Dit kost het om je tv op stand-by te laten staan

Het is een gewoonte die we allemaal herkennen: de tv op stand-by laten staan, klaar om op elk moment weer lekker snel aan te gaan. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat zelfs in stand-bymodus je tv nog steeds een beetje stroom verbruikt.

Wat ben je nu kwijt aan stand-by stroomverbruik van je tv? Bij vrijwel alle nieuwe tv’s ligt het energieverbruik in stand-by modus onder de 0,5 Watt. Als we ervan uitgaan dat de tv 24/7 op stand-by staat, komt dat met de huidige stroomprijzen neer op ongeveer € 1,50 per jaar.

Dat is natuurlijk geen bedrag waar je wakker van ligt. Kies je voor een energiezuinige tv en laat je die niet onnodig op stand-by staan, dan wordt de besparing al iets groter. Je kunt nog meer bezuinigen als je hetzelfde principe toepast bij andere elektrische apparaten in huis.

Geld besparen met behulp van energielabels
Alle kleine beetjes helpen en gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijker om het energieverbruik van tv’s te vergelijken, dankzij het energielabel. Elk nieuw tv-toestel heeft tegenwoordig een energielabel, waardoor het eenvoudiger wordt om te zien hoe energiezuinig een tv is.

Net als bij energielabels voor woningen loopt de indeling van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). Zie je op een energielabel plusjes achter de letter, bijvoorbeeld A++? Dat is de oude indeling. Sinds maart 2021 gebruikt men de nieuwe indeling van A tot en met G.

Let op het label wanneer je een nieuwe tv koopt en kies voor een model met een zo hoog mogelijk energielabel. Door te kiezen voor een energiezuinige tv en deze niet onnodig op stand-by te laten staan, kun je wat geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.