Theater: Martijn Oosterhuis - Van huis uit

Martijn Oosterhuis doet al sinds 1994 Cabaret en stand-up comedy, hij was onder andere te zien op Lowlands, het Crossing Border festival en het Mundial Festival in Tilburg. In 1997 won hij de persoonlijkheidsprijs van Camaretten, tevens won hij als eerste Nederlandse deelnemer de vierde prijs bij 'So you think you're funny'. Dit is het grootste internationale stand-up comedy festival van Europa. In 2002 ging hij de theaters rond met zijn eerste soloprogramma 'Echt', sinds september 2005 voert hij zijn huidige show 'Van Huis Uit' op. In 2004 werkte hij ook een seizoen mee aan de LAMA's en via 2GOTV, een televisiekanaal via je mobiele telefoon, kan je te allen tijde genieten van een stukje Martijn Oosterhuis.

© Martijn Oosterhuis | Fotograaf: Dorine Henning


Het is niet voor iedereen weggelegd om als stand-upper een goede avondvullende show te maken, maar Martijn Oosterhuis maakt het niets uit of zijn show nu vijftien minuten of twee keer drie kwartier met pauze duurt. Hij lult de tijd op een geweldige manier vol en je zult je als toeschouwer je geen moment vervelen. De variëteit aan grappen is ook goed, de ene keer is het een flauwe woordgrap en meteen daarna heb je weer een verhaal van een paar minuten met een geweldige clou.



In 'Van Huis Uit' gaat Oosterhuis in op de vraag waarom hij als kakker nooit een gangsta rapper zal worden en hoe moeilijk het was om als tandartszoon op te groeien. Dit laatste speelt een rode draad in de show en wordt vanuit allerhande hoeken benaderd. Vooral het feit dat zijn vader een praktijk aan huis had heeft een grote invloed gehad op zijn leven zo blijkt uit de show. Hij maakt op grootse manier duidelijk dat je er als rapper goed mee weg komt als je in een Bentley rondrijdt die voorzien is van de nodige bling bling terwijl je als kale kakker meteen wordt aangezien voor Pim Fortuyn.

Martijn Oosterhuis is iemand bij wie het niet uitmaakt hoe je hem ziet tijdens dubbelcabaret, cabarestafette, zijn avondvullend programma of zelfs in een club waar hij even het podium opduikt. Het is in zijn show duidelijk dat hij uit de stand-up comedy komt. Dit is geen minpunt maar juist positief, komt er een opmerking uit de zaal dan straft hij dit genadeloos af. Qua niveau zit hij net onder een Lebbis, Eric van Sauers of Javier Guzman, maar af en toe schiet hij er bovenuit.

Er zit maar een nadeel aan Martijn Oosterhuis en dat is het feit dat ik hem niet eerder gezien heb. Mocht hij komend seizoen in een theater staan bij mij in de buurt dan zal ik er zeker kaartjes voor gaan kopen.

Meer informatie over Martijn Oosterhuis kan je vinden op zijn website, www.martijnoosterhuis.nl, tevens staat daarop een speellijst. Hij speelt nog tot eind mei in verschillende theaters door heel Nederland.



Organisator: Mojo Theater productions Seizoen: 2005-2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!