VS gaat artilleriegranaten aan Kyiv leveren, nog geen akkoord over steunpakket

De VS willen Oekraïne voorzien van extra artilleriemunitie ter waarde van 300 miljoen dollar. Dat maakte nationaal veiligheidsadviseur Sullivan in Washington bekend. Er is echter nog steeds geen overeenstemming in het Congres over een aanzienlijk groter steunpakket.

De artilleriegranaten zijn bedoeld om tegemoet te komen aan enkele van de meest urgente behoeften van het Oekraïense leger, zei Sullivan. De munitie wordt naar verluidt gefinancierd via spaargelden bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. De munitie zal de Oekraïense strijdkrachten helpen, maar slechts voor een korte tijd, benadrukte Sullivan.

Pakket ter waarde van 60 miljard dollar wordt nog steeds geblokkeerd
Een langetermijnoplossing voor de ondersteuning van Oekraïne ontbreekt echter nog steeds. De 60 miljard dollar aan hulp die de Amerikaanse president Biden in de begroting heeft ingepland, wordt tegengehouden door de oppositie-Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Deze willen, onder invloed van Trump, meer geld om strengere maatregelen te kunnen nemen tegen de illegale migratie aan de Amerikaanse grens met Mexico.