Apex Legends: Arsenal

Op negen mei staat liefhebbers van Apex Legends een substantiële update te wachten. met Apex Legends: Arsenal krijgen we een nieuwe legend voorgeschoteld, komt er een fikse update voor World's Edge, wordt er een nieuw mechanisme genaamd 'Weapon Mastery' geïntroduceerd en is de schietbaan flink uitgebreid. In een virtueel persevenement kreeg FOK! alvast een voorpoefje van de content die seizoen 17 met zich meebrengt.

Nieuwe legends zijn altijd tof, vooral als ze foefjes in huis hebben die de potentie hebben om de meta op te schudden. Het nieuwe personage Ballistic is met 63 jaar niet meer de jongste maar uiteraard staat hij zijn mannetje als nieuwe toevoeging voor de assault class. Dat doet hij allereerst met een bijzondere passive skill genaamd Sling, waarmee een derde wapenslot wordt geopend. Op dit derde, 'offhand' wapen voor in de sling kunnen weliswaar geen attachments worden gemonteerd, maar switchen naar een derde wapen wanneer de munitie op is voor wapen 1 en 2 zal in veel 1v1's een interessante gamechanger kunnen worden.

De tactical ability van Ballistic heet Whistler, waarbij hij met zijn linkerhand een pistool tevoorschijn haalt dat een projectiel afschiet waardoor het wapen van vijanden overhit. Zodra spelers geraakt worden door de Whistler en ze schieten, dan zal het wapen vrij vlot overhitten en daarmee ook tijdelijk onklaar gemaakt terwijl de speler schade lijdt. Als ultimate kan Ballistic zijn Tempest activeren, waarmee hij een tijdelijke buff geeft aan nabije teammates en zichzelf, die zorgt voor snellere reloads, oneindig munitie, hogere rensnelheid en tenslotte krijgt Ballistic zelf tijdelijk een Gold-variant van zijn sling-wapen. Check de character trailer hieronder voor de abilities in actie.

World's Edge, de map die samen met Olympus meestal als fan-favorite wordt aangewezen, heeft ook een aardige update gekregen. Zo zijn de centraal gelegen en onwijs hectische zones Fragment West en East flink opgekalefaterd; de vervallen flats en ruïnes hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe POI genaamd Monument. Monument bevat behalve een boel nieuwe mogelijkheden voor verticale matpartijen ook een interessante inboedel, er zijn namelijk allerlei lore-gerelateerde dingen te ontdekken, met bijvoorbeeld oude designs uit eerdere ontwikkelstadia van de game. Het is een soort hommage aan het dev team van Apex Legends, waarbij uiteraard ook gedacht is aan leveldesign, met een diepe bunker en een torenhoog sniper nest bovenin.

Dan is er nog Weapon Mastery, een nieuwe mechanic om wapens te kunnen levelen. De beloningen hiervoor zijn cosmetisch, maar het kan toch zorgen voor een beetje extra of nieuw gevoel van vooruitgang naast het gewone levelen van je account. Bovendien verschijnt er voor iedere 20 levels een specifieke weapon trial om je 'mastery' met dat specifieke wapen te testen. Je krijgt er onder andere gegarandeerde legendary skins voor terug, maar ook lifetime performance trackers die leuk kunnen zijn om je bedrevenheid met je favoriete schietijzer te bekijken.

Verder is de firing range beoorlijk over de kop gegaan. Waar we in het verleden eigenlijk alleen maar een beetje op stilstaande borden konden schieten zijn er nu veel meer mogelijkheden om te oefenen. Zo is het nu mogelijk om 1v1 duels te oefenen, kun je tegen bewegende (en customizable) combat dummies knokken (al dan niet met eventuele vrienden) die daadwerkelijk terugschieten en is er een heuse agility course aanwezig om je parcoursskills te verbeteren. Niet verkeerd om even stressloos wat zaken uit te proberen.

Ook een paar subtiele toevoegingen vinden we in het alom geprezen ping-systeem van Apex Legends. Zo is er nu een optie om een locatie als 'Avoid' te markeren om je teammates ervoor te behoeden om daar vooral niet te gaan looten. Daarnaast kun je nu een waarschuwing plaatsen waar je (vijandelijke) geluiden hebt gehoord (heard enemy here) en is er een regroup here ping, om bijvoorbeeld op een centrale plek terug te trekken of te hergroeperen. Misschien nog wel interessanter zijn de extra ping-opties wanneer je gedowned bent (Help! en Enemy healing!), om net even wat meer te doen te hebben wanneer je weer eens te vroeg gestrekt ging en je op je nog overeind staande teamgenoten moet rekenen. 

Tenslotte nog een survival item die wel eens voor behoorlijk wat opschudding kan gaan zorgen: de mobiele Evac Tower. Een nieuw skydive is meestal de beste manier voor een aanzienlijke herpositionering omdat bijvoorbeeld in je huidige locatie alles al leeggetrokken is, maar net wanneer je hem het meest nodig hebt is deze vaak niet voorhanden. De Evac Tower neem je dus mee, gewoon te vinden in loot bins of op de grond, en zet je in wanneer dat nodig is. Enkele nadelen kleven er ook aan, zo kan hij vrij eenvoudig vernietigd worden en zal de toren op den duur ook uit zichzelf weer verdwijnen als je er niet snel genoeg in klimt. Het duurt ook even voordat deze compleet gedeployed is, wat vanzelfsprekend in veel gevallen een gevaarlijke periode is gezien de aandacht die je trekt met het lanceren van een grote heteluchtballon.

Respawn en EA laten met de Apex Legends: Arsenal-update in ieder geval zien dat ze nog plenty ideeën en motivatie hebben om de game net weer even wat verder te verfijnen, met kleine quality-of-life-verbeteringen maar ook impactvolle nieuwe abilities om de mogelijk vastgeroeste meta weer enigszins uit te dagen en het speelveld een andere dynamiek te geven. Op negen mei verschijnt de update met de launch van seizoen 17, voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC en Nintendo Switch.