Hamtaro Rainbow Rescue

Het spel ziet er goed uit. De achtergronden zijn vrolijk en kleurrijk en zeer gedetailleerd. De hamsters zijn duidelijk herkenbaar, goed te besturen en grappig geanimeerd. De kleine hamsterdansjes die ze doen als ze een puzzel hebben opgelost zijn vermakelijk. Ieder ingrediënt wordt in een andere omgeving gezocht waardoor er veel afwisseling is. Als er een uitroepteken boven de hamsters verschijnt, is er een puzzel of een voorwerp waarmee iets gedaan kan worden in de buurt. Mini-games herken je aan een bordje met een zonnebloem erop. Als het bordje omgedraaid is (je kijkt tegen de achterkant aan) dan kan je dat spelletje nog niet spelen. Staat er na het spelen een uitroepteken op het bordje dan kan je het nog eens vaker spelen als je zin hebt. Een rode V betekent dat het spel niet meer gespeeld kan worden. Zodra je aan een mini-game begint, moet je een hamster kiezen die dit spelletje moet spelen. De hamsters zullen nu verdrietig of bang kijken, of juist enthousiast op en neer springen. Zo kun je zien welke hamster het meest geschikt is voor dit klusje. Soms heb je geen hamsters bij je die het spel kunnen spelen, je moet dan op zoek naar een andere hamster. Zo is Penelope, het schattige kleine hamstertje dat alleen \\\"Ookwee\\\" kan zeggen, goed in balanceren. Boss is goed in verpulveren, gewichtheffen en springen.

De puzzels bestaan voornamelijk uit het zoeken van voorwerpen om een geblokkeerde doorgang te openen. Er ontbreekt bijvoorbeeld een stuk van een brug, je moet dan een boomstam zoeken. Heb je die gevonden, dan blijkt dat je met te weinig hamsters bent om die boomstam te kunnen tillen, zodat je eerst een hamster moet zoeken die zich bij jouw groepje aan wil sluiten. Soms moet je daarvoor heel ver lopen en eerst allerlei andere puzzels oplossen, zodat je tegen de tijd dat je een extra hamster gevonden hebt alweer vergeten bent voor welke puzzel je die ook alweer nodig had. Daardoor kom je soms vast te zitten. Je kan ook vast komen te zitten omdat je niet door hebt dat je tegen bepaalde voorwerpen (bomen, hekken, tafelpoten) omhoog kunt klimmen. Tenslotte kan je vast komen te zitten omdat een bepaalde mini-game je niet lukt. Dan is het zorg een walnoot te vinden zodat je de mini-game over kunt slaan.

<\/center>

De achtergrondgeluidjes zijn vrolijke deuntjes en hamstergefluit. Grappig, maar je moet er niet te lang naar luisteren anders werkt het erg op je zenuwen.

De uitleg bij de mini-games is over het algemeen erg duidelijk. Eerst krijg je uitleg over welke toetsen je moet gebruiken, dan tips over wat precies de bedoeling is en hoe je de meeste punten kunt behalen. Soms is het niet helemaal duidelijk en moet je gewoon door het te proberen uitvogelen hoe het moet. Je krijgt altijd weer een nieuwe kans (en een trooststicker) dus je hoeft niet bang te zijn dat het fout gaat.

Het spel is altijd en overal op te slaan via het menu. Een nadeel is wel, dat je maar één slot hebt. Begin je opnieuw, dan wordt je savegame overschreven. Met een vrolijk Bye-Q! nemen de hamsters afscheid. De volgende keer dat je je Game Boy Advance aanzet ga je weer verder waar je gebleven was.

<\/center>

Het grootste probleem met Hamtaro Rainbow Rescue is de taal. Waar de Fransen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden en zelfs Catalanen een vertaalde versie krijgen, moeten Nederlandse kinderen een aardig mondje Engels kunnen begrijpen om dit spel te kunnen spelen. De uitleg van de puzzels en de gesprekken die de hamsters onderling voeren over de vindplaats van het volgende ingrediënt zijn niet bijster ingewikkeld, maar je moet toch wel een flinke woordenschat hebben om het te kunnen volgen. De handleiding is wel in het Nederlands. Met wat hulp (vanwege de taal) is dit spel zeer geschikt voor kinderen.