Prinses Diana - 10 jaar na haar dood
Princess Diana dies in Paris crash
Diana, Princess of Wales, has died after a car crash in Paris. She was taken to hospital in the early hours of Sunday morning where surgeons tried for two hours to save her life but she died at 03:00 hours
Zo opende de BBC tien jaar geleden, lady Di was niet meer.
Diana Frances Spencer werd geboren op 1 juli 1961 in Park House. Diana had eigenlijk de langverwachte zoon moeten worden voor de Spencers. Ze hadden al twee dochters, Sarah en Jane, maar een zoon kon het Grafelijke geslacht Spencer voortzetten. Ze waren zo teleurgesteld dat het een meisje was, dat Diana zelfs een paar dagen naamloos door het leven ging. Haar ouders hadden vaak ruzie, en in 1968 gingen zij dan ook scheiden.
In 1980, toen ze 19 jaar oud was, werd ze opgemerkt door de Prins van Wales, Prins Charles, die haar uitnodigde voor een polowedstrijd. Een romance begon, en het stel verloofde zich een jaar later. Zij trouwden op 29 juli 1981 onder grote publieke belangstelling in de St Paul's Cathedral in Londen. Een waar sprookjeshuwelijk was het. In maanden na hun huwelijk had Diana het moeilijk, door spanning en stress leed ze aan boulimia.
Begin jaren negentig liep het huwelijk op de klippen, en hoewel het koppel al in 1992 uit elkaar ging, werd de scheiding na vele affaires van Diana en Charles en de onthulling van de Camilla-tape, (waarin Charles bekende dat hij Camilla's tampon zou willen zijn) pas officieel in 1996. In die vier jaar hielden ze de schijn op dat alles goed ging. Diana zou gewoon koningin worden als Charles de troon besteeg. Maar de liefde was al jaren verdwenen.
Diana kreeg twee kinderen: William in 1982, en Harry in 1984. Aan het eind van de jaren tachtig kreeg ze steeds meer bekendheid door haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. In 1995 ontving ze de Humanitarian of the Year award.
Na een romantisch diner met haar vriend, Dodi al-Fayed, in een chique hotel, reed het stel naar de villa van Dodi in het westen van Parijs. Achtervolgd door zeker zeven fotografen op motoren en scooters, reden zij met een snelheid van rond de 100 km per uur de smalle tunnel in bij Pont de l'Alma vlakbij de Eiffeltoren, waar een maximumsnelheid van 50 km per uur geldt. Volgens ooggetuigen verloor de chauffeur de macht over het stuur, waarna de auto frontaal op een betonnen paal reed en vervolgens met een enorme vaart tegen de tunnelwand sloeg. Door de geweldige klap was er niets meer over van de voorkant van de auto.
Dodi, de 42-jarige zoon van miljardair en Harrods-eigenaar Mohamed al-Fayed, en de chauffeur, een medewerker van het hotel, waren op slag dood. Een lijfwacht kon met zware verwondingen uit het wrak worden gehaald. Prinses Diana werd eveneens met zwaar letsel uit het wrak bevrijd waarna ambulance-personeel haar reanimeerde. Toen haar toestand verslechterde werd zij met spoed overgebracht naar de intensive care-afdeling van het Pitié Salpêtrière ziekenhuis in het zuiden van Parijs.
Daar werd ze geopereerd aan een scheur in haar hart, tijdens de operatie overleed ze na een hartstilstand door de hevige inwendige bloedingen.
De chirurgen konden haar niet reanimeren. Ze had ernstige beschadigingen in haar borstholte en mogelijk ook nog hersenletsel.
Na een emotionele rouwdienst in Westminster Abbey, werd Diana begraven op een eiland in het Oval Lake op het landgoed Althorp House, waar ze haar jeugd doorbracht. Langs de route die de rouwauto met de kist van Diana aflegde stonden naar schatting drie miljoen mensen. Typerend voor de uitvaart is de betrokkenheid van het Engelse volk, iedereen langs de route applaudisseerde en wierp bloemen naar de auto toen deze langs reed. Bij Buckingham Palace was het een grote bloemenzee, naar schatting lagen daar meer dan een miljoen bloemen voor de prinses.
Na onderzoek van de Franse politie bleek dat de dood van Diana een ongeluk was. Niet iedereen nam daar genoegen mee en dacht aan een complot . Ook Mohamed al-Fayed, de vader van Dodi, heeft Britse inlichtingenofficieren ervan beschuldigd dat ze zijn zoon en Diana hebben vermoord. Ook heeft hij gesuggereerd dat prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, achter de zogenaamde moord zat. Hij deed dat volgens Al-Fayed omdat Diana zwanger was en het Britse koningshuis niet wilde dat ze een kind zou hebben met een islamitische vader.
In december 2006 werd een nieuw onderzoek gedaan, daaruit bleek dat het toch echt een ongeluk was en dat de chauffeur van Diana en Dodi te veel gedronken had. Bewijs van een complot werd niet gevonden.
Diana is vandaag de dag nog steeds een voorbeeld voor iedereen die zich in wil zetten voor het goede doel en dan voornamelijk Afrika. Zij liet de wereld zien dat er meer in haar zat dan alleen haar schoonheid, wie weet wat ze nog voor de wereld had kunnen betekenen als ze niet was gestorven daar in die tunnel....
Na haar dood is een fonds op gezet, The Diana, Princess of Wales Memorial Fund. Dit fonds zet het humanitaire werk van Diana voort. Het steunt projecten over de hele wereld, en zetten zich in voor een wereld waar de rechten van de minder bedeelden gerespecteerd worden.