Nederland wint ook uitzwaaiwedstrijd met 4-0, eerste interlandgoal Simons

Het Nederlands elftal gaat met een goed gevoel naar het EK voetbal, dat deze week begint. Een paar dagen geleden werd Canada met 4-0 opgerold, maandagavond werd IJsland in De Kuip met dezelfde cijfers verslagen.

In de warming-up ging het nog niet zo lekker: Teun Koopmeiners viel daarin geblesseerd uit met een liesblessure, waarvan de ernst nog niet bekend is. Na afloop van de wedstrijd bleek Frenkie de Jong's eerder opgelopen blessure wel te ernstig, hij zal het EK moeten missen.

Enfin, op het veld voerde bondscoach Ronald Koeman acht wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd met Canada, waarbij Jerdy Schouten de vervanger was van Koopmeiners. Het begin werd getekend door Nederland dat kansen liet liggen, maar na dik twintig minuten was het raak: Joey Veerman stuurde Denzel Dumfries op pad, die de bal met het hoofd klaar wist te leggen voor Xavi Simons en diens eerste interlandgoal.

Bij rust had het makkelijk 3-0 kunnen staan, maar het bleef bij 1-0. Dat veranderde snel na de onderbreking al wel: een verlengde corner kwam uit bij Virgil van Dijk en de aanvoerder kopte raak. Na een uur spelen en twee flinke kansen voor IJsland werden de nodige wissels doorgevoerd, wat Nederland weer wat momentum leek te geven.

Een kwartier voor tijd stelde Memphis Depay met een heerlijke pass Donyell Malen in staat de 3-0 te maken, kort daarop maakte Depay zelf de 4-0, maar die werd afgekeurd. Een fantastische sprint van Jeremie Frimpong hielp Nederland vervolgens op weg naar de 4-0 eindstand, nadat Wout Weghorst een passje van Malen binnen wist te werken.

Het EK in Duitsland begint vrijdagavond, het gastland speelt dan tegen Schotland. Nederland komt zondag voor het eerst in actie, als om 15.00 uur af wordt getrapt tegen Polen.