CD: Dead Prez - RBG

Dead Prez zal een hoop mensen niks zeggen, maar daar komt binnenkort waarschijnlijk wel verandering in. Hun debuutalbum “Let’s Get Free” uit 2000 toonde aan dat dit tweetal uit Miami heel wat in z’n mars had. Sticman en M-1 brachten een kritische politieke boodschap op vriendelijk klinkende beats. Waar anderen steeds meer gingen opscheppen over hun geld en juwelen, had Dead Prez het over onderdrukking en ongelijkheid.

In datzelfde jaar kwamen er nog twee albums uit die eenzelfde soort boodschap verkondigden. Dilated Peoples kwamen met “The Platform” en The Black Eyed Peas brachten “Bridging The Gap” uit. Het leek erop dat een nieuwe groep zelfbewuste groep jonge rappers een nieuwe beweging in gang zou zetten, maar tot op heden is dat niet geheel gelukt.

deadprez2


Eind vorig jaar verscheen “Elephunk” van The Black Eyed Peas en die bleken een compleet andere kant opgegaan te zijn. Er werd samengewerkt met Justin Timberlake en de kritische klanken leken verdwenen. Niet veel later verschenen er her en der geruchten dat Dead Prez eenzelfde kant op zou gaan. De albumtitel werd bekend; RBG oftewel Revolutionary But Gangsta en bij een special van MTV werd het album vermeld in een rijtje met 50Cent, R. Kelly en Baby. Nou heb ik weinig tegen de muziek van die personen, zolang ik er maar niet naar hoef te luisteren. Dus enigszins benauwd stopte ik de cd in mijn cd-speler.