FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 oktober 2024

Oktoberfest trok zo'n 6,7 miljoen bezoekers

Aan het einde van het Oktoberfest in München konden de organisatoren tevreden zijn. Volgens een eerste schatting van de festivaldirectie kwamen er dit jaar zo'n 6,7 miljoen gasten, waarvan een groot deel uit het buitenland.

De politie sprak van een vredig en veilig festival. Het aantal misdaden is met ongeveer 25 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het was een vredig Oktoberfest en een veilig Oktoberfest”, aldus de politie. De oproepen van de veiligheidsautoriteiten waren vruchtbaar en de gasten waren gezellig en zorgzaamvoor elkaar, aldus politie-perswoordvoerder Andreas Franken. In de misdaad-statistieken waren er 219 gevallen van lichamelijk letsel (222 in het voorgaande jaar), waarvan 29 met een bierpul. Verder waren er twee verkrachtingen (2023: zes) en 158 diefstallen (188).

Op het Oktoberfest Lost and Found Office kwamen 3.500 vondsten terecht, waaronder 16 lederhosen en diverse paren damesschoenen. Anders dan voorgaande jaren werden er dit jaar geen verdwaalde kunstgebitten op het festivalterrein aangetroffen. 

Ook de herbergier waren dik tevreden over de omzet die dit jaar 9% hoger lag. Kip blijft populair , maar tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar biologische producten en vegetarische en veganistische delicatessen. Ongeveer zeven miljoen pinten bier vonden hun weg naar dorstige kelen. (2023: 7,2 miljoen liter).

Het Oktoberfest duurde 16 dagen en eindigde rond middernacht. Het wordt beschouwd als het grootste volksfeest ter wereld.

Hoe 'Project 2025' de Amerikaanse presidentsverkiezingen beinvloedt

Project 2025, ooit een obscuur conservatief beleidsboek, is uitgegroeid tot een bepalend element van de presidentsrace van 2024 tussen Donald Trump en Kamala Harris.

Trump heeft er alles aan gedaan om afstand te nemen van het radicaalrechtse beleidshandboek, terwijl het een politieke bliksemafleider lijkt te zijn geworden voor de Democraten.

WSJ neemt een kijkje in hoe de controversiële agenda van Project 2025 campagnestrategieën en kiezersbeslissingen beïnvloedt.

Hoofdstukken:

 0:00 Project 2025

 0:35 De campagne

 5:10 Hoe reageren de kiezerd

Yesilgöz haalt uit naar minister Faber: 'bedrijft symboolpolitiek'

Yeşilgöz noemt het voorstel van minister Faber om waarschuwingsborden te plaatsen bij Nederlandse asielzoekerscentra  ‘symboolpolitiek’. Op de borden moet komen te staan: ‘Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer’. Faber zegt het idee op te hebben gedaan tijdens een bezoek aan een detentiecentrum in Denemarken.

De VVD-leider is van mening dat Faber haast moet maken met het daadwerkelijk aanpassen van de Nederlandse wetten en regels om de instroom van asielzoekers te verminderen. “Daar zie ik nog niets van terug. Het kabinet moet veel meer daadkracht laten zien.” Met het huidige asielsysteem “zetten we niet alleen de Nederlandse voorzieningen onder druk, maar laten we ook de echte vluchtelingen in de steek”. Yeşilgöz heeft dan ook geen goed woord over over de 'terugkeerborden' van Faber. Dan kom je aan in Ter Apel als kansarme asielzoeker en dan kan je naar dit bord zitten staren terwijl je een veilig heenkomen nodig hebt, aldus de VVD-politica.

Uiteraard was Wilders het niet eens met kritiek op zijn muze, en maakte dit wereldkundig op X. 

Na F-16's kondigt minister Brekelmans actieplan drones met Oekraïne aan

Tijdens een bezoek aan Kharkiv en Kiev maakt minister Brekelmans bekend dat Nederland haar voortrekkersrol in de steun aan Oekraïne blijft invullen door ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een actieplan drones. Ook bevestigde de minister dat de eerste van 24 toegezegde Nederlandse F-16’s aan Oekraïne zijn geleverd.

Met het actieplan drones werken Nederland en Oekraïne samen om geavanceerde drones te ontwikkelen en de productie van succesvolle prototypes versneld op te schalen. Bijna de helft hiervan vindt plaats in Nederland. 

Brekelmans: “Nederland vervulde eerder een voortrekkersrol als het ging om de levering van F-16’s en Patriot-systemen, nu zetten we dit voort met geavanceerde drones door 400 miljoen euro in een actieplan drones te investeren. Het gaat hierbij om allerlei soorten geavanceerde drones die ingezet kunnen worden voor verkenning, verdediging en aanval. Met name in de lucht, maar ook op het land en zee."

Als ontwikkelde drones succesvol zijn, is meer geld beschikbaar voor het opschalen van de productie ervan.

Veranderend slagveld

Nederland is pionier als het gaat om de ontwikkeling van onbemande systemen. In Oekraïne opgedane ervaringen zijn volgens Brekelmans bovendien van meerwaarde voor de hoogwaardige technologie in Nederland. “Als Nederlandse kennis en technologie worden samengebracht met Oekraïense ervaringen op het slagveld, leidt dat tot innovatieve en effectieve drones. Deze kunnen echt het verschil kunnen maken op het snel veranderende slagveld.”



Vanwege het belang van drones in moderne oorlogsvoering maakt de minister dit tot een speerpunt. 

De ontwikkeling van allerlei types drones gaat razendsnel. We hebben de luxe niet om lang de tijd te nemen, het gaat erom snelheid te maken. Prototypes aankopen, snel testen en snel productie opschalen.

Een groot deel van deze 700 miljoen is opgebouwd uit een continue onderstroom gericht op de instandhouding en het voortzettingsvermogen. Dit zijn alle spullen die nodig zijn om geleverde systemen inzetbaar te houden, zoals reservedelen en munitie voor Pantserhowitzers, Patriots en F-16’s. Maar ook medische goederen, munitie en gevechtsrantsoenen om te zorgen dat Oekraïnse militairen beschikken over wat ze nodig hebben om door te vechten voor hun vrijheid.

De levering van F-16-gevechtsvliegtuigen is meegenomen in deze rapportage. De exportvergunning voor de toestellen is op 1 juli afgegeven. Daarna zijn de eerste toegezegde F-16’s aan Oekraïne overgedragen. Daarnaast levert Nederland zoals eerder aangekondigd een aanzienlijke bijdrage aan de ondersteuning en instandhouding van de toestellen. 

Zo worden uit eigen voorraad luchtdoelraketten geleverd, draagt Nederland voor 450 miljoen euro bij aan de verwerving van munitie en zorgt Nederland ter waarde van 80 miljoen euro voor de financiering van onderhoudscontracten en een groot aantal reserveonderdelen.

Overige goederen

Onder de overige militaire goederen bevinden zich verschillende gevechtsvoertuigen als Leopard 2A4-tanks, YPR-pantserrupsvoertuigen en Viking-rupsvoertuigen. 

Ook gaat het om vuursteun- en luchtverdedigingssystemen, waaronder DITA Houwitsers en Patriot-componenten.

Nederlandse leveringen aan Oekraïne-stand oktober 2025 (@ Defensie)
Nederlandse leveringen aan Oekraïne-stand oktober 2025 (@ Defensie)

Exploderende piepers ontworpen door de Mossad en gefabriceerd in Israël

Volgens mediaberichten waren de piepers en walkietalkies die in september ontploften bij leden van de sjiitische militie Hezbollah, afkomstig uit Israël. De Washington Post meldt dat, hoewel de apparaten eruit zagenn alsof ze in het Verre Oosten waren geproduceerd, zijn ze ontwikkeld door de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad en in het geheim in Israël zijn vervaardigd.

De batterijen van de pieperd waren voorzien van explosieven die vrijwel niet detecteerbaar waren, vervolgt de krant. De apparaten ontploften door het ontvangen van een gecodeerd bericht. Om een bericht te lezen moest men twee knoppen tegelijk indrukken op de pieper - met de bedoeling dat beide handen zouden worden verwond bij de explosie zodat de ontvanger niet meer in staat zou zijn om te vechten. 

Hezbollah verspreidde sinds februari de AR924-pagers onder haar leden. Hiermee kon niet worden gebeld, maar wel berichten worden ontvangen. Hezbollah koos voor de piepers omdat ze niet konden worden gevolgd zoals mobiele telefoons. 

Hezbollah kocht de pagers van een medewerker van een Taiwanees bedrijf die niet wist dat de apparaten daadwerkelijk uit Israël kwamen en waren voorbereid met explosieven. De walkietalkies die kort na de pagers ontploften, waren sinds 2015 in gebruik bij Hezbollah en voorzagen Israël van realtime informatie van de organisatie.

Minstens 39 mensen kwamen om bij de explosies en ongeveer 3.000 raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. De slachtoffers waren voornamelijk Hezbollah-leden. Maar er vielen ook burgerslachtoffers.

De met Iran verbonden Hezbollah valt Israël aan met raketten en granaten sinds de terroristische aanval van Hamas en andere extremistische groeperingen in het zuiden van Israël een jaar geleden. Naar eigen zeggen , uit ‘solidariteit’ met Hamas in de Gazastrook. 

Israëlische legerchef beschouwt militaire tak Hamas als verslagen

De stafchef van het Israëlische leger, Halevi, beschouwt de militaire vleugel van de terroristische organisatie Hamas als verslagen. In een brief aan zijn soldaten schreef Halevi dat de strijd tegen de terroristische structuren van Hamas  worden voortgezet.

Ook de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon zijn zware klappen toegebracht. Halevi benadrukte dat Israël de militante capaciteiten van zijn vijanden zal blijven vernietigen en ervoor zal zorgen dat deze niet worden herbouwd.

Terugkijkend op het door Hamas veroorzaakte bloedbad in Israël op 7 oktober vorig jaar schreef Halevi over “een dag waarop de Israëlische strijdkrachten er niet in slaagden de burgers van het land te beschermen.” De datum is niet alleen een dag van herdenking van de slachtoffers, maar ook een oproep tot zelfreflectie en het erkennen van de door het leger gemaakte fouten.

Het Israëlische leger heeft zijn aanvallen op de terreurorganisatie Hamas opgevoerd. Een legerwoordvoerder zei dat tankeenheden de stad Jabalia in het noorden van de Gazastrook hadden omsingeld en deze aan het beschieten waren. Hamas probeerde zich daar te hergroeperen. Aan Palestijnse kant werden 19 doden gemeld. In het centrum van de Gazastrook kwamen ruim twintig mensen om bij Israëlische aanvallen op een moskee en een schoolgebouw. Israël zette zijn aanvallen in Zuid-Libanon voort. Premier Netanyahu bezocht soldaten aan de grens met het buurland en waarschuwde hen voor verdere gevechten.

In Israël zelf klonk zondag opnieuw het luchtalarm in het noorden van het land. De Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad schoten raketten af die zijn onderschept door Israël. Verder vond er een terroristische aanslag plaats in Beersheba, in het zuiden van Israël. Een man schoot bij een bushalte op voorbijgangers, hierbij werd één vrouw gedood en tien andere mensen raakten gewond. De aanslagpleger is gedood.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1404
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
©FOK.nl e.a.