Australische huisspin steeds vaker gezien in Nederland

De Australische huisspin (Badumna longinqua), afkomstig uit Australië, heeft zich voor het eerst gevestigd in Nederland. Deze soort staat bekend om haar voorkeur voor stedelijke gebieden en leeft vaak dicht bij menselijke bebouwing, zoals in tuinen en gebouwen. Hoewel de spin eerder waargenomen werd in onder andere Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en verschillende Europese landen, lijkt ze nu ook vaste voet aan de grond te hebben in Nederland. Waarnemingen van deze spin zijn recent gemeld in Zevenhoven, Almere en Uithoorn.

De eerste bevestigde waarneming in Nederland vond plaats in oktober 2021. Sindsdien is de spin steeds vaker gezien, vooral in de buurt van bedrijven die goederen importeren, zoals planten en bomen. De meest recente waarnemingen wijzen erop dat de spin zich aan het uitbreiden is, met meerdere gesignaleerde exemplaren in onder andere Ede en opnieuw in Almere. Onderzoekers vermoeden dat de Australische huisspin zich mogelijk snel verder zal verspreiden via de import van plantgoed, net zoals dat in andere landen gebeurde.

De Australische huisspin is herkenbaar aan haar bijzondere web, dat een chaotisch patroon van draden vertoont, in tegenstelling tot de meer gestructureerde webben van andere spinsoorten. De spin zelf leeft meestal in een holletje achterin haar web en komt alleen tevoorschijn bij het vangen van prooien. Omdat ze mogelijk een concurrent kan worden voor inheemse soorten, wordt het belangrijk geacht om de verspreiding van deze spin goed te monitoren. Het publiek wordt daarom opgeroepen om waarnemingen te melden.