Red Dead Redemption

Gespeeld op: Xbox 360

Ook verkrijgbaar op: PlayStation 3

Een cowboy is veel meer dan een veehouden. Een cowboy is een paardrijdende, schietgrage man met een hoed op zoals we hem kennen van de films. Het is een man die handelt naar eer en verantwoordelijkheden. Een cowboy doet wat een man móet doen. Goedschiks of kwaadschiks. Wie niet luisteren wil moet maar voelen. De sterkste en kalmste overleeft. Deze gevoelens zijn moeilijk over te zetten naar een game. Tot nu toe is het geen ontwikkelaar gelukt om een overtuigende en perfecte westerngame te maken. Games als Gun en Call of Juarez hebben deden een stap in de goede richting, maar de perfecte westerngame moet nog opstaan. De absolute koning van de openwereld-games, Rockstar, is de uitgewezen ontwikkelaar om eens een goede stap in de richting te zetten. Maakt Rockstars Red Dead Redemption de verwachtingen waar en hebben we nu een nagenoeg perfecte westerngame?

De jongere mensen onder ons weten waarschijnlijk niet wie Clint Eastwood is. Dikke kans dat deze onwetenden nog nooit een echte westernfilm hebben gekeken. Wat je mist? Een paar ervaren stoere mannen die elkaar hard, doch respectvol afmaken in prachtige omgevingen. Toch zijn het de setting en de dialogen die deze films zo geweldig maken. Bijzonder lange, maar messcherpe conversaties vol eergevoelens en levenslessen zorgen ervoor dat je respect krijgt voor de cowboy. Het weidse verlaten landschap dat de cowboy te paard trotseert geeft het geheel een nog rauwer tintje. Juist op het gebied van dialogen en het rauwe landschap moet de sfeer gezet worden, en laat dit nou net zijn wat Red Dead Redemption perfect doet.

In Read Dead Redemption speel jij John Marston; een ex-outlaw die uit de bende van Dutch van der Linden gestapt is om een rustig leventje te leiden samen met zijn vrouw Abigail en zoon Jack. Dat gaat goed totdat de overheid roet in het eten gooit. Jack wordt ontvoerd en moet een taak voor de overheid uitvoeren. Aan het begin van de game leren we weinig over de achtergrond van Marston, maar al snel lijkt het erop dat hij geen andere uitweg heeft dan het uitvoeren van deze taak. Hij begint aan het opsporen van Bill Williamson, een man op de zwarte lijst van de overheid. Bill en John zaten samen in Dutch van der Linde’s bende. Bill had wat andere plannen en startte een eigen bende in Fort Mercer. Bij aankomst blijkt Bill niet gecharmeerd te zijn van de aanwezigheid van John en dit laat hij maar al te graag merken. Marston komt op een ranch waar een lieftallige dame, Bonnie MacFarlane, hem opvangt en hem de fijne kneepjes van het boerenleven leert. Na een paar dagen is John grotendeels hersteld van zijn verwondingen en helpt hij Bonnie een handje mee op de ranch. Zo helpt hij haar met het binnenbrengen en verplaatsen van koeien en het vangen van paarden. Erg prettig, want zo kan John niet alleen zijn dankbaarheid tonen, maar ook rustig nadenken over een goed plan om zijn oude maten te pakken. John begrijpt dat hij de bendes van Bill en Dutch niet in zijn eentje aankan en zoekt hulp en informatie bij andere mensen in de buurt.

Red Dead Redemption

Rockstar laat zien dat het weet hoe een western in elkaar hoort te zitten. Het verhaal wordt rustig opgebouwd en daardoor ontmoeten wij de warme, menselijke kant van John Marston. We weten dat deze man niet altijd een lieverdje is geweest, maar iedereen verdient een tweede kans. Zijn hart zit op de goede plek en hij is trouw aan zijn familie en hen die hem helpen. Dat hij juist bij het verbeteren van zijn leven tegen zulke pech aanloopt wekt sympatische gevoelens op en dat is wanneer de game je bij je ballen grijpt en je niet meer loslaat. Tijdens het spelen van Red Dead Redemption voel je deze druk en verantwoordelijkheid die de overheid op de schouders van John heeft laten rusten. Om zijn familie weer terug te zien, zal hij zijn taak moeten voltooien. Regelmatig vragen andere mensen om een gunst voordat zij John helpen. Als achteraf blijkt dat John er geen steek wijzer van wordt merk je aan alles dat hij daar niet blij mee is. Terecht, maar veel kan hij er niet aan doen. Hij is immers afhankelijk van de hulp van die mensen, wil hij zijn familie ooit nog terugzien. Een man die dus doet wat hij móet doen. Een echte cowboy.

Rijdend van dorp naar dorp door de gevaarlijke, rauwe omgevingen voel je de eenzaamheid van deze getergde John Marston. Uitgestrekte landschappen vol met zandweggetjes, cactussen, rotsen, rivieren, bergen, en diverse dieren laten een verpletterende indruk achter. Alles ziet er bijzonder gedetailleerd uit. Van de bekende bruine rotsen van het warme Mexico tot de koude besneeuwde bergen van Amerika: je blijft je ogen uitkijken. Nergens zie je een makkelijk geplaatst voorwerp of een terugkomend patroontje. Elke omgeving is weer anders en het is verbluffend om te zien hoeveel creativiteit er in de teams van ontwikkelaar Rockstar zit. Dit keer is de open wereld niet gemaakt door de studio van Rockstar North (GTA-serie), maar door Rockstar San Diego. Deze studio ken je van de Midnight Club-serie en Rockstar’s Table Tennis. Read Dead Revolver, de voorloper van Red Dead Redemption, komt van ook dezelfde studio. Het eerste deel was heel anders van opzet, omdat het meer een third person shooter was. Toch laten de heren van Rockstar San Diego zien dat ze heel goed om kunnen gaan met een openwereld-game. Sterker nog: als het aan ons ligt is de open wereld in deze game is mooier, boeiender, sfeervoller en vooral overtuigender dan die in elke andere openwereld-game die je tot nu toe gezien hebt in welke game dan ook. Fans van westernfilms en de hele scene hier omheen zullen zich direct thuis voelen in de wereld die Rockstar neerzet met Red Dead Redemption.

Zowel flora als fauna is goed vertegenwoordigd in Red Dead Redemption. Buffels, aasgieren, wasberen, grizzlyberen, wolven, poema’s en kippen zijn maar een paar voorbeelden van de in totaal dertig verschillende diersoorten in de game. Ze leven allemaal hun eigen leven en zijn voorzien van zeer natuurlijke animaties. De dieren brengen de wereld tot leven, maken er een dynamisch geheel van en zorgen zo nu en dan tegens voor een onaangename verrassing wanneer je van je paard wordt getrokken door een poema. Merk je de poeme op tijd op of zie je gewoon een konijn lopen die je niet aanstaat? Even je wapen pakken en na een welgemikt schot en een kreeg van het beest blijft er niets over dan een stil liggend hoopje vlees. Buiten het feit om dat dit een leuke bezigheid is, kan je de dieren ontdoen van hun huid. In het geval van de eland neem je ook zijn gewei mee, maar ook wolvenharten, paardenvlees en veren neemt Marston mee. Overigens wordt dat onthuiden van een dier voorzien van een bloederige cut-scene en onsmakelijke geluiden.

Deze huiden en onderdelen van dieren kan je verkopen in verschillende shops in de dorpjes. Bijzondere planten, die je onderweg op bepaalde plekken tegenkomt, leveren je ook geld op in diezelfde shops. Naast geld afpakken van de door jouw gecreëerde lijken, is het dus ook mogelijk om je geld bij elkaar te sprokkelen door middel van verzamelen. Geld kan uitgegeven worden aan kleding, wapens, kogels en handige benodigdheden zoals een konijnenpootje voor extra loot, maar je kan natuurlijk ook deelnemen aan verschillende gokspelletjes. Een typische bezigheid voor de cowboys van vroeger was het ritmisch tikken van een mes tussen je vingers. Ook in Red Dead Redemption kun je deze kunsten vertonen. Het is tevens mogelijk deel te nemen aan paardenraces, hoefijzer gooien en een dobbelsteenspel voor de denkers. Sommige activiteiten werken beter dan de andere, maar zijn altijd een leuk tijdverdrijf. De kaartspelletjes verlopen zeer overtuigend, waarbij vooral poker een toppertje is. Tegenstanders gaan van tafel als hun geld op is en bluffen zelf of reageren goed op jouw gebluf. Het is zelfs mogelijk om vals te spelen bij het pokeren. Wordt dit ontdekt dan zal je moeten dueleren om in leven te blijven. De minigames nemen aardig wat tijd in beslag wanneer je de smaak te pakken hebt en kunnen je een hoop geld opleveren.

De kleding die je in verschillende shops kan kopen dient niet alleen als een verfrissend stukje textiel. Zo kan je een bepaalde outfit aandoen om te kunnen cheaten met pokeren. Niet echt realistisch, maar het geeft de game een heel licht rpg-tintje. Je geld kan je ook uitgeven worden aan drank, taxi’s en woningen. Deze woningen dienen als plaats om je outfit om te wisselen of om te saven. Het is hier ook mogelijk om je ammo aan te vullen wanneer je bijna zonder zit. Geen woning in de buurt en midden in de woestijn met je paard? Geen zorgen, het is namelijk ook mogelijk om een kamp op te zetten, inclusief gezellig kampvuur.