Verklaring downtime

Gisteravond startten we een eenvoudige onderhoudsactie voor onze database. Minder dan een half uur geleden was die klaar. Wat ging er mis? In het kort: niks. Nouja, het duurde te lang, maar er is niks kapot gegaan, of verdwenen, of iets anders rampzaligs. Afgezien van de totaal verkeerde tijdsinschatting is het onderhoud van gisteravond prima verlopen.

Het moge duidelijk zijn dat we hard gaan proberen dit soort zaken te voorkomen. Het was al bekend dat een simpele database-actie op een grote tabel een lange doorlooptijd kent. Daarom is de database-wijziging (een tabelwijziging, voor de geinteresseerden) op de meest rustige nacht van de week in gang gezet; doel was het nagenoeg ongemerkt te laten verlopen, zodat een ieder die zondagochtend bij zijn ontbijtje FOK! checkt lekker zijn paasei kwijt kan. Aan onze kant was er echter geen idee dat het ZO lang zou duren, en dat maakt de downtime van vandaag niets meer dan een heel (heel) vervelend voorval.

Voor de downtime, excuses. Het is rot dat je een dag niet op FOK! kunt. Geloof me, onze ergernis is die van jou, vermenigvuldigd met het aantal users dat FOK! moest missen. Mede daarom wordt een volgende actie zoals deze iets beter gecontroleerd alvorens 'm te doen