CD: Normaal - Blues eLPee + 4 Nije Nrs

Eigenlijk was het de bedoeling om dit stukje geheel in stijl in het Achterhoeks te schrijven. Maar helaas, ik kom uit een ander stukje periferie van Nederland, en ook babblefish is nog niet zo goed afgestemd op Lochem en omstreken. Maar wellicht is een AchterhØker zo vriendelijk om even een vertaling hieronder te zetten. Dit naar aanleiding van de nije CD van Normaal. Of hoe Blues vrolijk kan zijn.



De eerste akkoorden zijn knapperig en knisperig. Scherp en met de vinger omhoog. Om één bier te bestellen vanzelfsprekend, we zijn begonnen. Het spettert van het doek af, een goed begin is inderdaad het halve werk. Normaal is voor deze gelegenheid wat uitgebreid met onder meer Roel Spanjers (Hammond en alles wat toetsen heeft), en een blazersectie(tje). Spanjers is samen met Normaal en Gabriël Peeters verantwoordelijk voor de productie, en dat staat dus garant voor warme soulvolle klanken. Spanjers, en vooral Peeters deden het eerder in en met talloze bands zoals J.W. Roy, Smalltown Romeos en talloze projecten met Eric van Dijsseldonck, om maar wat vaderlandse helden te noemen (nou ja, Knegselse/Veldhovense/Eindhovense helden dan...). Wat ik niet wist dat Spanjers een regelmatige begeleider van met name projectjes van Jovink was. En Gabriël Peeters duikt tegenwoordig overal op, niet zonder reden.

Door deze mix van mensen is Blues eLPee niet een strikte blues schijf. Het heeft wel het hartzeer, bijvoorbeeld van de man die maar blijft wachten op zijn heftig verlangde cajun food, terwijl het water uit z'n mond loopt ('Wat duurt dat lang'), maar het album zeurt nooit. Ook in de rij met trek voor tien kun je met plezier staan, klagend en al. Het is gedeelde blues, soul en rock, in dat weer in allerlei stijlen. Mede daardoor luistert het prettig.

Wat bovendien erg goed werkt op deze cd is dat de zang gedeeld wordt door meerdere personen dan Benny Joling alleen. Het maakt de nummers net wat afwisselender, en vergroot trouwens ook het respect voor Joling. Fysieke ongemakken of niet ('HØken Blues', nee, Joling bunt geen achttien meer), de man heeft een partij energie in z'n stem. Vol vuur en emotie. Hij kan zich op Blues eLPee mooi afzetten tegen de rest van de zang.

Kortom, Normaal zal met deze schijf ongetwijfeld geen hoge ogen gooien in Chicago, maar het is gewoon een leuke warme enthousiaste afwisselende schijf met een overdaad aan lol en inzet. En dat hoor je eraan af.

Natuurlijk is deze Blues eLPee ook als grote zwarte vinyl schijf te bestellen via de webzijde van Normaal. En wat het helemaal hØkend maakt, is dat deze ook te bestellen met een platenspeler. Gek maar geniaal.

Voor hardcore Normaal liefhebbers nog een tip trouwens. Onlangs is bij de VPRO (!) een bijzondere uitgave uitgekomen, met opnamen van Normaal uit midden jaren '70 (yep, da's meer dan dertig jaar geleden (!!) ), Normaal: Live - de VPRO sessies. Binnenkort dus een nije review? Of schrijf er zelf één, in het Achterhoeks of het Thai mag ook, via de reviewsubmit of op het FOK!forum.


Label: Flow Records Releasedatum: juni 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.