Flitsmarathon in aantocht

Binnenkort hebben alle bomen hun eerste knoppen, laat de boomleeuwerik zich weer horen en zullen de driepoten van de politie weer in de bermen staan. Traditiegetrouw wordt er in de lente de grote Europese flitsmarathon gehouden. Dit jaar vindt ‘Operation Speed’ plaats van 15 tot 21 april, met de flitsmarathon als hoogtepunt van de festiviteiten.

Op vrijdag 19 april is de grote Europese flitsmarathon van het ‘European Roads Policing Network’, ook wel: Roadpol. Tijdens deze marathon gaan agenten door heel Europa 24 uur lang als een malle flitsen, om zoveel mogelijk hardrijders te pakken. Maar liefst 29 landen zijn lid van dit netwerk, inclusief Nederland, België en Duitsland. Daarvan doen er normaliter zo’n vijftien mee.

Ook Nederland doet mee aan de Europese flitsmarathon in 2024
Een woordvoerder van Roadpol vertelt aan TopGear Nederland dat ze geen lijst hebben met alle deelnemende landen van 2024, maar wel kan hij vertellen dat Nederland meedoet. Ook België zal "zwaar en actief" betrokken zijn bij de 24-uurs actie. Achteraf publiceert de instantie de resultaten van de marathon, dus dan kunnen we ook zien welke landen meededen en hoeveel boetes er zijn geschreven.

Zo’n flitsmarathon zal best wat opleveren voor de overheden, maar dat is naar eigen zeggen niet het hoogste doel. Volgens Roadpol zijn de "boetes niet het doel, maar slechts een middel". Het echte doel is om bestuurders bewust te maken van hun gevaarlijke gedrag op de weg. Volgens de organisatie zijn er nog altijd te veel verkeersdoden als gevolg van een te hoge snelheid.

Het makkelijkste is om niet hard te rijden
Wil je tijdens de flitsmarathon geen boete riskeren, dan is de eenvoudigste oplossing om je netjes aan de snelheid te houden. Flitsmeister zal uiteraard uitkomst bieden, maar let op buiten Nederland. In Duitsland mag je bijvoorbeeld de app niet gebruiken. Zelfs als je bijrijder de flits-app aan heeft staan, riskeer je als bestuurder een boete.