Boek: Willem Thies - Toendra

In De Sandwich-reeks is onder redactie van Gerrit Komrij een nieuwe dichtbundel uitgebracht. De dichtbundels die in deze reeks verschijnen, zijn veelal bundels van onbekende debuterende of vergeten dichters. In vijf jaar tijd wil Gerrit Komrij in deze reeks twintig nummers uitbrengen. Deze review gaat over De Sandwichreeks nr. 11, van Willem Thies met de titel Toendra.De onmacht van Michelangelo
De wind neemt happen van het gras.
Iemand legt bloemen op een onbemand graf.
Een wit kind wuift met een wijde arm
en begint stil te zingen.
Een reepje stof hangt omlaag
van de stomp van een tak.
De wind haalt zijn hand door het gras.
Tandeloze kam.
Een bij harpoeneert mijn arm
en verliest lijf en leven.
Zoals eenieder die tot in de kern
tracht door te dringen,
in de huid steken blijft.
Er is een steen die men niet vormen kan naar zijn hand.
ę Willem Thies, 2006
Dichter Willem Thies (1973) studeerde geschiedenis te Groningen. Hij woont en werkt in Amsterdam. Thies was medeoprichter van het literair punkrocktijdschrift Zeroxat en redacteur van en schrijver voor cultureel jongerenmagazine Simpel. Een groot aantal gedichten verscheen eerder in: Passionate, De Tweede Ronde, De Brakke Hond, Nymph, De Academische Boekengids, Krakatau en The Polranny Times. Toendra is zijn debuut.

Gedichten vind ik wel leuk om te lezen, alleen het zoeken naar een diepere betekenis is moeilijk. Wat heeft de schrijver met een enkel gedicht willen zeggen? Hoe moet ik deze tekst opvatten? Het is meer dat gedichten je op een bepaald punt kunnen raken en je bijblijven. Dat is eigenlijk juist wat ik mooi vind aan de gedichten, je geeft er toch zelf een betekenis aan.

De gedichten in de bundel zijn lekker vlot geschreven. Toen ik begon te lezen in de bundel, kon ik er al uit afleiden dat de dichter een jong iemand was. Het zijn moderne gedichten die een jong publiek als hier op FOK! waarschijnlijk wel aan kunnen spreken. De thema's die in de dichtbundel voor komen zijn de liefde, oorlog, dood en seks. In veel van de gedichten staan wapens centraal en is ook de rode lijn door het boek. Het lijkt alsof de schrijver de teksten heeft neergeschreven zonder ook maar een enkele emotie te laten zien. De gedichten zijn geschreven in de ik-vorm, een jongen, en eenieder kan die ik zijn.

Als je van gedichten houdt is dit wel een leuk boekje om aan je verzameling toe te voegen. Mij heeft het ertoe aangezet weer eens wat vaker dichtbundels te lezen. Deze bundel is voor ge´nteresseerden in gedichten wel degelijk een aanrader.
Uitgever: Uitgeverij 521 ISBN: 90 499 7016 8 Pagina's: 43
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!