Lekke gasleiding bij Eindhoven veroorzaakt veel overlast

In Eindhoven is een beschadigde gasleiding die dreigt te ontploffen. De leiding bevindt zich nabij de High Tech Campus in Eindhoven. Uit voorzorg is een gebied van 200 meter rondom de leiding afgezet en zijn verschillende wegen, waaronder de A2 tussen Eindhoven en Maastricht, afgesloten. Tevens is er een NL-Alert verstuurd.

De gasleiding bevindt zich ter hoogte van de Laarstraat. Volgens Omroep Brabant betreft het een hogedrukleiding van 30 centimeter dik. Door werkzaamheden is de grond onder de leiding verzakt, waardoor een deel van de buis geen ondersteuning meer heeft en is gaan buigen. Een woordvoerder van Enexis, de beheerder van de leiding, meldt dat de gasleiding nu wordt afgesloten om te voorkomen dat er gas vrijkomt bij een mogelijke breuk.

De woordvoerder erkent dat deze afsluiting overlast kan veroorzaken, maar het exacte aantal mensen dat hier hinder van zal ondervinden, is nog niet bekend.

De hulpdiensten zijn ter plaatse en werken nauw samen met Enexis om de situatie onder controle te houden en de nodige maatregelen te treffen. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving worden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

De politie en brandweer zijn aanwezig om de veiligheid van iedereen in het gebied te waarborgen. Ook wordt er gecontroleerd of er sprake is van mogelijke gasophoping in gebouwen in de buurt van de leiding. Mensen wordt gevraagd om alert te zijn en bij eventuele gaslucht direct 112 te bellen. 

De veiligheidsregio benadrukt dat er geen sprake is van een gaslek, maar gezien het potentiële gevaar er meerdere voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Vanwege de wegafsluitingen rondom Eindhoven is er aanzienlijke verkeershinder. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om indien mogelijk het gebied te vermijden en verwacht dat de situatie tot na de avondspits zal voortduren.