FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 augustus 2024

Uitslagen eredivisie zaterdag

FC Twente heeft op de tweede speeldag in de eredivisie punten laten liggen tegen Sparta Rotterdam. In de laatste minuut maakte Tobias Lauritsen met het hoofd de 1-1.

FC Twente - Sparta Rotterdam 1-1
In een zeer matige eerste helft kwamen beide ploegen amper toe aan kansen en stond het 45 minuten 0-0. Na rust kwam FC Twente beter voor de dag en kreeg ook een aantal kansen om de score te openen. Carel Eiting was met een afstandsschot dichtbij. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 1-0 vanuit een penalty, die werd benut door Sem Steijn. Toch moesten de punten gedeeld worden in Enschede. Lauritsen was al meermaals dichtbij een doelpunt geweest, maar in de slotminuut kopte de spits de 1-1 binnen.

SC Heerenveen - FC Utrecht 1-1
Utrecht kwam na drie minuten al op voorsprong dankzij Ole Romeny. De ploeg van Ron Jans leek ook snel op 0-2 te komen, maar een doelpunt van Paxten Aaronson werd afgekeurd. Desondanks leek Heerenveen op weg naar de tweede nederlaag, maar vlak voor tijd zorgde Jacob Trenskow voor de gelijkmaker.

AZ - NEC 1-0
AZ heeft ook de tweede competitiewedstrijd gewonnen. Dankzij een vroege vrije trap van Sven Mijnans kwamen de Alkmaarders in eigen huis op voorsprong. Gedurende de wedstrijd was AZ beter dan NEC, maar kwam het niet tot meer doelpunten. NEC stelde teleur en werd pas halverwege de tweede helft gevaarlijk.

RKC - FC Groningen 1-2
Het gepromoveerde FC Groningen kent een uitstekende start van de eredivisie. Nadat het vorige week al won van NAC Breda won het zaterdag met 1-2 van RKC. De Groningers kregen genoeg kansen tegen RKC en na elf minuten kwam het ook op voorsprong in Waalwijk dankzij Jorg Schreuders. Thom van Bergen belslite een kwartier voor de tijd de wedstrijd door de 0-2 binnen te schieten. RKC deed nog wel wat terug dankzij Richard van der Venne, maar verder kwamen de Waalwijkers niet.

McNulty wint openingstijdrit Vuelta

Brandon McNulty is de eerste leider in de Ronde van Spanje. De 26-jarige Amerikaan won in Portugal de openingstijdrit met twee seconden voorsprong op de verrassende Mathias Vacek. Wout van Aert werd derde in de tijdrit van twaalf kilometer.

De Vuelta a Espana begon in Portugal met een tijdrit van twaalf kilometer met start in Lissabon en aankomst in Oeiras. Edoardo Affini moest vroeg van start en de Italiaan van Visma-Lease a Bike zette al vroeg een scherpe tijdrit neer. Hij deed over de twaalf kilometer 12 minuten en 43 seconden en mocht even hopen op de winst en dus ook de rode leiderstrui.

De hoop groeide meer toen Joshua Tarling net niet aan de tijd kwam van Affini. De Europees kampioen kwam een kwart van een seconde te kort op de Italiaan. Maar vrij snel daarna werd de tijd van Affini alsnog verbeterd door Vacek. De Tsjech klokte een nieuwe toptijd en was vijf seconden sneller.

Vacek zag zijn tijd nog verbeterd worden door McNulty. De Amerikaans kampioen dook er met twee seconden onderdoor en voor McNulty was het afwachten op Van Aert. De Belg had na het enige tussenpunt nog de snelste tijd, maar gaf te veel toe in het slot en werd uiteindelijk derde achter McNulty en Vacek.

Results powered by FirstCycling.com

Zorgen over inzet journalisten door AIVD en MIVD

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en minister Brekelmans van Defensie weigeren inzicht te geven in het aantal journalisten dat door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD wordt ingezet. Dit blijkt uit hun antwoord op Kamervragen van FvD-Kamerlid Van Houwelingen. Hij wilde weten hoeveel journalisten jaarlijks worden gerekruteerd en hoeveel er momenteel actief zijn voor de diensten. De bewindslieden benadrukken echter dat ze vanwege geheimhoudingsplicht geen informatie kunnen delen over hun werkwijze en het aantal betrokken journalisten. Ze wijzen erop dat bronbescherming een topprioriteit is en dat het delen van details de veiligheid van agenten in gevaar kan brengen.

De kwestie kwam aan het licht nadat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) twee rapporten publiceerde over de inzet van journalisten door de AIVD en MIVD. Hoewel de commissie geen bewijs vond dat journalisten onder druk worden gezet, uitte ze wel zorgen over de risico's die deze rol met zich meebrengt. Er is volgens de CTIVD te weinig aandacht voor de unieke positie van journalisten in de samenleving en de extra gevaren die hun samenwerking met inlichtingendiensten kan opleveren.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), heeft zijn zorgen geuit over de onduidelijkheid rond deze praktijken. Hij stelt dat het gebrek aan transparantie de beroepsgroep schaadt, omdat het onduidelijk blijft of het gaat om enkele gevallen of om een wijdverbreide praktijk. Bruning pleit voor strengere regels en roept journalisten op om zich te houden aan de ethische codes die stellen dat ze nooit mogen dienen als verlengstuk van politie of veiligheidsdiensten.

De ministers blijven echter bij hun standpunt dat het in sommige gevallen noodzakelijk kan zijn voor de nationale veiligheid om journalisten als agent in te zetten. Zij wijzen er wederom op dat de wettelijke geheimhouding hen belemmert om verdere details te verstrekken. Het voorstel van Van Houwelingen om een lijst met de namen van betrokken journalisten te verstrekken, werd dan ook resoluut afgewezen.

Zijn journalisten een verlengstuk van de inlichtingendiensten? (Afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)
Zijn journalisten een verlengstuk van de inlichtingendiensten? (Afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)

Ghekiere soleert naar ritzege in Tour de France, Vos zeker van groen

Justine Ghekiere heeft de zevende etappe van de Tour de France voor de vrouwen gewonnen. De Belgische was de sterkste vanuit een kopgroep. Ook Marianne Vos maakte deel uit van de kopgroep en de leider in het puntenklassement pakte de volle buit bij de tussensprint en is zeker van de groene trui.

Vandaag stond de eerste bergrit in de Tour de France Femmes met aankomst op Le Grand-Bornand op het programma. Vijf gecategoriseerde beklimmingen lagen er onderweg en na de eerste beklimming van de dag ontstond er een kopgroep van zes met daarbij Vos. De Nederlandse pakte onderweg de tussensprint mee en doordat Charlotte Kool onderweg opgaf is Vos zeker van de groene trui als ze zondag zal finishen.

Ook bolletjesdrager Ghekiere zat mee in de kopgroep die een mooie voorsprong namen op het peloton, waarna de Belgische met nog dertien kilometer de rest van de kopgroep achter zich liet. Ghekiere reed vervolgens solo naar de finish en boekte haar belangrijkste zege uit haar carriere.

In het peloton was het vooral een strijd tussen Demi Vollering en Kasia Niewiadoma. Vollering probeerde het meerdere malen, maar steeds zat de Poolse aan het wiel van de Nederlandse. Aan de finish werd Vollering derde wel derde en pakte daarmee vier seconden terug op Niewiadoma. De achterstand is nog wel altijd ruim één minuut in het voordeel van de Poolse.

Results powered by FirstCycling.com

Opnieuw steekpartij in azc Budel: bewoner gewond, verdachte aangehouden

Bij een steekpartij op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel is vrijdagnacht een 34-jarige bewoner gewond geraakt. Het incident vond plaats na een ruzie tussen het slachtoffer en een 24-jarige medebewoner. De politie was snel ter plaatse met meerdere eenheden en kon de verdachte direct aanhouden. Het slachtoffer liep verschillende verwondingen op en werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

De politie heeft de verdachte vastgezet en doet verder onderzoek naar de aanleiding van de ruzie en de precieze toedracht van het incident. Hoewel de situatie inmiddels onder controle is, heerst er onrust onder de bewoners van het azc. Het centrum in Budel is vaker in het nieuws vanwege geweldsincidenten, wat leidt tot toenemende zorgen bij omwonenden en betrokken instanties.

De steekpartij van afgelopen nacht is niet het eerste gewelddadige incident in dit azc. In juni werden er ook al twee mannen neergestoken tijdens een conflict tussen bewoners. Bij dat incident raakten een 28-jarige en een 34-jarige man dusdanig gewond dat ook zij naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Een derde betrokkene hield er lichte verwondingen aan over, maar hoefde niet medisch behandeld te worden.

Deze reeks van geweldsincidenten in korte tijd roept vragen op over de veiligheidssituatie binnen het azc. Zowel de politie als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benadrukken dat zij nauw samenwerken om escalaties te voorkomen, maar het blijft een uitdaging om conflicten tussen bewoners tijdig in de kiem te smoren.

Acteurs gaming-industrie pleiten voor betere bescherming bij expliciete scènes

Acteurs die werkzaam zijn in de game-industrie delen hun verontrusting over het gebrek aan transparantie bij opnames van expliciete scènes. Zij vertellen dat ze regelmatig geconfronteerd worden met intieme of gewelddadige scènes zonder voorafgaande waarschuwing. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een actrice die pas op de opnamedag te horen kreeg dat ze een verkrachtingsscène moest uitvoeren. Dit gebrek aan communicatie leidt vaak tot gevoelens van onveiligheid en ongemak op de set.

Jessica Jefferies, een voormalig motion capture-actrice en nu casting director, benadrukt de ernst van het probleem. Zij herinnert zich een specifieke situatie waarin zij onverwacht werd gevraagd om een gewelddadige en seksueel expliciete scène op te nemen. Ze weigerde, en hoewel haar zorgen uiteindelijk werden gehoord, blijft het incident voor haar een bewijs dat performers vooraf op de hoogte moeten worden gebracht van dergelijke scènes. "Er mogen geen verrassingen zijn als het gaat om dit soort gevoelige content," stelt Jefferies.

Om de situatie te verbeteren, heeft de vakbond Equity richtlijnen opgesteld. Deze omvatten onder andere het tijdig verstrekken van scripts en scènebeschrijvingen, het inzetten van een intimititeitscoördinator en de mogelijkheid voor acteurs om te verzoeken om een gesloten set. Volgens Jefferies zijn deze maatregelen niet bedoeld om creatieve grenzen te beperken, maar juist om betere werkomstandigheden te creëren. Ze merkt op dat steeds meer studio’s openstaan voor dergelijke verbeteringen, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties van de acteurs.

Ook andere acteurs in de game-industrie delen vergelijkbare ervaringen. Een stemactrice, die anoniem wil blijven, vertelt hoe zij onvoorbereid in een seksueel expliciete scène belandde. Omringd door mannelijke technici voelde ze zich uiterst ongemakkelijk, maar durfde ze niet te weigeren uit angst om haar reputatie in de industrie te schaden. Dit soort situaties benadrukt volgens haar de noodzaak voor meer transparantie en respect binnen de gamewereld.

Naast expliciete scènes zijn er in de richtlijnen ook afspraken gemaakt over het beperken van NDA's, het waarborgen van veiligheid tijdens motion capture-opnames en het beschermen van artiesten tegen schadelijke stembelastingen. De game-industrie lijkt langzaam stappen in de goede richting te zetten, maar er blijft werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat performers zich veilig en gewaardeerd voelen op de set.

Koppel voert plan om 18-jarige te verkrachten uit

Een persoonlijke trainer en zijn partner zijn veroordeeld voor de verkrachting van een 18-jarige cliënt na wekenlange manipulatie en planning. James Owen (55) en Ellen Rae (52) nodigden het slachtoffer uit in hun huis in Salisbury, waar ze haar met drankjes bedwelmden voordat Owen haar verkrachtte en Rae haar seksueel misbruikte in hun jacuzzi.

De aanval vond plaats in februari 2021 en kwam na weken van voorbereidingen door het koppel. Uit tekstberichten tussen de twee bleek hun sinistere voornemens, waarin ze hun eerdere aanvallen op het slachtoffer bespraken en verdere plannen maakten voor misbruik. Tijdens het proces bleek dat Owen het slachtoffer eerder al had aangerand tijdens trainingssessies in zijn huis. Hij deed dit onder het mom van noodzakelijke aanrakingen voor de oefeningen.

Op vrijdag werd Owen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor verkrachting, seksuele aanranding en samenzwering tot het plegen van seksuele aanranding. Rae kreeg een celstraf van twee jaar voor haar rol in de misdaden.

De zaak, die werd behandeld in Winchester Crown Court, onthulde dat het koppel de jonge vrouw naar hun huis lokte voor een 'Valentijnsdiner'. Ze gaven haar een hartvormige tepelpiercing en drongen erop aan dat ze deze zou passen. Toen ze zich steeds ongemakkelijker voelde, belde ze huilend een vriend vanuit de badkamer. Voordat ze kon worden opgehaald, werd ze door het koppel naar de jacuzzi gestuurd, waar de aanval plaatsvond.

James Owen en Ellen Rae
James Owen en Ellen Rae

Waarom borsten moeten wiebelen zonder beha

De discussie rond het wel of niet dragen van een BH is al decennia aan de gang, waarbij vaak wordt beweerd dat een BH noodzakelijk is om rugklachten te voorkomen en borsten stevig te houden. Toch lijkt er steeds meer bewijs te zijn dat het laten ‘wiebelen’ van borsten juist een positief effect heeft op de gezondheid. Borstweefseltherapeut Claudia van het Kaar, schrijfster van het boek 'BOOBs', pleit er zelfs voor om het dagelijks dragen van een BH opnieuw te overwegen.

Van het Kaar stelt dat veel vrouwen zich zodra ze thuiskomen direct ontdoen van hun BH, maar dat het dragen van een BH buiten de deur nog steeds de norm is. Dit komt vooral doordat grote borsten zonder ondersteuning sneller bewegen, wat voor veel vrouwen ongemakkelijk kan zijn, zowel op de werkvloer als op straat. Ook speelt het gewicht van grotere borsten een rol, waardoor vrouwen vaak voor een BH kiezen om wrijving en warmte te minimaliseren.

Toch zijn die bewegingen van de borsten juist gezond, volgens Van het Kaar. Ze stelt dat onze maatschappij niet is ingericht op het laten wiebelen van borsten en dat niet-wiebelen de norm is geworden, mede doordat borsten vaak geseksualiseerd worden door ze vooral te verbergen. Borsten die een beetje heen en weer bewegen, helpen echter bij een betere doorstroming van lymfevocht, wat essentieel is voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Fysiotherapeut Monique Velt bevestigt dit standpunt en benadrukt dat het natuurlijk is om zonder BH rond te lopen. "De oermens liep ook niet in een bh," legt ze uit. "Door natuurlijke bewegingen worden lymfebanen, die zich net onder de huid bevinden, gestimuleerd. BH-bandjes knellen deze banen af, waardoor de afvoer van afvalstoffen wordt belemmerd." Dit kan juist schadelijk zijn voor de gezondheid van de borsten.

Daarnaast zijn er andere factoren die de vorm en stevigheid van borsten beïnvloeden, zoals roken en crashdiëten. Nicotine breekt het elastine in bindweefsel af, waardoor de elasticiteit van de huid verloren gaat en borsten eerder gaan hangen. Ook plotseling gewichtsverlies kan leiden tot een verlies van volume en vorm, waarbij het onzeker is of borsten ooit hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen.

Hoewel borsten door natuurlijke veroudering uiteindelijk zullen gaan hangen, is het dragen van een BH geen wondermiddel om dit proces te vertragen. Sterker nog, door borsten meer vrijheid te geven, kan de gezondheid van het weefsel juist verbeteren. Misschien is het tijd om de norm te verschuiven en het dragen van een BH niet langer als een vereiste te zien, maar de boel voortaan gewoon flink te laten wiebelen. Lekker gezond.

#braless
#braless

Australische huisspin steeds vaker gezien in Nederland

De Australische huisspin (Badumna longinqua), afkomstig uit Australië, heeft zich voor het eerst gevestigd in Nederland. Deze soort staat bekend om haar voorkeur voor stedelijke gebieden en leeft vaak dicht bij menselijke bebouwing, zoals in tuinen en gebouwen. Hoewel de spin eerder waargenomen werd in onder andere Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en verschillende Europese landen, lijkt ze nu ook vaste voet aan de grond te hebben in Nederland. Waarnemingen van deze spin zijn recent gemeld in Zevenhoven, Almere en Uithoorn.

De eerste bevestigde waarneming in Nederland vond plaats in oktober 2021. Sindsdien is de spin steeds vaker gezien, vooral in de buurt van bedrijven die goederen importeren, zoals planten en bomen. De meest recente waarnemingen wijzen erop dat de spin zich aan het uitbreiden is, met meerdere gesignaleerde exemplaren in onder andere Ede en opnieuw in Almere. Onderzoekers vermoeden dat de Australische huisspin zich mogelijk snel verder zal verspreiden via de import van plantgoed, net zoals dat in andere landen gebeurde.

De Australische huisspin is herkenbaar aan haar bijzondere web, dat een chaotisch patroon van draden vertoont, in tegenstelling tot de meer gestructureerde webben van andere spinsoorten. De spin zelf leeft meestal in een holletje achterin haar web en komt alleen tevoorschijn bij het vangen van prooien. Omdat ze mogelijk een concurrent kan worden voor inheemse soorten, wordt het belangrijk geacht om de verspreiding van deze spin goed te monitoren. Het publiek wordt daarom opgeroepen om waarnemingen te melden.

Zo zorgen zachte banden voor gezondheidsproblemen

Wist je dat jouw rijgedrag invloed heeft op niet alleen je auto, maar ook op het milieu en je gezondheid? Milieuwetenschapper Pieter Jan Kole van de Open Universiteit legt in deze video uit dat de fijnstof die van je rubberen autobanden afkomt, invloed heeft op je gezondheid. Zo kan de fijnstof in het ergste geval zelfs leiden tot vroegtijdige dood. Pieter Jan geeft in deze video tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je minder vaak naar de garage moet, maar ook dat je gezondheid minder snel achteruitgaat.

00 Waarom leven we langer als jij je banden oppompt?

0:14 Fijnstof door autobanden

0:35 Autobanden slijten 

1:27 Problemen door fijnstof

2:43 Hoe verminder je autobanden slijtage?

Met dank aan UniversiteitvanNederland 

Oekraïne blaast met Himars belangrijke verkeersbrug op in regio Koersk

De Oekraïense luchtmacht zegt dat het een strategisch belangrijke verkeersbrug in de Koersk-regio  heeft vernietigd met behulp van Himars-artillerie. Rusland gebruikte deze brug om zijn soldaten te bevoorraden.

Russische militaire bloggers zeiden dat de vernietiging van de verkeersbrug over de rivier de Seym de Russische aanvoer dwong tot het maken van een gevaarlijke omweg. "Als (wanneer) de vijand erin slaagt alle goede oversteekplaatsen te vernietigen, zal het de hele groep Russische strijdkrachten in het district Glushkovo afsnijden", postte het Russische Telegram-kanaal Military Observer.

Rusland had eerder gemeld dat de brug, die al dagen onder vuur lag van Oekraïense troepen, was verwoest. Dit betekent dat een belangrijke aanvoerroute voor Russische troepen niet langer beschikbaar zal zijn. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Oekraïne ervan westerse wapens te gebruiken, waaronder Amerikaanse Himars-raketten.

De Washington Post meldt ook een nieuwe opmars naar Russisch grondgebied. In de regio Belgorod is de Oekraïense aanval vastgelopen in het grensgebied.

De Duitse ambassadeur in Moskou, graaf Lambsdorff, vertelde de ‘generaal-Anzeiger’ uit Bonn dat de opmars van Oekraïne Rusland nerveus maakt. Het was een “onaangename verrassing” voor de Russen.

Wat gebeurt er met Mikael (11) nu Faber en Raad van State nee hebben gezegd?

Eind juli besloot de Raad van State dat de 11-jarige Mikael en zijn moeder Gohar uitgezet moeten worden naar Armenië. Inmiddels is er een solidariteitsmars georganiseerd en spraken burgemeester Halsema en meerdere politici zich uit voor Mikael. Maar minister Faber en premier Schoof zeiden niets meer voor hem te kunnen doen. Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) moeten Mikael en zijn moeder voor 27 augustus vrijwillig het land verlaten. Zo meldt AT5. 

Mikael = Mokum stond vorige week in grote letters op een protestbord tijdens de solidariteitsdemonstratie om de 11-jarige Mikael een hart onder de riem te steken. Inmiddels lijkt de kans dat Mikael in Amsterdam mag blijven wonen steeds kleiner te worden. Wat staat er nu te gebeuren? 

Carolus Grütters, onderzoeker migratierecht aan de Radboud Universiteit, vertelt hoe zo'n procedure in elkaar steekt: "De hoogste rechter heeft gezegd dat de minister Mikael en zijn moeder geen verblijfsvergunning hoeft te geven. Na zo'n uitspraak schakelt de IND de Dienst terugkeer en Vertrek (DTenV) in", legt hij uit. "Strikt genomen hebben Mikael en Gohar dan 28 dagen de tijd om zelfstandig te vertrekken. De Raad van State deed op 30 juli uitspraak dus dat betekent dat ze uiterlijk 27 augustus in het vliegtuig naar Armenië moeten zitten.  Mocht dat niet zo zijn, dan wordt er een gedwongen vertrek geregeld."

Gedwongen vertrek
Een woordvoerder van het Ministerie van Asiel en Migratie, waar de DTenV onder valt, legt uit hoe zo'n gedwongen vertrek eruit ziet. "Eerst volgen er een aantal gesprekken waarin wij alles uitleggen aan het gezin. Dan wordt er ook een vlucht geboekt. In de meeste gevallen werken gezinnen daaraan mee."

Logischerwijs zijn er ook gezinnen die niet vrijwillig meewerken aan een terugkeer. "Mensen die niet mee willen, worden opgevangen in een detentiecentrum in Rotterdam. Vervolgens word je onder toezicht en begeleiding van twee mensen van de marechaussee op het vliegtuig gezet. Die gaan dan met je mee het vliegtuig in tot het moment dat je in het land van bestemming bent. Je begrijpt dat dat een minder prettige manier van reizen is", vertelt hij.

De woordvoerder benadrukt dat wanneer een gezin echt onderduikt er geen actieve zoektocht in gang wordt gezet. "Wanneer zoiets gebeurt, moet je niet voor je zien dat er een soort klopjacht volgt. Dat doen wij niet. Mensen kunnen best lang onder de radar blijven. Maar vaak komt er een moment dat je in aanraking komt met instanties en zo komen wij dan in contact."

Lili en Howick
Het komt vaker voor dat gezinnen nadat ze slecht nieuws hebben gehad toch onderduiken. Dat zagen we bijvoorbeeld in 2018 bij de slepende uitzettingszaak van Lili en Howick die ook moesten vertrekken naar Armenië. Uit angst te worden uitgezet, doken zij toen onder. Uiteindelijk gebruikte toenmalig staatssecretaris Mark Harbers zijn discretionaire bevoegdheid. Dat is de mogelijkheid om in bepaalde schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. 

Grütters: "Die zaak heeft vooral een algehele verontwaardiging aangewakkerd. De staatssecretaris was het daarna spuugzat om publiekelijk verantwoordelijk gesteld te worden voor zogenaamde zielige verhalen van kinderen. Daarna is de mogelijkheid van de staatssecretaris ingeperkt. In de wandelgangen zeggen mensen dat die discretionaire bevoegdheid is afgeschaft, maar dat is onjuist. Er is wel degelijk een bevoegdheid. Het heeft te maken met politieke wil."

Desondanks heeft Minister Faber (PVV)  meerdere keren verteld niets te kunnen doen voor Mikael en zijn moeder. PVV-leider Geert Wilders twitterde daarover: "Eindelijk een minister met een rechte rug!" Een woordvoerder van minister Faber vertelt dinsdag dat haar standpunt ongewijzigd is. Ook minister-president Schoof noemde de situatie van Mikael en zijn moeder ingewikkeld en ongemakkelijk. 

Vorige week liep Martin Veger, juridisch adviseur bij Defence for Children, mee met de solidariteitsmars. "De minister wil niets doen", vertelt hij, "natuurlijk kan ze wat doen. Ze is politiek verantwoordelijk. Ze is de baas van de IND. Als zij wil biedt het beleid en de wet haar alle ruimte een andere oplossing te vinden in deze zaak", aldus Vegter.

Welke opties hebben Mikael en Gohar nog?
Volgens Grütters zijn er een aantal gevallen zoals Mikael die alsnog een verblijfsvergunning hebben gekregen. "De uitzetting is zeker te voorkomen", is Martin Vegter van Defence for Children van mening. "Maar voor nu is alles heel onzeker. We blijven hem helpen tot het uiterste. Wij zijn juristen dus kijken nu naar juridische mogelijkheden.  Als er meer over te vertellen valt, zullen we dat doen. Maar voor nu kan dat nog niet", vertelt hij. Hij roept - net als burgemeester Halsema- vooral de minister op om haar bevoegdheden te gebruiken. 

Grütters legt uit dat er nog een sprankje hoop bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg ligt. "Je zou nog naar het EHRM kunnen. Het duurt dan weer een aantal jaren voor die uitspraak er is. Het zou kunnen dat Mikael dan inmiddels achttien jaar is en een aanspraak zouden kunnen maken op een werk of studie-visum. Zo ging dat destijds ook met Mauro Manuel. Het is onwaarschijnlijk, maar in theorie zou dat kunnen."

Guy Loyson, goede vriend van de familie, kan nog weinig zeggen over de stappen die zij gaan nemen. "We zijn alles aan het onderzoeken wat er nog mogelijk is. Juridisch en publicitair vooral", vertelt hij. "Vertrek is geen optie. Dus we zoeken naar alternatieven."

Vuelta: Etappe 1 - Tijdrijden in Portugal

Het is alweer tijd voor de Vuelta a España, de derde en laatste grote ronde van het wielerjaar. De Gran Salida vindt zaterdagmiddag plaats en voor de vijfde keer gebeurt dat buiten Spanje, maar dit keer wel op het Iberisch schiereiland: we gaan van start in Lissabon.

De renners krijgen zaterdag een 12 kilometer lange tijdrit voorgeschoteld. Daarbij vertrekt men vanuit Lissabon en wordt er langs de kust naar het westen gereden, met de finish in Oeiras. Hier en daar gaat het een paar meter wat omhoog, maar schokkend is het geenszins, de renners die 'm graag op de grote plaat leggen kunnen knallen.

Voor een zeer uitgebreide voorbeschouwing van de route en natuurlijk ook de Vuelta in het algemeen verwijzen we weer graag naar het FOK!forum, hier om precies te zijn. Verder niet onbelangrijk: wie gaat wanneer van start? Luis Angel Maté is om 17.23 uur de eerste die er aan mag beginnen, Wout van Aert is om 20.18 uur juist de laatste.

De eerste echt grote favoriet voor de ritwinst zal Joshua Tarling zijn, hij rolt om 19.32 uur van het startpodium. Stefan Küng volgt om 20.08 uur, Primoz Roglic om 20.12 uur - voor een meer uitgebreide lijst van de Nederlanders en favorieten kun je hier terecht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Beachduo's Van de Velde/Immers en Luini/Varenhorst in kwartfinales thuis-EK

Op het Europees kampioenschap beachvolleybal in Apeldoorn, Arnhem en Den Haag begint zo langzamerhand duidelijk te worden wie er kans maken op de titel. Vier duo's bij de vrouwen zijn nog over, bij de mannen zijn er nog acht duo's in de race, waaronder twee uit Nederland.

Mannen
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen begonnen de dag in de tussenronde en boekten een overwinning op de Italianen Gianluca Dal Corso en Marco Viscovich: 21-17, 19-21, 18-16. In een Nederlands onderonsje waren olympiërs Stefan Boermans en Yorick de Groot met 21-14, 21-15 te sterk voor Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk.

Dan de achtste finales, wat met een 18-21, 21-14, 15-11 nederlaag tegen landgenoten Steven van de Velde en Matthew Immers het eindstation werd voor Brouwer en Meeuwsen. Niet alleen op het EK, maar in hun carrière: de 36-jarige Meeuwsen stopt met de sport, Brouwer denkt er nog over na, maar na veertien jaar en onder meer een wereldtitel en olymisch brons eindigt het voor het voormalige topduo.

Boermans en De Groot gingen ook onderuit: de verliezend olympisch finalisten, Nils Ehlers en Clemens Wickler uit Duitsland, waren met 21-16, 21-15 te sterk. Nog een tweede Nederlandse duo schopte het wél tot de kwartfinales: Leon Luini en Christiaan Varenhorst wonnen in Arnhem met 21-16, 22-20 van de Oostenrijkers Timo Hammarberg en Philipp Waller.

De kwartfinales worden zaterdagmiddag gespeeld in Arnhem (Luini/Varenhorst) en Den Haag (Van de Velde/Immers).

Vrouwen
Bij de vrouwen was het tijd voor de achtste finales, met twee Nederlandse duo's. Katja Stam en Raïsa Schoon wonnen van het Oekraïnse duo Maryna Hladun/Tetiana Lazarenko, waar ze in de groepsfase nog van verloren: 21-18, 21-17. Het doek viel voor Kirsten Bröring en Emi van Driel, die met 19-21, 13-21 van het Tsjechische duo Barbora Hermannova/Marie-Sara Stochlova verloren.

De vrouwen werkten ook de kwartfinales af en daarin viel het doek voor Stam en Schoon: Esmee Böbner en Zoé Vergé-Dépré uit Zwitserland waren met 19-21, 18-21 te sterk. Bij de vrouwen worden zaterdag de halve finales en finales gespeeld, allemaal in Den Haag.

Stagiair opgesloten in leeuwenverblijf Belfast Zoo

In de Belfast Zoo in Ierland is een stagiair per ongeluk opgesloten in het leeuwenverblijf. Volgens een woordvoerder betrof het een persoon ouder dan 18 jaar die aanwezig was "in het kader van een trainingsprogramma". De stagiar werd per ongeluk door een van de dierenverzorgers ingesloten. Belfast City Council heeft laten weten dat de veiligheid van medewerkers, bezoekers en dieren topprioriteit is, en dat het incident grondig wordt onderzocht.

Het voorval heeft veel aandacht gekregen, zowel van lokale als nationale instanties. Zo is ook de British and Irish Association of Zoos and Aquariums op de hoogte gebracht, en zij zullen samenwerken met de dierentuin tijdens het onderzoek. Daarnaast is de zaak gemeld bij de Health and Safety Executive.

Het leeuwenverblijf van Belfast Zoo herbergt een groep Barbarijse leeuwen, waaronder de mannelijke leeuw Qays en de twee vrouwtjes Fidda en Theibba. Deze soort staat bekend als een van de grootste leeuwensubsoorten, met een gewicht tot 230 kilogram. De dierentuin heeft benadrukt dat ze het incident uiterst serieus nemen en dat er momenteel geen verdere informatie wordt vrijgegeven zolang het onderzoek loopt.

FOK! Wat een weer: wat motregen, verder overwegend droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het in het zuidoosten bewolkt met plaatselijk regen. Elders is het droog met zonnige perioden. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Misschien valt er in het zuidoosten eerst nog wat lichte regen, maar verder blijft het droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 23°C. Er staat weinig wind. Op het strand gaat er een zwakke tot matige wind van zee waaien.

Vanavond zijn er perioden met zon, in het zuidoosten raakt het weer bewolkt en in de Limburgse heuvels kan wat regen vallen. Er staat weinig wind.

Vannacht kan het in het (uiterste) zuidoosten regenen. Elders blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15°C. Er staat weinig wind.(Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)
Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Israëlische kolonisten overvallen Palestijns dorp Westelijke Jordaanoever, 1 dode

Meer dan 100 extremistische Israëlische kolonisten plunderden donderdagavond een Palestijns dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever, staken hierbij auto's in brand en doodden minstens één persoon, een ander raakte ernstig gewond.

De aanval, die sterk is veroordeeld door het kantoor van de Israëlische premier, evenals door de VS en andere bondgenoten, werd uitgevoerd door tientallen plunderende Israëlische jongeren, velen gemaskerd. Ze staken die huizen en voertuigen in brand met molotovcocktails. Er werd hierbij ook geschoten en met stenen gegooid.

De aanval vond plaats na zonsondergang. Dramatische beelden hiervan werden op social media gedeeld. Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit zei dat een 23-jarige Palestijn, genaamd Rasheed Seda, werd gedood en dat een andere Palestijnse burger ernstig gewond raakte door de "kogels van de kolonisten."

Massale vechtpartij in Turks parlement

Vrijdag brak er een massale vechtpartij uit in het Turkse parlement, waarbij rivaliserende politici elkaar voor het spreekgestoelte van de voorzitter klappen uitdeelden. De rel begon toen Ahmet Şık, een parlementslid van de Arbeiderspartij van Turkije (TIP), de leden van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan beledigde.

Zijn verbale aanval, uitgesproken vanaf het spreekgestoelte van de voorzitter, leidde tot een woedende reactie van een groep parlementsleden van de AK-partij. Ze bestormden het podium, waarbij een parlementslid de heer Sik sloeg en hem op de grond smeet. Sik reageerde door om zich heen te slaan, waarna er een massale vechtpartij uitbrak waarbij ongeveer 40 parlementsleden betrokken waren.

Vicevoorzitter Bekir Bozdag werd gedwongen de zitting 15 minuten te onderbreken terwijl de orde werd hersteld. Minstens twee parlementsleden van de oppositie raakten lichtgewond bij de matpartij.

Het gevecht vond plaats tijdens een buitengewone parlementaire zitting die was bijeengeroepen om de status van Can Atalay te bespreken, het TIP-parlementslid dat een gevangenisstraf van 18 jaar uitzit voor "het helpen bij een poging om de Turkse regering omver te werpen".

TIP is een linkse oppositiepartij die de rechten van het Koerdische volk krachtig steunt, terwijl AK de regeringspartij van president Erdogan is. Atalay, 48, werd in 2022 veroordeeld, maar werd vorig jaar, terwijl hij nog in de gevangenis zat, gekozen tot parlementslid voor Tip.

Zijn gevangenschap is door Amnesty International omschreven als een "grove onrechtvaardigheid" en de mensenrechten organisatie heeft opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating. In januari 2024 ontnam het parlement Atalay zijn zetel, ondanks een uitspraak van het Constitutionele Hof van Turkije dat de zetelontneming had verboden. Het parlement is normaal gesproken tot 1 oktober in zomerreces, maar oppositiepartijen dwongen tot de buitengewone zitting om de status van Atalay te bespreken.

Opnieuw Amsterdammer (19) aangehouden in zaak Vlaardingse loodgieter

De politie heeft opnieuw een Amsterdammer opgepakt in het onderzoek naar het achterlaten van explosieven bij het huis van de overleden Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen. Het gaat dit keer om een 19-jarige man. Zo meldt AT5. 

De Amsterdammer wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding. Hij werd vrijdagmiddag aangehouden en zit voorlopig nog vast.

Tuin
Woensdagochtend werden er twee explosieven gevonden in de tuin van de woning van Uffelen, terwijl een dag eerder bekend was geworden dat hij door een medische oorzaak was overleden. Bij de woning van de loodgieter en de woning van familieleden hadden toen al 25 explosies of pogingen daartoe plaatsgevonden.

Daarna werden er een 16-jarige Amsterdammer en een 33-jarige man uit Almere aangehouden op de A14. De auto waarin ze reden was door de politie gezien op camerabeelden. Deze twee verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft bepaald dat zij beiden 14 dagen langer vast blijven zitten.  

Raadsel
Het is nog altijd een raadsel waarom de loodgieter het doelwit is van criminelen. Wie tips heeft, wordt gevraagd die informatie (eventueel anoniem) aan de politie door te geven.

Ook looft het Openbaar Ministerie 50.000 euro beloning uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van de explosies en de pogingen daartoe. 

Groei trekt aan en koopkracht herstelt, overheidsfinanciën verslechteren

De economie groeit weer, met 0,6% in 2024 en 1,6% in 2025. Met een stijging van de koopkracht van in doorsnee 2,5% dit jaar en 1,1% in 2025 is het eerdere koopkrachtverlies als gevolg van de inflatieschok weer ingelopen. Het begrotingstekort komt de komende jaren aanzienlijk hoger uit dan afgelopen jaar, dicht tegen de afgesproken vangrail van -3% bbp. Dat blijkt uit de concept-Macro Economische Verkenning 2025, die het Centraal Planbureau (CPB) op 16 augustus heeft gepubliceerd.

De economische groei is onder meer het gevolg van hogere consumptie: huishoudens hebben meer te besteden nu de loongroei duidelijk boven de inflatie ligt. Ook de uitvoer neemt toe als gevolg van de aantrekkende wereldhandel. De bbp-ontwikkeling van 0,6% dit jaar wordt nog sterk beïnvloed door de magere kwartalen die achter ons liggen, het herstel wordt in 2025 duidelijker zichtbaar met een bbp-groei van 1,6%.

Koopkracht
De hoge loongroei legt in 2024 en 2025 een stevig fundament onder de koopkrachtontwikkeling. In 2024 stijgt de koopkracht in doorsnee met 2,5%. Alle groepen gaan erop vooruit, maar werkenden profiteren meer dan uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. In 2025 stijgt de koopkracht in doorsnee met 1,1%, de toename is het sterkst onder uitkeringsgerechtigden. De geraamde koopkrachtstijging in 2025 is aanzienlijk hoger dan bij de vorige raming. Dit is vooral het gevolg van de lastenverlichting die in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen.

Overheidsfinanciën
Het begrotingstekort loopt de komende jaren op, doordat de uitgaven harder stijgen dan de inkomsten. Het EMU-saldo bedraagt in 2025 -2,6% bbp. Een schuldprojectie voor het Nederlandse Fiscal Structural Plan laat zien dat de schuld in 2038 kan uitkomen op 70% bbp. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de eventuele kosten van aanvullend klimaatbeleid nadat het huidige klimaatfonds afloopt.

CPB-directeur Pieter Hasekamp: “De raming bevat goed nieuws voor de korte termijn, maar de overheidsfinanciën verslechteren juist. De marges voor het overheidstekort zijn smal, daarmee bestaat het risico dat er bij tegenvallers plotseling bezuinigd moet worden. De schuldprojectie laat bovendien zien dat er met het huidige beleid een rekening naar de toekomst wordt doorgeschoven.”

Proces
Deze raming vormt de basis voor de augustusbesluitvorming van het kabinet ten behoeve van de rijksbegroting 2025, die verschijnt op Prinsjesdag. Op Prinsjesdag publiceert het CPB de Macro Economische Verkenning 2025, waarin de augustusbesluitvorming is verwerkt. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.