Apex Legends: Legacy

Op 4 mei is het nieuwe seizoen voor Apex Legends gestart en daarmee wordt meteen de grootste update tot nu toe geïntroduceerd. De mega-update, Gedoopt Apex Legends: Legacy, brengt een heleboel vernieuwingen met als meest opvallende de nieuwe Arenas-modus. Ook maakt een vonkelnieuwe legend haar opwacht: de vliegende moordmachine Valkyrie.

Onze vrienden van Respawn Entertainment hebben flink aan de weg getimmerd. Het was voor mij persoonlijk sowieso alweer even geleden sinds ik de voortreffelijke battle royale shooter had opgestart, maar met de Legacy-update op de aftrap van seizoen 9 is er genoeg reden om opnieuw in het spel te duiken. Veruit de opvallendste toevoeging is de Arenas Mode, een 3v3 team deathmatch gamemodus waarin je op nieuwe, kleinschalige maps het met elkaar uitvecht.

Met Arenas breekt Apex Legends min of meer met de battle royale-traditie, tot nu toe de enige spelmodus in de game. Hoewel battle royale natuurlijk gewoon blijft bestaan is het interessant om de Apex-personages in een team deathmatch setting te zien. Elementen uit populaire TDM-games zijn aanwezig in Arenas, zoals een "spawn room" waar je met je teamgenoten je tactieken kunt bespreken terwijl je wapens, items en vaardigheden aanschaft, vergelijkbaar met bijvoorbeeld CS:GO. Aankopen doe je met behulp van crafting-materialen; een bescheiden hoeveelheid krijg je in standaard in je schoot geworpen, de rest zal je moeten verdienen aan de hand van je vaardigheden c.q. oppikken in verschillende canisters verspreid over de map. 

Na de welbekende "buy phase" gaan de teams elkaar te lijf op één van de custom maps die zijn inbegrepen in Arenas. Deze maps zijn gebaseerd op bestaande BR-locaties zoals World's Edge en Kings Canyon, maar bieden een afgekaderde, symmetrische omgeving zodat er bijna non-stop actie is. Verstoppen is niet echt een optie, de meeste potjes komen in de praktijk neer op hectische run-and-gun praktijken. Voorgenoemde twee maps zitten standaard in de roulatie, met daarnaast nog 3 extra gebieden die iedere twee week afwisselend te spelen zijn. Daarmee komt het toaal aantal maps voor Arenas dus op 5.

De voorwaarden om te winnen in Arenas zijn opvallend: je moet ten minste drie rondes gewonnen hebben én twee punten voorlopen op het vijandelijke team. Als jouw team drie potten weet te winnen en de tegenstander pakt er slechts nul of één, dan heb je gewonnen. Mocht je drie rondes hebben gewonnen en de tegenstander heeft er twee of ook drie, dan duurt de match voort. 3-2 of 4-3 biedt geen overwinning; 4-2 of 5-3 wel. Wanneer twee teams aan elkaar gewaagd zijn en het volhouden tot de negende ronde (oftewel 4-4), dan kickt de sudden death in. Wie de negende pot wint, wint de game.

Arenas is een heerlijke afwisseling van Battle Royale om aan je skills te werken. Je kunt beter en sneller anticiperen en je tactieken aanpassen op de vijand omdat je steeds tegen dezelfde personages en spelers vecht, en daarnaast is er weinig ruimte om stiekem vanaf de zijlijn twee vechtende teams te bestoken, het is echt head-to-head gedurende de negen potjes. Vanuit de community bestond er al langer een wens naar andere gamemodi om de toffe Legends op een andere manier uit de verf te laten komen, en dat is met Arenas zeker gelukt. Vooralsnog is er geen ranked modus maar de ontwikkelaars hebben aangegeven dat dat wel in de pijplijn zit.

De andere grootse bijkomstigheid in de Legacy-update is de introductie van legend Valkyrie. Deze jonge, VTOL-aangestuurde meid heeft een interessant achtergrondverhaal. Ze was de dochter van één van de Titan-piloten uit Titanfall 2, waarmee weer een leuk linkje gelegd is naar Respawns andere toffe franchise. 

Valkyrie kan voor een bepaalde tijd in de lucht vertoeven en daarmee een aanzienlijk deel van de omgeving in kaart brengen voor haar teamgenoten. Vliegen doe je met een beperkte hoeveelheid brandstof die langzaam weer automatisch bijgevuld wordt. Het is dus behoorlijk vergelijkbaar met een bepaalde, raketschietende chick uit die andere populaire online shooter... Met Valkyrie kun je dus met behendig spel de vijanden vanaf hoog bestoken of observeren vanuit unieke gezichtspunten. Net als Pharah in Overwatch blijft het rondvliegen een gevaarlijke bezigheid omdat je behoorlijk 'exposed' bent in de lucht. Ook hier geldt weer het oude motto, easy to learn, hard to master. Het is in ieder geval érg leuk om met de VTOLs te spelen, al is het maar om het looten en exploren wat veelzijdiger te maken. Overigens nog wel belangrijk om te merken dat ze niet kan schieten tijdens het vliegen, en bij het landen is er een korte maar mogelijk bepalende vertraging tot je je wapens weer kunt gebruiken.

Qua arsenaal zien we een aantal voorspelbare maar zeer effectieve foefjes. Valkyrie kan gebruikmaken van een 'missile swarm', een reeks mini-rakketten die over een aanzienlijk gebied schade aanrichten en vijanden desoriënteren. Als ultimate heeft ze de Skyward Dive, een razendsnelle, verticale lancering de lucht in waarbij teamgenoten kunnen aanhaken om mee te vliegen en in essentie iedereen weer kan 'redeployen'. Valkyrie kan tijdens het vliegen ook meteen automatisch vijanden in kaart brengen, deze worden dan kort gemarkeerd met een groen driehoekje voor jou en de rest van je team. 

Ook nieuw in seizoen 9 is de Bocek Bow, een dodelijk accurate compoundboog die een aantal boeiende eigenschappen heeft. Zo is de schade en vuursnelheid afhankelijk van hoe ver je de boog spant. Daarnaast zijn er een paar unieke hop-ups beschikbaar voor de Bocek Bow: de Deadeyes Tempo is veruit de leukste. Met Deadeyes Tempo kun je je schietsnelheid drastisch verhogen door in een bepaald patroon te schieten.Dit vergt veel oefening maar kan buitengewoon effectief zijn als je je de 'sweet spot' eigen weet te maken.

De andere hop-up is Shatter Caps, zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee je boog soort-van laten fungeren als shotgun; in plaats van één pijl schiet je een gefragmenteerde 'blast' die schade aanbrengt over een groter vlak. De boog kan verder uitgerust worden met enkele scopes zoals verschillende HCOGs en 2-3x variable Holo. Belangrijk te vermelden is dat je behoorlijk snel door je pijlen heen bent, maar gelukkig zijn ze herbruikbaar. Na een schermutseling doe je er dus goed aan om nog even de lijken bij langs te gaan.

Het is heerlijk om weer terug te keren naar Apex Legends na een pauze van een half jaar. Met de Legacy-update brengen EA en Respawn een boel nieuwe dingen ter tafel die de game echt nieuw leven inblazen zodat zelfs de mensen die wellicht een beetje Apex-moe waren geraakt weer met enthousiasme de game op kunnen starten. Overigens is er sinds mensen los kunnen met seizoen 9 al wel de nodige serverproblematiek ontstaan, wat weliswaar vervelend is maar wel in het voordeel spreekt van de populariteit van de game in het algemeen en de Legacy-update in het bijzonder. 

Gespeeld op PC. Apex Legends is een free-to-play titel beschikbaar voor Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/Series X|S en Nintendo Switch.