Biatlete Vittozzi pakt eerste eindzege in World Cup, vijfde eindzege dominante BÝ

In het Canadese Canmore is het World Cup-seizoen voor de biatleten tot een einde gekomen. Op de laatste dag stond er voor de vrouwen en mannen nog één wedstrijd op het programma, de massastart, met alleen de top-25 van het World Cup-klassement en de vijf beste niet-geplaatste biatleten van het weekeinde.

Vrouwen
Vooraf was de opdracht voor Ingrid Landmark Tandrevold wat betreft de eindzege in de World Cup duidelijk: de Noorse móest in de top-2 eindigen en dan ook nog hopen dat de Italiaanse Lisa Vittozzi ergens onderin het veld zou eindigen. De kansen waren er zeker, want Vittozzi schoot bijzonder matig en liep het grootste deel van de wedstrijd redelijk achterin het veld, maar Tandrevold kon niet profiteren: in de eerste, derde en vierde schietbeurt liet ze telkens een schijf staan, ze moest het doen met plek acht en dus won Vittozzi, die als 21e finishte, het World Cup-klassement.

Ondertussen werd er natuurlijk ook gestreden om de dagzege, waarbij de Française Julia Simon halverwege de kopgroep vormde met landgenote Lou Jeanmonnot, de Noorse Juni Arnekleiv en Janina Hettich-Walz uit Duitsland. Bij schietbeurt drie vielen Simon en Arnekleiv met beiden twee missers af, Jeanmonnot en Hettich-Walz gingen door en doken na één misser bij de laatste schietbeurt bijna gelijk de slotronde in.

Daarin was de Française simpelweg te sterk en dus pakte Jeanmonnot de winst, waarmee ze door de matige prestaties van Tandrevold en Vittozzi overigens nog in de buurt kwam van de eindzege in de World Cup. Hettich-Walz pakte een mooie tweede plek, voor het eerste World Cup-podium ooit van de jonge Française Gilonne Guigonnat, die twintig keer raak schoot.

Mannen
Bij de mannen was het klassement al lang beslist in het voordeel van Johannes Thingnes Bø, die ook de slotwedstrijd niet spannend maakte. Na de twee liggende schietbeurten lag de Noor een handvol seconden voor op landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen, maar daarna liep hij in rap tempo weg en met alleen zijn twintigste en laatste schot die mis ging kon hij van de slotronde een veredelde cooldown maken. Op driekwart minuut was plek twee voor landgenoot Johannes Dale en zijn twee missers, twintig seconden voor de Fransman Emilien Jacquelin, die op zijn beurt met drie missers afrekende met Tommaso Giacomel uit Italië.