Film: Polar Express: zombies op de Noordpool

Geloof jij in de Kerstman? De hoofdpersoon uit The Polar Express ook niet en wordt daarom meegenomen in een trein naar de Noordpool. De film maakt gebruik van nieuwe animatietechnieken. Helaas overtuigt The Polar Express geen moment. Al zullen de kids zich niet vervelen.

Het verhaal

Een jongen die verder naamloos blijft gelooft niet in de Kerstman. Maar om 23.55 verschijnt er een trein in de straat die hem meeneemt richting Noordpool. Er zitten nog meer kids in de trein. Zo is er een irritant joch dat alles beter weet, een negerin die zich gedraagt als een oud wijf en een zielig kind dat nog noooooit een cadeau heeft gekregen. De conducteur lijkt verdacht veel op Tom Hanks.
Ze gaan richting de Noordpool om de Kerstman te ontmoeten. Maar onderweg gaat er van alles mis. Zullen ze nog wel voor middernacht bij de kindervriend aankomen? En bestaat de Kerstman eigenlijk wel echt?

 Polar
Het boek met de tekeningen is een wereldwijd succes.


De film

The Polar Express is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Chris van Allsburg dat slechts 32 pagina’s beslaat en wereldwijd 5 miljoen keer over de toonbank ging. De kracht van het boek zijn de prachtige olieverftekeningen. Die wilde regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Cast Away) graag naar het witte doek vertalen. Dus een echte film kon het niet worden. Uiteindelijk werd gekozen voor een nieuwe animatietechniek, waarbij Hanks met honderden electroden op zijn lichaam de bewegingen van vijf personen voordeed, waaronder de conducteur en het jongetje, waarna alles in de computer werd bewerkt.

 Polar
Tom Hanks speelt vijf rollen die in de pc werden bewerkt.


Helaas moet ik zeggen dat het resultaat ronduit bedroevend is. Vooral de kinderen bewegen beroerd en hun gezichtsuitdrukkingen zijn emotieloos. Ze lopen rond als zombies met holle ogen en hun gezicht staat strak van de botox. Het lijkt werkelijk nergens op.

Het verhaal is zo dun als het treinkaartje dat Hanks knipt, maar dat is niet echt een probleem. Maar het moraal (geloof, ook al zie je niets) ligt er zo suikerzoet bovenop dat je spontaan gaatjes krijgt tijdens het kijken van Polar Express. Twee slechte liedjes doen de rest.
Het grootste gedeelte gaat trouwens over de reis zelf, waarbij van alles misgaat: de trein ontspoort, komt bijna onder het ijs terecht, etcetera etcetera. Gek genoeg is dit juist het leukste van de film: het is net een achtbaanrit.

 Polar
De animaties van de kinderen zien er nŪet uit.


Conslusie

The Polar Express is in veel opzichten een misser. Voor volwassenen vaak saai en de animaties zijn tenenkrommend slecht. Voor kinderen die minder eisen stellen aan films is het echter prima te doen. Er valt veel voor hen te zien. De achtbaanrit van de trein en de mooie achtergronden zorgen alle leeftijden net voldoende afleiding dat je uiteindelijk toch met een goed gevoel de zaal verlaat.

Voor de volwassenen heeft Robert Zemeckis overigens nog een leuk spelletje bedacht. In The Polar Express zitten verwijzingen naar al zijn films. Ik herkende Back to the Future 3, What Lies Beneath en Forrest Gump. Die laatste verwijzing zorgt zelfs voor de leukste scŤne uit de hele film.

Score: 6-

GenreAnimatie
Lengte90 minuten
RegieRobert Zemeckis
CastTom Hanks, Tom Hanks, Michael Jeter, Tom Hanks e.a.
Releasedatum The Polar Express draait nu in de bioscoop (NL/OV)
OfficiŽle siteThe Polar Express
Kijkwijzer