1 op de 5 tot 10 pubers vapet, moet vapen helemaal verboden worden?

Vapen is door de zoete smaken steeds populairder bij jongeren vanaf 12 jaar, ook op schoolpleinen. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat pubers hierdoor ook overstappen naar tabakssigaretten. Moet vapen verboden worden?

Vapen ( @diana.grytsku on Freepik)
Vapen (@diana.grytsku on Freepik)

“Een groot deel van de jongeren die vapen, rookt ook tabakssigaretten. Dat is zorgelijk. We zagen dat nog niet eerder zo duidelijk in Nederlandse cijfers.” Dat zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut over de nieuwe cijfers over jeugdroken die het instituut eerder deze maand publiceerde. Daaruit blijkt dat 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) in het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69 procent van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten.

In eerdere onderzoeken was over het gebruik van e-sigaretten mogelijk sprake van een vertekend beeld, omdat het in de vraagstelling alleen over e-sigaretten ging, terwijl jongeren die alleen kennen als vapes. In het nieuwe onderzoek is de vraagstelling daarop aangepast. En nu blijkt dat 10 procent van de 12-14-jarigen in het voorgaande jaar een e-sigaret of vape gebruikte. In de groep 15-17-jarigen was dat al 23 procent. Daaronder waren 13 procent maandelijkse en bijna 3 procent dagelijkse e-sigaretgebruikers.

1208 stemmen , laatste: 20-10-2023, 15:55