Terreur in Moskou eist minstens 133 doden, Rusland houdt dag van rouw

De Russische president Poetin heeft voor vandaag een nationale dag van rouw gepland naar aanleiding van de terroristische aanslag op een concertzaal in de buurt van Moskou. In een toespraak op televisie sprak hij over een barbaarse daad. 

Bij de aanval kwamen vrijdagavond zeker 133 mensen om het leven. Poetin zei dat er elf mannen zijn gearresteerd, volgens de autoriteiten zijn geen van allen Russische staatsburgers. Vier namen rechtstreeks deel aan de terreuraanslag, de anderen zijn verdacht van medeplichtigheid. Volgens Poetin probeerden enkele verdachten naar Oekraïne te vluchten. Kyiv verwierp dit als onhoudbaar en absurd. De Oekraïense president Zelenskyy beschuldigde Poetin ervan ‘de schuld’ op Oekraïne te willen schuiven.

Terroristische militie IS eist de verantwoordelijkheid op
De terroristische militie IS bevestigde verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Na de eerste claim van de aanslag publiceerden de jihadisten foto’s waarop meerdere van de terroristen te zien zouden zijn. IS omschreef de aanval zelf als onderdeel van een oorlog tegen landen die tegen de islam hebben gevochten. Steeds meer deskundigen beoordelen de claim van IS en de foto's als echt. Uit regeringskringen in Washington is bekend geworden dat de Amerikaanse geheime dienst IS als dader aannemelijk acht. Experts op het gebied van het islamisme hebben soortgelijke standpunten geuit.

Internationale consternatie
De geheime diensten van de VS en andere westerse landen waarschuwden begin maart voor een op handen zijnde aanval. Na zijn herverkiezing afgelopen zondag deed Poetin dit af als een westerse provocatie.

De aanval veroorzaakte internationale consternatie. VN-secretaris-generaal Guterres, de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van het buitenlands beleid van de EU, Borrell, veroordeelden de daad. Talrijke staatshoofden en regeringsleiders betuigden hun medeleven aan de families van de slachtoffers, waaronder bondskanselier Scholz. De federale regering veroordeelt de “verschrikkelijke terroristische aanslag”, schreef de SPD-politicus op X.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken sprak van een “gruwelijke misdaad”. Washington veroordeelt "terrorisme in al zijn vormen", zei hij. De Verenigde Staten zijn solidair met het Russische volk terwijl het rouwt om het verlies aan mensenlevens als gevolg van deze verschrikkelijke gebeurtenis.