Drugshandel in provincie Groningen tiert welig door tekorten aan handhavers

De gemeenten buiten de stad Groningen hebben samen te weinig capaciteit om criminele ondermijning aan te pakken. De betrokken ambtenaren worden chronisch overvraagd en de organisatorische kwetsbaarheid bij verlof of vertrek is groot. Dat meldt RTVNoord.nl vrijdag.

Dat is de conclusie van een rapport 'Ondermijning in het Ommeland', gemaakt door Edward van der Torre en Pieter Tops. Naast te weinig ambtenaren, is de overheid in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden te afwezig en hebben inwoners weinig vertrouwen in die overheid. Campagnes van de overheid om misdaad te melden werken amper.

Structureel te weinig agenten
Dat maakt de bereidheid om criminele activiteiten en ondermijning te melden laag. Er zijn structureel te weinig agenten, die moeten handhaven in een lastige omgeving. Volgens het rapport zijn agenten terughoudend om naar uithoeken van hun gebied te gaan, omdat ze dan minder snel bij andere meldingen kunnen zijn. Met name de drugscriminaliteit profiteert hiervan.

Drugs & Armoede
Het Groningse platteland is een goede voedingsbodem voor drugscriminaliteit. Er heerst relatief veel armoede, waardoor drugsgebruik aantrekkelijk wordt. Daarnaast zijn mensen in uitzichtloze situaties kwetsbaar voor criminelen: ze verdienen graag een centje bij. Zeker hennep is daardoor gemeengoed geworden: het is een geaccepteerde vorm van landbouw in veel gemeenschappen, zo valt te lezen in het rapport. Omdat de gemeenschappen in dorpen relatief gesloten zijn en men elkaar goed kent, melden inwoners ondermijning vaak niet.