Film: The Brothers Bloom

Rian Johnson maakte een paar jaar geleden een opvallend debuut met het aparte Brick. De hippe en nonchalante aanpak van die film-noir-achtige film kreeg veel positieve reacties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de man zijn succes mag proberen te herhalen met een groter budget en een bekendere cast. Adrien Brody, Mark Ruffalo en Rachel Weisz zijn de publiekstrekkers voor The Brothers Bloom.


De broertjes Bloom en Stephen ontdekken al op jonge leeftijd dat ze de gave hebben om mensen te manipuleren. Wat toen nog begon als iets onschuldigs groeit op latere leeftijd uit tot pure oplichtingspraktijken. Bloom heeft het echter na al die tijd wel een beetje gezien. Toch weet Stephen hem zover te krijgen om nog een allerlaatste klus uit te voeren. Het laatste en grootste meesterwerk aldus Stephen. Slachtoffer is de wereldvreemde, maar steenrijke Penelope Stamp. Ze verveelt zich dood in haar enorme landhuis en lijkt niets te geven om al haar dure speeltjes. Ze is duidelijk toe aan een avontuur en de gebroeders Bloom zijn van plan een heel duur avontuur voor haar te verzorgen. Bloom werkt zichzelf met zijn charme in het leven van Penelope en geeft haar de kans onderdeel te zijn van het oplichtingsteam van de broers.

Alhoewel de broertjes steeds hebben samengewerkt, is Stephen altijd het brein en de aanjager geweest. De jongere Bloom laat zich voor Stephens karretje spannen om de hoofdrollen te spelen in diens ingewikkelde oplichtingsverhaaltjes. Ook al zijn ze bijna altijd succesvol, Bloom heeft zich niet vaak gelukkig gevoeld in de voortdurende gefabriceerde wereld. Hij voelt zich meer zijn personages dan zichzelf en dat is een doorn in het oog van zijn broer. Stephen is van mening dat de perfecte manier om mensen te belazeren iets is waarbij alle betrokkenen zich gelukkig denken te voelen en juist bij Bloom loopt het altijd spaak. Omdat de film de kijker voor een groot deel buiten sluit voor de hersenspinsels van de onbetrouwbare Stephen rijst voortdurend de vraag wat onderdeel is van Stephens meesterwerk en wie eigenlijk allemaal nog meer gemanipuleerd wordt. Zo is de film zelf misschien ook wel goed te omschrijven als een grote oplichtingstruc van regisseur Johnson.


Net als in Brick is de toon van The Brothers Bloom erg luchtig gehouden. Buiten de twee broers om zijn het vooral de ietwat aparte personages die de boventoon voeren en de cast speelt de rollen dan ook met enige passende nonchalance. De gebroeders Bloom worden gespeeld door Adrien Brody en Mark Ruffalo. Brody neemt met zijn droopy uitstraling uiteraard Bloom voor zijn rekening. Voor de steenrijke Penelope werd gekozen voor Rachel Weisz, die weinig moeite lijkt te hebben om belachelijk naïef te zijn, maar toch charmant over te komen. Langzaam maar zeker weet Bloom dan ook niet meer zo zeker of zijn gespeelde verliefdheid op Penelope wel echt gespeeld is. De belangrijkste bijrollen worden gespeeld door Rinko Kikuchi als Bang Bang, explosievenexpert in het team van de broers, Robbie Coltrane als concurrend collega en Maximilian Schell als Diamond Dog, ooit hun leraar maar nu de grootste vijand van de broers die maar al te graag wraak wil nemen voor het uitsteken van zijn oog. Al lijkt hij zich eigenlijk best goed te vermaken met zijn piraten uiterlijk.

The Brothers Bloom is misschien niet zo sterk als Johnsons Brick, maar het is gelukkig wel een aardige film die zijn vermaak vooral moet hebben van de niet al te serieuze toon, de cast en het oplichten van zijn personages en kijkers.

Label: A-Film Releasedatum: 28 mei 2009
Kijkwijzer: Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.