Gezamenlijk EU-defensiebeleid ook door eurosceptici als prioriteit gezien

Bijna de helft van de Europeanen vindt dat Brussel zijn militaire strategie moet aanscherpen, nu de EU het hoofd moet bieden aan een oorlogszuchtig Rusland en een aarzelend VS.

Meer dan een derde van de meest eurosceptische kiezers vindt dat de EU prioriteit moet geven aan een gemeenschappelijk defensiebeleid, zo blijkt uit een exclusieve peiling voor Euronews.

Uit een Ipsos-enquête onder 26.000 EU-kiezers bleek dat bijna de helft voorstander is van het bundelen van militaire bevoegdheden. De opiniepeiling in landen die 96% van de EU-bevolking vertegenwoordigen in de aanloop naar de verkiezingen in juni, toonde aan dat kiezers zich het meest zorgen maken over inflatie, ongelijkheid en migratie.

Veel EU-lidstaten zijn hun leger op orde gaan brengen nadat Rusland een inval deed in Oekraïne, en maken zich zorgen dat een VS onder leiding van Donald Trump mogelijk minder betrokkenheid bij de NAVO zal gaan tonen.

Hoewel de EU meer een economische en regelgevende supermacht is dan een militaire, is er gestart met het efficiënter maken van wapenaankopen en heeft EU-commissaris voor de interne markt Thierry Breton zelfs een defensiefonds van 100 miljard euro geopperd.

Een sterkere EU-defensie is vooral populair in landen als Finland en Polen, aldus de enquête. Maar vindt minder steun in Hongarije, waar de regering herhaaldelijk sancties tegen Rusland en steun voor Oekraïne heeft geblokkeerd, en in Oostenrijk, waar de neutraliteit in de grondwet is vastgelegd.

De steun is het grootst onder kiezers ouder dan 50 jaar en in de centrumpartijen. Maar er is ook verrassend veel steun onder degenen die normaal gesproken moeite hebben met het overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Bijna de helft (45%) van de kiezers van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en meer dan een op de drie aanhangers van de meer nationalistische Identiteit en Democratie (ID) groep zijn voorstander van een intensiever gezamenlijk militair beleid.

"Gemeenschappelijke verdediging van Europese grenzen en belangen is een van de weinige dingen waar de Europese Unie nuttig voor is", zei wetgever Nicola Procaccini (Italië/ECR) tijdens een debat in februari. Maar von der Leyen's beloften om de defensie-uitgaven te europeaniseren kunnen tegenwind ondervinden.

Europa als supermacht op het gebied van defensie is een "directe aanval op de soevereiniteit van onze naties", zei Jean-Paul Garraud (Frankrijk/ID) tijdens hetzelfde debat en voegde eraan toe: "Soldaten zijn niet bereid om voor Europa te sterven."

Dat scepticisme wordt gedeeld door kiezers op extreem links, waarvan het manifest voor 2024 - voor een alliantie die veel communistische partijen en de Duitse Die Linke omvat - zich inzet voor het verminderen van militaire uitgaven en het verwijderen van kernwapens uit Europa.