Flow
Een film die ik speciaal voor FOK! heb gereviewd, ik was aangenaam verrast door deze film, een intrigerend drama verhaal met hier en daar wat hiphop invloeden die precies in deze film passen, kortom een leuke film om te kijken!

4. War Of The Worlds
Een goeie actie film van Spielberg met indrukwekkende scenes gevuld met mooie special effects, maar die last heeft van enkele minpuntjes die de film niet ten goede komen.

5. Red Eye
Een goeie Actie/thriller van het brein achter de Scream trilogy, Wes Craven. Hij slaagt erin om de kijkers het eerste uur te boeien met zijn verhaal maar zwakt daarna af wanneer de film typische scream-taferelen te voorschijn tovert.



Reviewer: California
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: The Aviator1. The Aviator
Er werd sterk geacteerd door DiCaprio (ja, dat kan 'ie) en natuurlijk Cate Blanchett, en Scorseses liefde voor film is zoals altijd aanstekelijk.
Dramatisch niet heel bijzonder maar hij zit technisch zo goed in elkaar, met name de vliegscènes zijn erg mooi gefilmd en gemonteerd.

2. Bin-Jip
Een film waarin nauwelijks gesproken wordt en waarin toch zo veel gebeurt.
Mooie beelden, heerlijke personages. Romantisch, grappig, pijnlijk, de
realiteit ontstijgend.
Er zijn dagen dat dit mijn nr. 1 is, maar ik moest kiezen.

3. Sin City
Rodriguez' stortvloed aan beelden, geluiden, personages, grappen, wapens,
bloed en geweld is perfect gestileerd en heerlijk overdreven. Hij vliegt
uit alle bochten tegelijk en daarom werkt de film juist.

4. Closer
Twee mannen en twee vrouwen, meer niet. De rauwe emoties worden sterk
vertolkt en onverbloemd uitgesproken, zeg maar. Oftewel de ene affaire en
scheldkanonnade na de andere. Onder regie van Mike Nichols moest dat wel
goed gaan, zélfs met Julia Roberts erbij.

5. A History Of Violence
Ook hier weer dat extreme, expliciete geweld, maar nu met een ander doel.
Dit verhaal, over de impact die geweld heeft op een gezin, werpt een
interessante blik op de American Dream en daarnaast op de manier waarop we
naar gewelddadige films kijken.
Cronenberg heeft moeten vechten met de andere potentiële nrs. 5, Lord of
War, Garden State, Sideways, The Constant Gardener en Paradise Now.



Reviewer: detulp050
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: Madagascar1. Madagascar
Madagscar zou de zoveelste animatiefilm zijn met dieren in de hoofdrol. Zucht. Weer hetzelfde. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik de film aanschouwde: origineel, leuke stemmen, erg gelachen. Een film die zichzelf niet serieus neemt en dat komt hier alleen maar ten goede.

2. After The Sunset
Pierce Brosnan als meesterschurk. Zo mag hij zelfs James Bond wel om de tuin leiden. Erg gelachen vanwege de leuke puzzeltjes in het verhaal en de leuke tegenspeler in de vorm van Woody Harrelson. Plus een origineel plot, onverwachte wendingen en de twee pluspunten van Salma Hayek.

3. Kingdom Of Heaven
Net als bij Madagascar een hoog Zuchtgehalte. Weer een historische verfilming, dat kan toch origineler? Maar hier eens geen heldenepos met een voorspelbaar eind. Erg genoten.

4. Buddy
Het onverwachte succes uit Noorwegen. Een leuke komedie met een vleugje drama, waarbij de onschuld en het toeval ervanaf spat. Ook hier erg genoten van de mellow sfeer en de toffe soundtrack.

5. Valiant
Kinderfilm die ook voor volwassenen leuk is. Lekker korte film die er geen doekjes om windt. Jonge ongeschikte duif wordt heldenduif als hij de Duitse valken moet verslaan. Onschuldige oorlogsfilm met een fijne feelgoodfactor. Leuk geanimeerd.



Reviewer: JelleS
Vakgebied: Muziek

Jaarlijstjes: Bin Jip1. Bin-Jip
Geen twijfel over mogelijk als nummer één. Een prachtig verhaal, mooie beelden en geweldig acteerwerk. En dat bijna zonder enige dialoog tussen de twee hoofdpersonages. Stilte was nog nooit zo mooi en ontroerend.

2. Sin City
Precies het tegenovergestelde van Bin-Jip. Luidruchting, boordevol actie en geweld, maar gelukkig ook met oog voor het verhaal. En als het dan ook nog is zo wordt vormgegeven als in Sin City, dan is er eigenlijk maar één woord van toepassing: Meesterwerk.

3. Manderlay
Ook al is de originaliteit er een beetje af na het geniale Dogville, ook dit keer werkt het toneel weer perfect. Het spel tussen de verschillende personages mag dan misschien wat minder zijn, het verhaal is wel stukken beter. Geweldig om te zien hoe een buitenlander als Von Trier de slavernij en het racisme bekijkt en op een prachtige wijze analyseert. Dat maakt Manderlay tevens een erg belangrijke film.

4. Garden State
Mooi, grappig, ontroerend. Dat zijn een aantal woorden die bij opkomen als ik terug denk aan het debuut van Zach Braff. Een must-see voor iedereen.

5. Tae Guk Gi: The Brotherhood Of War / 2046
Ik kon gewoon niet kiezen tussen deze twee. Niet dat ze even goed zijn, maar ze horen gewoon allebei in mijn lijstje van beste films van 2005.

Tae Guk Gi zit boordevol clichés, een ongeloofwaardig verhaal en overdreven acteerprestaties, maar toch is het een fantastische film. Dit komt o.a. doordat het verhaal van de twee broers in de Korea-oorlog je toch aangrijpt, maar ook vanwege de geweldige manier waarop de oorlog wordt weergegeven. Grootschalige veldslagen worden afgewisseld met oorlogsmisdaden van beide kanten. Die combinatie maakt dit één van de beste films van 2005.

2046: De eerste keer had ik een dubbel gevoel bij deze film. Ik kwam er pas later achter dat het een vervolg was op 'In the Mood for Love'. Na die film gezien te hebben viel het kwartje pas en dan komt de schoonheid van 2046 echt naar boven. Het is een intrigerend verhaal over het falend liefdesleven van een schrijver die via zijn boek terugkijkt waar het mis is gegaan. Prachtig!



Reviewer: miss-bleu
Vakgebied: Muziek

Jaarlijstjes: The Island1. The Island
Deze film komt voor mij denk ik toch boven aan te staan in mijn lijstje top 5 van 2005. Er is veel gepraat over deze film en hij heeft toen mijn aandacht wel getrokken. En daar was ik erg blij mee. Een apart verhaal al zeg ik het zelf.

2. Flightplan
Ik heb hem zelf pasgeleden gezien en ik had zelf niet zo heel veel verwacht van deze film. Een zoveel in een dozijn vliegtuig films waarin weer wat gebeurt. Maar deze heeft me toch op het puntje van mijn stoel weten te houden.

3. Sjakie En De Chocoladefabriek
Ik kan er helemaal niets aan doen, maar ik hou gewoon van dit verhaal en zelfs in zijn nieuwe vorm met Mister Depp.

4. Serenity
Een film die volgens mij niet voor FOK! is gereviewd en wat erg zonde is. Dit is een typisch voorbeeld van "joh dat verhaal kennen we allemaal nu wel" maar toch zit er een bizare twist aan, en is het beter dan de TV-serie Firefly waar het oorspronkelijke verhaal vandaan komt.

5. War Of The Worlds
Eigenlijk een film waar er echt meer van een dozijn van zijn. Maar toch 1 die je gezien zou moeten hebben in 2005



Reviewer: Pink_Floyd
Vakgebied: Muziek

Jaarlijstjes: The Constant Gardener1. The Constant Gardener
Na Cidade De Deus maakt Fernando Meirelles weer een ontzettend mooie film, met indrukwekkende beelden en een ijzersterk verhaal. De beste film van 2005, naar eigen mening.

2. Gegen Die Wand
Boeiend, emotioneel drama dat niet voor niks een Gouden Beer won

3. Woodsman
Indrukwekkend portret van een revaliderende pedofiel. Goede verhaallijn en nog betere acteerprestaties

4. Napoleon Dynamite
Gestoorde, vage film die toch erg goed is. Het verhaal is ver te zoeken, maar het is erg humoristisch

5. Stewie Griffin: The Untold Story
De film spin-off van de geniale serie Family Guy, helaas niet meer te zien op NL TV, maar gelukkig komen er elke week in de VS nog nieuwe afleveringen uit. De film zit vol harde, sarcastische humor. Minder dan de serie, maar toch erg vermakelijk



Reviewer: sbientje
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: Wallace & Gromit1. Wallace & Gromit
Echt een briljante kleifilm! Supergrappige parodie op een aantal bestaande films en clichés in films. Helemaal anders dan alle films die je normaal in de bios ziet en niet onbelangrijk: lekker begrijpelijk verhaal, daar houd ik altijd van

2. Hooligans
Al was het alleen maar vanwege een van de hoo fdrolspelers, van wie ik nu de naam even kwijt ben... Charlie Hunnam, dat is hem! Verder vond ik deze film gewoon erg vet, als je precies wilt weten waarom moet je de review lezen

3. Kiss Kiss, Bang Bang
Hele toffe misdaadcomedyachtige film, waarbij ik voor de afwisseling weer eens echt moest lachen. Heel slecht verhaal, zo idioot dat het gewoon echt superleuk werd. Een vermelding in de top 5 meer dan waard

4. Crash
Crash was een bijzondere film, met een aantal verhaallijnen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken leken te hebben maar later toch verbonden bleken te zijn. Ik vond dit heel apart, en ik bedacht me dat mensen weleens overdreven kunnen reageren omdat er net iets vervelends gebeurd is met hen. Het hoeft dus niet altijd aan de persoon zelf te liggen. Niet te snel oordelen dus! Diep he?

5. Harry Potter And The Goblet Of Fire
Harry Potter, de tovenaarsleerling van Zweinstein doet mee aan het
Toverschooltoernooi in deze vierde film. Het boek had ik al een tijd geleden gelezen, dus ik was benieuwd naar de film. Ik vond hem erg leuk,
een beetje aan de lange kant maar zeker niet saai. Voor iedereen die het
boek gelezen heeft is de film eigenlijk verplichte kost!



Reviewer: Silmarwen
Vakgebied: Boeken

Jaarlijstjes: Elizabethtown1. Elizabethtown
Deze film heeft alles wat een goede film moet hebben, spanning, humor, tranen en een goed doorlopend verhaal met geweldige muziek!

2. Harry Potter And The Goblet Of Fire
Een goed en spectaculair vervolg van Harry Potter 3. Past goed in de serie en als de film langer was geweest, had hij op nummer 1 gestaan.

3. The Cronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe
De Narnia boeken zijn voor mij pure nostalgie. De film is werkelijkwaar prachtig, zoals de boeken ook zijn.

4. Madagascar
Bij deze film heb ik gelachen tot ik een strak gespierd buikje had. Leuk concept, mooi gemaakt en spitsvondig. Leukste tekenfilm van het jaar!

5. Hitchhikers Guide To The Galaxy
Ondanks dat ik veel miste, greep de film de essentie van het boek en daarom toch nog een vermelding in mijn top 5 van dit jaar.



Reviewer: tim_kick
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: Garden State1. Garden State
Tijdloze ontdekkingsreis door de jeugd van tegenwoordig. Absoluut één van die bijzondere debuutfilms die maar eens in de zoveel jaar langs komt varen.

2. Manderlay
Zwáááre Lars von Trier fan. Lekker maatschappijkritisch en net als Dogville een op dialogen gebaseerd spannende film. Het einde is werkelijk hartverscheurend.

3. Tarnation
Een film die ik maar niet kan laten gaan. En hoe vaak ik 'm ook kijk, het is een low-budget film die op indringende wijze de psyche van de mens aan de kaak stelt. Een van de mooiste films van het jaar.

4. Closer
Een persoonlijke film waarin de regisseur perfect met de kijker speelt. Het einde bezorgde mij kippenvel en het acteerwerk is het beste van het jaar. De dialogen zijn scherp en de chemie spat van het scherm af.

5. Code 46
Een bijzonder filmpje. Misschien eentje die ik op precies het goede moment keek. De beelden grepen mij aan en toen eenmaal Coldplay aan het einde werd ingezet kon ik niet meer stoppen met janken.



Reviewer: Toffie_Ellende
Vakgebied: Muziek

Jaarlijstjes: Sin City1. Sin City
Visueel zeer vernieuwend.

2. Batman Begins
Beste Batmanfilm ooit. Over hoe het allemaal begon.

3. Hitchhikers Guide To The Galaxy
Erg leuk om te lachen. Prima verfimd al zullen die puristen me wel kielhalen.

4. Kingdom Of Heaven
Beste massa-scene-film van 2005 ondanks het slechte acteren van Bloom. Die moslim echter!

5. Vet Hard
Over the top. Best dutch movie since Soldier of Orange!



Reviewer: UIO_AMS
Vakgebied: Films

Jaarlijstjes: Hitchhikers Guide To The Galaxy1. KZ
Als je het als regisseur voor elkaar krijgt dat mensen uit de documentairewereld 5 minuten na afloop van de film nog steeds in stilte in de bioscoopzaal zitten, dan heb je iets goed gedaan. En dat is in dit geval ook aan de orde. Een docu over het concentratiekamp Mauthausen, die zich focust op de levens van de gidsen en de bezoekers. Geen muziek, geen voice over en geen inleidend verhaal. Alleen de beelden en geluiden die door de microfoon zijn opgepikt om niets af te doen aan het verhaal. Schitterend.

2. Le Conseguenze Dell'amore
Mooi gestileerde film over een man die in een hotel woont en die zichzelf op een wekelijkse shot heroïne na al jaren geen gevoelens gunt. Halverwege vroegen een collega en ik ons in verbazing af of de film nog zou gaan beginnen. Na afloop was het nog steeds niet duidelijk wat we nu gezien hadden. Die ervaring heeft me nog dagen bezig gehouden.

3. The Hitchhikers Guide To The Galaxy
Brits absurdisme ten top. Oké, de film volgt niet helemaal de lijn van het boek. Of van de televisieserie uit de jaren '70. Of van het originele hoorspel. Maar dat is wel weer volledig in lijn met hele gebeuren om dit verhaal. Geen enkele versie is gelijk. En dan de stemmen van Alan Rickman als Marvin de immer depressieve robot en Stephen Fry als de Guide. Een betere casting is niet denkbaar.

4. Sin City
Mooie film met een ijzersterke cast en dito sets. Enig minpuntje vond ik het acteerwerk van Clive Owen. Vandaar net buiten mijn persoonlijke top 3.

5. Sideways
Als fan van Paul Giamatti en moderator van Travel mag deze film gewoon niet ontbreken. Beste roadmovie van het jaar.