Dossier Elections 2004

De eerste die zijn campagne aan de wilgen hing was senator Bob Graham, die al in oktober vorig jaar aankondigde met pensioen te willen gaan en dus als presidentskandidaat en in januari 2005, na de verkiezingen, ook als senator te stoppen.

Carol Moseley Braun was dit jaar als enige in de race om de eerste vrouwelijke én eerste zwarte president van Amerika te worden, maar op 15 januari stapte ook zij uit de race en schaarde zich achter medekandidaat Howard Dean. Naar eigen zeggen lukte het niet om problemen met financiering en organisatie van haar "nontraditional campaign" op te lossen.

Slechts een paar dagen later, op 20 januari, gaf ook congreslid Dick (Richard) Gephardt zijn kandidaatschap op, vanwege teleurstellende resultaten bij de allereerste voorverkiezingen in de staat Iowa. Gephardt heeft kort na zijn terugtreden zijn steun verklaard aan gedoodverfd winnaar John Kerry.

Op 3 februari, na zeven voorverkiezingen, trok ook senator Joseph Lieberman zijn conclusies uit de tegenvallende resultaten en stapte uit de race. Lieberman, in 2000 al 'running mate' van Al Gore, had zijn lot verbonden aan de uitslag in de staat Delaware maar kreeg in die staat slechts twaalf procent van de stemmen.

Wesley Clark was voor de verkiezingen één van de grote favorieten om presidentskandidaat te worden voor de Democraten. Zo kreeg de generaal zelfs de steun van popzangeres Madonna. Tijdens de voorverkiezingen raakte Clarks campagne echter in het slop en boekte Clark, behalve zijn overwinning in de staat Oklahoma, weinig successen. Daarom gaf de oud-militair op 11 februari zijn kandidaatschap op.

De laatste afvaller tot nu toe is Howard Dean. Ondanks de steun van Carol Moseley Braun, vielen ook voor Dean de resultaten in de voorverkiezingen erg tegen. Al vroeg in de voorverkiezingen had Dean aangekondigd zijn lot te verbinden aan de resultaten in de staat Wisconsin, en toen hij daar slechts 18 procent van de stemmen behaalde trok hij zich op 18 februari inderdaad terug.