Skateboarder mishandelt oudere man: OM eist 22 maanden cel

Schijnbaar uit het niets ging hij over tot ernstig geweld, de 25-jarige skateboarder die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar een oudere man mishandelde op de openbare weg in Enkhuizen. Ook toen de man op de grond lag bleef hij doorschoppen. De officier van justitie: "Een andere straf dan een gevangenisstraf is niet denkbaar."

Het slachtoffer was op 17 juni 2023 met zijn vrouw op pad toen hij tegen de grond werd geslagen door de verdachte, die op een skateboard naast hem had gereden. Als gevolg van de klap, al dan niet in combinatie met zijn val, raakte het slachtoffer bewusteloos. Hij kwam op de grond te liggen, waarna getuigen zagen hoe de verdachte op hem in trapte. Niet alleen in zijn buik, maar ook tegen zijn hoofd. Gelet op die verklaringen achtte de officier het niet geloofwaardig dat de verdachte éénmaal zou hebben geschopt, zoals hij zelf beweerde

De getuigenissen worden gestaafd door andere bevindingen uit het onderzoek. Op het gezicht van het slachtoffer was naderhand een patroon van een schoenzool zichtbaar geweest, zo constateerden de behandelend arts en het politieteam. Uit onderzoek bleek dat de in beslag genomen schoenen van de verdachte eenzelfde soort patroon op de zool hebben. Op de rechterschoen werd bovendien bloed van het slachtoffer aangetroffen.

Pijn en paniek
Het slachtoffer zelf kon naderhand niks verklaren over wat er was gebeurd. Hij herinnerde zich alleen het deel dat de verdachte naast hem reed. Van het geweld dat volgde, weet hij niets meer. In tegenstelling tot zijn vrouw, die in paniek om hulp had geroepen. "Zij zag wat er gebeurde en was in grote angst, omdat zij dacht dat haar man zou komen te overlijden", aldus de officier van justitie. "De pijn, de paniek, de shock, het werkt nog steeds na. Zowel bij haar als het slachtoffer zelf."

Op basis van het dossier acht het Openbaar Ministerie de verdachte schuldig aan poging tot doodslag. "Het handelen van de verdachte (het slaan en daarna het trappen van het bewusteloze slachtoffer) is zozeer gericht op het toebrengen van dodelijk letsel dat het niet anders kan zijn dan dat hij de aanmerkelijke kans op dat gevolg bewust heeft aanvaard." Dat het daadwerkelijke letsel bij het slachtoffer niet potentieel dodelijk was, doet volgens de officier niets af aan de vaststelling dat er sprake was van een aanmerkelijke kans op een fatale afloop.

De officier hield de rechtbank voor dat dit soort geweld niet alleen het slachtoffer en diens sociale omgeving schokte, maar ook de maatschappij. "Te meer omdat het slachtoffer een – met alle respect – oudere man is die uit het niets en om niets zo heftig geslagen en geschopt wordt. En de verdachte? Die vlucht weg en overlegt met vrienden dat hij het beste onder de radar kan blijven om niet gepakt te worden."

Hij eiste een gevangenisstraf van 22 maanden tegen de verdachte, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij hield hierbij rekening met een behandeling die de verdachte zou moeten ondergaan, gelet op diens persoonlijke omstandigheden.