Trump-aanslagpleger gefilmd terwijl hij positie innam om op Trump te schieten

Volgens de Amerikaanse federale politie (FBI) handelde de aanslag pleger op Trump, Thomas Matthew Crooks, alleen. Er zijn geen andere bedreigingen voor de veiligheid gerelateerd aan de moordaanslag, zei FBI-vertegenwoordiger Kevin Rojek in Pennsylvania. Het incident wordt geclassificeerd als een binnenlandse terroristische aanslag en een poging tot moord.

Update 20.55 uur: Crooks werd gezien en gefilmd terwijl hij in positie ging liggen zo'n twee minuten voordat hij zijn schoten afvuurde op de presidentskandidaat. Een toeschouwer sloeg alarm bij de politie, maar die slaagde er niet in om hem tegen te houden voordat hij het vuur opende, wat heeft geleid tot enorme woede over de falende beveiliging. Op de online geplaatste videobeelden is te zien hoe verschillende mensen naar Thomas Crooks wijzen terwijl ze staan toe te kijken vanaf de buitenrand van het evenement, waar de plaatselijke politie toezicht had moeten houden.

Eerder berichtgeving: De FBI onderzoekt de sociale media-accounts van de 20-jarige Crooks die bij de aanval door veiligheidsagenten is gedood. Tot nu toe is er geen bewijs van een bepaalde ideologie of geestesziekte van de dader. Het wapen, een AR-15 semi-automatisch geweer, is legaal aangeschaft, vermoedelijk door de vader van Crooks. Bomexperts hebben in de auto van de dader ook een verdacht 'apparaat' in beslag genomen, dat nu naar het laboratorium is gebracht voor verder onderzoek. 

De Wall Street Journal meldde eerder dat er explosieven waren gevonden in de auto van Crooks en bij hem thuis. Wat de politieke voorkeur van de 20-jarige politiek was, is onduidelijk. Uit de kiezerslijsten blijkt dat Crooks in zijn thuisstaat Pennsylvania als Republikein was geregistreerd. Maar tegelijkertijd staat geregistreerd dat hij op 20 januari 2021 – de dag van de inauguratie van president Biden – $15 gedoneerd aan een Democratisch actiecomité. Volgens het Pentagon heeft Crooks niet in het Amerikaanse leger gediend.

Crooks' voormalige klasgenoten omschrijven hem als een 'stille' student die vaak 'eenzaam' leek, volgens ABC News. Een klasgenoot zegt dat Crooks hem ‘sociaal gereserveerd’ leek. Hij kon zich niet herinneren dat hij hem ooit had horen praten over politiek in het algemeen of Trump in het bijzonder. Jason Kohler, die zei dat hij op dezelfde middelbare school zat als de schutter, vertelde verslaggevers dat Crooks vaak werd gepest. "Hij was rustig, maar hij werd vaak gepest." Crooks, die af en toe jagerskleding droeg, werd belachelijk gemaakt vanwege zijn kledingstijl.

De 20-jarige, afkomstig uit de omgeving van Pittsburgh in Pennsylvania, pleegde zaterdag vanaf een dak een aanslag tijdens een campagnetoespraak van Donald Trump in de stad Butler. Trump raakte door een kogel gewond in zijn oor. Eén toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten ernstig gewond. Crooks werd korte tijd later doodgeschoten door sluipschutters van de geheime dienst.

Medewerker van de geheime dienst Audrey Gibson-Cicchino, verantwoordelijk voor de veiligheid op de Republikeinse Partij conferentie deze week in Milwaukee maakte bekend dat de maatregelen voor het grote evenement niet zijn aangescherpt. Burgemeester Cavalier Johnson ziet geen mogelijkheid om wapens tondom de evenementenlocatie in Milwaukee te verbieden als extra voorzorgsmaatregel. Het dragen van vuurwapens is toegestaan door de staatswet, aldus Johnson.

Tijdens het Republikeinse-evenement wordt Donald Trump officieel aangekondigd als presidentskandidaat van de Republikeinen. Na de aanslag kwam Trump strijdvaardig over: hij liet weten aan dat hij zondagmiddag (lokale tijd) zou vertrekken naar Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin.