Amsterdamse supers geven geen geld terug bij inleveren flessen en blikjes: overlast te groot
Al meer dan een jaar kunnen klanten lege blikjes en kleine flesjes inleveren voor 15 cent statiegeld. Ondanks deze regeling blijft de hoeveelheid ingeleverde verpakkingen te laag en leidt het tot steeds meer rommel in met name de steden. Voor supermarkten in Amsterdam wordt de overlast naar eigen zeggen onhoudbaar, en zij nemen nu zelf maatregelen om de situatie onder controle te krijgen.
Bij verschillende supermarkten, zoals de Albert Heijn op de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam, krijgen klanten geen contant geld meer terug bij het inleveren van verpakkingen. Het statiegeld moet verrekend worden met nieuwe boodschappen.
De supermarkten worstelen met lange wachtrijen, defecte automaten en chaos op straat. Vooral mensen met grote zakken vol lege flessen en blikjes zorgen ervoor dat andere klanten hun statiegeld niet makkelijk kunnen inwisselen. Een vrouw voor de Jumbo op de Jodenbreestraat deelt haar frustratie: "Ik moet lang wachten, maar iedereen heeft wel recht op statiegeld." Bij deze vestiging is inmiddels een limiet gesteld van één zak per persoon.
Voor sommige mensen heeft het intrekken van contant statiegeld ingrijpende gevolgen, zoals voor daklozen die afhankelijk zijn van dit geld. “Ze hebben dit echt nodig en kunnen het niet altijd verrekenen met hun boodschappen,” zegt een vrouw voor de Albert Heijn.
Het aantal inleverpunten buiten supermarkten vindt men ook te beperkt. Verpact, de organisatie achter Statiegeld Nederland, meldt dat er recent zes extra inleverpunten zijn geopend op locaties zoals scholen en stations. Hoewel dit een stap in de goede richting is, erkent de organisatie dat het nog lang niet voldoende is. Het doel is om locaties te ondersteunen bij de installatie en ophaalservice, zodat zij enkel verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de machines.
Of de huidige maatregelen effectief zullen zijn, blijft de vraag. Veel klanten zijn sceptisch. “Je verplaatst het probleem alleen maar,” merkt een klant op. De algemene wens is duidelijk: er moeten meer inleverpunten komen, en wellicht efficiëntere systemen die grote hoeveelheden tegelijk kunnen verwerken.
Of het supermarkten is toegestaan te weigeren geld terug te geven op ingeleverde blikjes en flessen valt nog te bezien. Dat lijkt een onrechtmatige weigering te zijn, maar daarover zal uiteindelijk een rechter zich moeten buigen.