MSI Trident 3

4. Stratus XL en Conclusies

MSI geeft je de SteelSeries Stratus XL controller bij de Trident. Dit is een bijzondere Bluetooth controller met de Xbox-knoppen in een PlayStation-indeling. Stratus is net iets kleiner dan een Xbox One-controller en ligt de meeste mensen dus prima in de handen.

De feedback van de knoppen is een tikkeltje zwaarder dan wat ik gewend ben en dat voelt erg fijn aan. Ik had wel wat extra lampjes en kleuren verwacht van SteelSeries. Stratus is ook te gebruiken op je Android smartphone. Helaas kan je Stratus slechts één apparaat in zijn geheugen hebben. Als je dus Stratus met je telefoon wilt gebruiken, dan moet je eerst Trident laten vergeten. Het is mij ook niet gelukt om Stratus te pairen met mijn Samsung S7. Na wat pogingen koppelde mijn OnePlus 3T wel met Stratus, maar games herkenden de controller niet. Dit kan natuurlijk aan mij liggen, maar het koppelen met je Android gaat niet vanzelf. Installeren gaat helaas niet automatisch met Windows 10. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor het hele proces, maar het is een beetje omslachtig. Dit ligt volgens mij aan Microsoft en hoe zij Bluetooth-apparaten willen beheren en is dus niet iets waar de fabrikant debet aan is. Je moet altijd de firmware installeren en hiervoor heb je een micro-USB-kabeltje nodig. Dat is niet bijgeleverd, maar je mag inderdaad in 2017 aannemen dat een doorsnee gamer een micro-USB-kabel heeft liggen.

Stratus XL - software

Stratus heeft het een tijdlang prima gedaan. Alleen Vikings - Wolves of Midgard weigerde te reageren op Stratus. Vikings - Wolves of Midgard werkt wel goed met een bedrade Xbox 360-controller. Opeens kreeg ik problemen met de firmware van de Stratus XL. De ‘Back’-knop begon heel stug te reageren en vaak leek één van de triggers te blijven hangen. De controller uit en weer aan zetten helpt wel, maar is natuurlijk niet te doen midden in een game. Een andere oplossing is de deadzone verhogen, zodat de knoppen weer normaal reageren. Een rare bug de duidelijk aan de software ligt. De software is een onderdeel van SteelSeries Engine 3 en geeft je de mogelijkheid om de aansturing van je knuppels minutieus in te stellen. De functies van de knoppen zijn helaas niet te wijzigen.

Conclusie Stratus
De hardware is erg goed en Stratus is een degelijke controller met fijne feedback van de knoppen en een leuke afmeting voor de meeste handen. Wat ik wel had willen zien is lampjes in de knoppen, zoals de Xbox-controller van Microsoft ook heeft. De software is duidelijk de achilleshiel van Stratus. Het koppelen met Trident of telefoons is omslachtig, de bugs zijn erg irritant en de functies van de knoppen zijn niet te wijzigen.

Conclusie Trident 3
Trident is een prima game-pc,  dat staat als een paal boven water. Trident is echt bedoeld om de pc in de huiskamer te brengen en te spelen met anderen. Met de specs van Trident draait een game als Rocket League zonder problemen op 4K. De vraag is natuurlijk of de prestaties de prijs rechtvaardigen. Door de bitmining-hype zijn de prijzen voor videokaarten sterk gestegen. De MSI GTX1060 videokaart kost nu ongeveer €320,- en de Intel i7-7700 processor gaat voor €310,- over de toonbank. Zo duur is Trident met zijn €1299,- dan toch niet.  Je betaalt daarnaast niet alleen voor de hardware, maar voornamelijk voor de stijlvolle kleine uitvoering. Het oog wil ook wat en Trident is naast een blikvanger ook oogstrelend. Apple heeft met een soortgelijke aanpak een hele succesvolle formule gecreëerd, dus daar zit wel wat in. Wil je de blits maken met een mini-pc met maxi-vermogen, dan is Trident een uitstekende keuze. Ben je prijsbewust en doet het uiterlijk van je pc er voor jou niet toe, dan kun je het beste wachten tot de prijzen voor grafische kaarten weer gaan zakken en vervolgens zelf iets in elkaar schroeven. 

Trident 3