DiRT 5
Codemasters bood FOK! de mogelijkheid om een compacte preview build van DiRT 5 uit te proberen. De rally-franchise komt in oktober dit jaar terug met een vonkelnieuw deel voor pc, PlayStation 4 en Xbox One, en is uiteraard 'next-gen ready'.
DiRT 5 gaat volgens Codemasters weer terug naar de DiRT-basis. Nadat rallyliefhebbers kennis hebben kunnen maken met Dirt Rally en Dirt Rally 2.0, die in respectievelijk 2015 en 2019 uitkwamen, wordt DiRT 5 weer meer zoals het geliefde DiRT 2 was. Het wordt misschien allemaal wel een beetje ingewikkeld met al die versies maar om het even heel simpel te stellen: waar de twee uitstapjes Dirt Rally en Dirt Rally 2.0 veel meer focus hadden op realistische rallysimulatie, ligt de nadruk bij de 'gewone' DiRT-titels op gewoon plezier en arcade racing.
Ontwikkelaar Codemasters had de previewsessie behoorlijk zorgvuldig voorbereid. Zo kregen we eerst een uitgebreide digitale presentatie via Discord, waarin verschillende medewerkers van de Britse gamestudio de inhoud en opzet van het spel uitlegden. Er was een mogelijkheid om via tekst of stem (indirect) vragen te stellen aan de ontwikkelaars over zaken als het weersysteem, multiplayermogelijkheden en uiteraard de auto's. De demo zelf, hoewel flink uitgekleed, gaf een goede inkijk in wat de game qua mogelijkheden te bieden heeft: denk aan klassieke rallyraces met auto's uit de categorieën 80's, 90's en moderne bolides, of zelfs de echte classics van weleer.
Ook zijn de veerkrachtige buggies terug, net als de stadium trucks en ruige rock crawlers om extra onherbergzaam terrein te trotseren. Racen kan op verschillende point-to-point tracks, Nascar-achtige parkoersen of op ijscircuits (ice racing) in tien verschillende locaties over de hele wereld, zoals Brazilië, China en Kaapstad. Je kunt je voorstellen dat de klimaatomstandigheden tussen deze locaties behoorlijk verschillen, maar het leuke is dat Codemasters per locatie de vier seizoenen dynamisch introduceert: zo kun je ice racing in een New Yorkse zomer wel vergeten, totdat de boel enkele maanden later compleet dichtgevroren is. Winterse sneeuwstormen teisteren je zicht juist weer wanneer je in de decembermaanden moet racen op locaties als de Lofoten-eilanden in Noorwegen.
Een leuk feitje over DiRT 5 is dat bekende stemacteurs de spelers begeleiden in de carrièremodus, zo doet Troy Baker (bekend als Joel in The Last of Us en Booker DeWitt in Bioshock Infinite) de stem van Alex Janicek, een energiek fictief personage dat tekst en uitleg geeft tijdens de rally campaign. Nolan North (onder andere bekend als Nathan Drake in Uncharted en Ghost in Destiny) spreekt de stem in van ene Bruno Durand, je aartsrivaal in de carreer mode. Codemasters lijkt met de carrièremodus echt te mikken op een verhaalgedreven ervaring, waarin spelers niet per se een lineaire reis door verschillende kampioenschappen afleggen, maar daarbinnen juist de vrijheid hebben om de disciplines te kiezen die ze leuk vinden.
Maar hoe speelt de game dan eigenlijk? Welnu, voor een 'filthy racing casual' zoals ik rijdt het gewoonweg heerlijk. DiRT 3 en Dirt Rally konden mij niet erg bekoren, maar DiRT 2 heb ik volledig kapotgespeeld op mijn toenmalige Xbox 360 en dit vijfde deel lijkt daar ontzettend op, zowel qua gameplay als qua look & feel. Na letterlijk een paar minuten rijden had ik de mechanics weer onder de knie en drifte ik met verstand op nul op sierlijke wijze door de modderige bochten van de bijzonder fraai vormgegeven circuits. Helaas had ik geen racestuur en pedalen voorhanden, maar gelukkig is de Steam support voor Dualshock- en Xbox One-controllers controllers dik in orde dus dat was een kwestie van aansluiten en gaan. Hoewel Codemasters ons met de aanbevolen systeemeisen een allerminst bescheiden GTX 1080 adviseerden, lukte het mijn vier jaar oude 1070 om prima mee te komen op een zeer acceptabele framerate. Dat is op zich opmerkelijk aangezien het Discord-kanaal van Codemasters waar feedback gegeven kon worden behoorlijk vol liep met mensen die slechtere prestaties zagen met betere hardware. Qua optimalisatie lijkt er dus nog wel werk aan de winkel.
Ook op het gebied van multiplayer zijn de vooruitzichten goed. DiRT 5 ondersteunt local multiplayer tot 4 spelers in split screen en de career mode kan in co-op gespeeld worden zodat je samen vanaf de bank de game door kunt spelen. Verder hebben we helaas nog geen online competitive kunnen testen. Deze en meer aspecten van de game worden op een later moment nog voor release onder de loep genomen.
DiRT 5 is een heerlijke racegame voor de casual racer, zeer eenvoudig om in te stappen als beginner maar belooft toch ook de nodige uitdaging te kunnen bieden voor gevorderden. Dat zal qua moeilijkheidsgraad niet zo ver gaan als een Dirt Rally of Asetto Corsa, maar met de mogelijkheid om de nodige rijhulpmiddelen uit te schakelen en het opschroeven van de vijandelijke rijvaardigheid kunnen spelers het zichzelf nog behoorlijk pittig maken. Bovendien heeft Codemasters meteen vanaf de start al aangegeven dat er groot ingezet gaat worden op post-release content, dus spelers kunnen nadat het spel is uitgekomen nog een lange tijd rekenen op updates en uitbreidingen.
Afgelopen mei konden we tijdens het Xbox 2020-evenement ook al een korte indruk krijgen van DiRT 5 en toen werd bekendgemaakt dat de game compleet next-gen ready is: voor de Xbox Series X die eind dit jaar uitkomt is DiRT 5 een "Smart Delivery"-titel wat betekent dat wanneer je de game bijvoorbeeld koopt op release (9 oktober), je automatisch een update krijgt als je later dit jaar de nieuwe Xbox-console koopt, vergelijkbaar met hoe games 'enhanced' werden ten tijde van de Xbox One X. Ook is aangegeven dat de Series X-versie van DiRT 5 120Hz ondersteunt. DiRT 5 verschijnt op 9 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.