Evenement: Elf Fantasy Fair 2009
Kasteel De Haar in Haarzuilens is het decor voor dit kleurrijke gebeuren en wordt voor de gelegenheid omgedoopt in 'Elfië'. De geweldige omgeving geeft talloze goede hangplekjes, vooral fijn voor de dames die de grintpaden van het park met stilleto-hakken proberen te begaan. FOK! was ter plaatse om verslag te doen van die fenomeen, dat voor de één een way of life is en voor de ander een reden om de wenkbrauwen hoog op te trekken. FOK!kers Phedre77 en Nebo kregen de kans interviews af te nemen met James Marsters ('Spike' uit Buffy en 'Piccolo' uit Dragonball, de film), Robyn Young (auteur van de Tempeliers-reeks) en Rhianna Pratchett (games-schrijver en dochter van Terry). FOK!kers michelinmannetje en Ries89 maakten foto's.
Kasteel de Haar in Haarzuilens
Nazgul-mest
De eerste uitdaging is het terrein binnenkomen. Kaartjes kopen kan online en op genoeg verkoopplekken, reisinformatie wordt duidelijk gegeven, maar wat een gat is dat Haarzuilens. Met één keer niezen heb je de afslag gemist en kun je 15 keer Maarssen in en uit rijden (Maarssen is omni-present). Het is geen heel slecht idee om de auto te laten staan en met het OV te reizen, want vanaf het dichtstbijzijnde station worden er bussen ingezet, die precies weten hoe Maarssen te omzeilen. Bussen vol elfjes zijn overigens een geinig gezicht. De Elf-bezoekers die van ver komen hebben vast rare blikken gekregen. Dichterbij de lokatie gekomen, zie je steeds meer spitse oortjes om je heen en word je minder raar aangekeken. De poort van Elfië wordt ’s ochtends bestormd door honderden mensen, die ongemerkt over (of in) de paardenmest van de rijdieren van de Nazguls stappen. Men heeft de blik naar voren en verlangt naar glimpjes van beroemdheden.
Kredietcrisis
De Fair heeft een druk programma, dat bij de info-stands verkrijgbaar is, inclusief handige kaart achterop. Het is onmogelijk alles te zien. Weekendpassen zijn geen overbodige luxe. In feite zou de organisatie eens na moeten denken over een themapark dat de hele zomer open is, want de Elf Fantasy Fair is een vreselijk leuk dagje uit. Kredietcrisis kent men hier niet. De standjes vol kleding, schoenen, sieraden, boeken, kunst en allerlei andere producten doen goede zaken. Verstandige mensen geven zichzelf een bedragje aan contanten mee, om niet in de verleiding te komen meer te kopen, maar dit jaar gaat die vlieger niet op: de standhouders hebben het mobiele pin-apparaat ontdekt. De rij voor het centrale pinapparaat is in de middag gegroeid naar zo’n 100 meter.
Dit was de barman
Zien en gezien worden
Op het terrein word je omver gelopen door rennende Gimli's, die met hun plastic bijl bellende narren achterna zitten. Elfië is het land van de dappere extravertjes en de voorzichtige introvertjes. De eerste categorie is volledig uitgedost in een prachtig kostuum, laat bilpartijen of borstdelen zien waar nodig is en loopt zeker niet voor het comfort op gympies. Ze gaan automatisch stil staan als er een lens op ze gericht wordt. Dat is hun doel van de Elf Fantasy Fair: gezien worden, flaneren. Deze categorie koopt niets als ze het niet kunnen gebruiken bij hun volgende kostuum. De tweede groep wordt gevormd door de mensen die onwennig in een geinig jurkje lopen, met verstandige schoentjes eronder en een pluutje erboven. Thuis in de spiegel leken ze extreem gekleed en vonden ze het misschien wel wat eng om zo op weg te gaan, maar in Elfië zijn ze ‘underdressed’. Dat is de boodschap van dit evenement: leef je lekker uit en hou niet in. Zaterdag schijnt de zon heerlijk en hebben de beschilderde mensen een beetje last van smeltende make-up. Er lopen Nazguls rond die om de paar honderd meter even hun masker moeten afzetten om weer wat zuurstof binnen te zuigen. Boezems genieten van de zon, want dit is het land van de korsetten, the only way is up. Op zondag is de regen de vijand van de kleurtjes. 21e eeuwse paraplu's verpesten het zicht en de sfeer, maar niemand laat zich kennen.
Plassen is zonde
Er zijn 27 lokaties te vinden op de kaart en op elke lokatie gebeurt er bijna op elk moment iets. In de rij staan om te pinnen, eten te halen of te plassen is doodzonde van je tijd. Even blijven staan bij die man die draailier speelt op een houten bankje is het dat ook bijna. In het Court of Tales kun je verhalen verteld krijgen van drie verschillende vertellers. Chris Champion staat het schuim op de mondhoeken als hij vertelt over het lot van gebochelde heren en de kwalijke invloed van geld. Abe duikt in de Noorse mythologie en Qu’Mar Ti-Jin vertelt niet alleen, maar geeft ook workshops fantasy-zelfverdediging. De artiesten moeten wedijveren met langslopende insecten en kinderen die net hun eerste hoorn hebben gekregen.
Expertise
Er zijn honderden standjes en je kunt er alles kopen wat maar enigszins aansluit bij dit onderwerp. Kleding, schoenen, sieraden, kostuums, wapens, kunst, huisraad. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar het staat er. Je kunt leren boogschieten, japans drummen, larpen, tekenen, schrijven, acteren, doden oproepen en dansen. De Engels-, Duits- en Nederlandstalige standhouders laten een indrukwekkende expertise zien in hun kunsten. Hun handwerk is kunstig en origineel. Kunst kopen doe je rondom het Art House, waar vooral kunstenaar Yperman goede zaken doet. Hij deelde me mee dat hij niets meer over had voor het evenement waar hij over een paar dagen naartoe moest.
Muzikaliteit
Heb je geen zin om iets te kopen of iets te zien, dan laat je jezelf even heerlijk masseren, ga je aan de waterpijp, laat je je grimeren of strijk je neer op een van de stukken grasland, bij het genot van 'intuitief pianospel' en rustgevende harpmuziek. Muzikale ondersteuning wordt geboden op diverse plekken. Rapalje speelt met onbeteugelde energie, Die Piraten staan lol te hebben voor de leukste biertent van het terrein en in de Forumtent geeft W.J. Maryson een optreden, bij een inmiddels overheersende moddergeur op houten planken. Auteurs signeren en geven lezingen, de boekenkramen stromen leeg.
Fan-film
Een leuk fenomeen is Born of Hope, een 'fan-movie' over de ouders van Aragorn (uit Lord of the Rings). Niemand krijgt betaald, iedereen werkt er vrijwillig en de trailer ziet er nog prachtig uit ook. De film komt niet in de bioscopen terecht, maar zal gratis via het internet te zien zijn, zodra hij klaar is. Regisseur, producer, actrice Kate Madison vertelde over de film en bracht twee hoofdrolspelers mee: Christopher Dane (Arathorn) en Danny George. De tent zat vol, maar het trio had moeite met het publiek enthousiast krijgen. Er kwamen amper vragen uit de zaal en Madison voelde zich duidelijk een beetje opgelaten. Jammer, want de film is zo te zien de moeite waard.
Einde der tijden
De Elf Fantasy Fair sluit elke dag af met de finale: de Elf Battle: Clash of Titans. Het verloop was mij wat onduidelijk, maar in feite leek het een deprimerende boodschap te geven dat het eind der tijden nabij is. De goede kant verloor en werd gerecruteerd door de necromantiërs van de slechte kant. Misschien voor 2010 weer een wat optimistischer themaatje? De Elf Fantasy Fair kent voor het eerst een tweede variant in het zuiden van Nederland. In september kun je in het Limburgse Arcen terecht voor een fantastisch tweelingevenement van dit aprilweekend.
Field of Honour
Klets mee over de Fair.